fbpx

Mark Zuckerberg har startet sin egen podkast

Hvert år tar Mark Zuckerberg på seg nye personlige utfordringer. I 2009 gikk Facebook-sjefen med slips hver dag. I 2018 skulle han fikse Facebook. I 2019 har han bestemt seg for å podkaste. Det er så langt en «merkelig» opplevelse.

At Mark Zuckerberg velger seg ut podkast-plattformen som sin personlige utfordring i 2019, fremfor å fikse Facebook – noe han definitivt ikke klarte i 2018, er litt rart i seg selv. Samtidig er det lov å ha «to tanker i hodet» samtidig. Han kan helt sikkert utfordre seg selv med en podkast, samtidig som han jobber med å fikse Facebook. Mark har tross alt valgt å omfavne GDPR nå. Eller har han egentlig det?

Kanskje han mest av alt har innsett at det er enklere å omfavne personvernforordninger som den Europeiske GDPR, fremfor å kjempe i mot. Kanskje han har innsett at den eneste måten å «overleve» på, er å innse at ikke resten av verden deler hans syn på at det å gi alle en stemme, koble alle sammen (over hans plattform) er det som skal til for at verden skal bli et bedre sted?

Hører du på podkasten hans virker det derimot ikke slik.

Mark Zuckerberg

* Follow along as Mark Zuckerberg hosts a series of conversations on the future of technology and society. He and his guests take on the biggest questions about tech’s place in the world — along with the opportunities, challenges, hopes, and anxieties that come with it. (Apple Podkaster)

Tech & Society with Mark Zuckerberg

Så langt har det dukket opp 3 episoder av «Tech & Society with Mark Zuckerberg». Den første er egentlig ikke en podkast «per say», men et opptak fra en samtale mellom Mark og Harvard-professor Jonathan Zittrain. Tema er teknologi og juss (men handler overraskende lite om juss, men om Mark Zuckerbergs (hypotetiske) syn på hans eget verdensbilde; Facebook.

I den andre episoden diskuterer Mark teknologi og journalistikk med tyske Axel Springers, Mathias Döpfner. Mathias gjør sitt beste med å være kritisk og stille vanskelige spørsmål til Mark. Samtidig er Zuckerberg god – i den grad er det noe positivt – til å ikke svare konkret.

I den tredje, og enn så lenge den siste episoden, har Zuckerberg fått besøk av den israelske forfatteren, Yuval Noah Harari, som har skrevet de kritikerroste bøkene «Sapiens: En kort historie om menneskeheten» og  «21 tanker for det 21. århundre». Har du ikke lest disse bøkene, bør du definitivt gjøre det.

En frustrerende lytteropplevelse

Yuval er en stor tenker (vil jeg påstå) og derfor er det svært frustrerende å høre på denne episoden – som er fryktelig lang – mest av alt fordi Yuval nesten ikke sier noe som helst. Uten å ha brukt stoppeklokke gjennom hele episoden, vil jeg anslå at Mark snakker i 75 minutter, mens Yuval kun de 15 resterende minuttene. Zuckerberg bruker på det meste nesten 6 minutter til å komme frem til et spørsmål til Yuval, som Yuval kanskje får et par minutter til å svare på.

Gjest på sin egen podkast

På mange måter får man en følelse av at Mark mest av alt er gjest på sin egen podkast. En politisk gjest som sådan, som først og fremst har blitt god til å ikke svare ordentlig på de spørsmålene han blir stilt. For Yuval stiller veldig mange gode (og kritiske) spørsmål, som Mark er veldig flink til å unngå å svare på. I stedet ender han opp i en endeløs monolog som mest av alt handler om å forsvare hans egen hypotese om at verden blir mye bedre av å gi alle en «stemme» ved å «koble» oss sammen – over «meningsfulle samtaler» på en av hans plattformer.

Wired skriver i sin omtale av podkasten til Mark Zuckerberg at «de har hørt på podkasten hans, slik at vi ikke trenger å gjøre det».

– Det er unødvendig å si at podkast-serien neppe er åpenbarende, og begge (Wired har bare hørt de to første episodene da de skrev artikkelen) podkast-episoder er, forutsigbare og kanskje uunngåelig, utrolig tørre. Det er helt klart at ikke noe emne som Facebook ikke vil skal komme opp, kommer opp. Kanskje den største overraskelsen er at Zuckerberg selv virker avslappet og engasjert, og snakker veldig veltalende. I et alternativt univers ville han kanskje ikke vært en dårlig podkast-vert.

 

Det siste vil jeg ikke si er tilfellet for samtalen med Yuval. Her renner det nærmest over av «ehhh» og lange (som sagt) bortforklarende monologer, for at samtalen skal dreies inn mot det Mark Zuckerberg ønsker det skal handle om; at han er opptatt av det beste for menneskeheten, og at Facebook er en viktig del av svaret.

Den største overraskelsen med podkast-serien til Mark Zuckerberg er at den er tilgjengelig på Tim Cook sin podkast-plattform; Apple Podkaster.

Du kan selvsagt også høre Mark på Spotify. Hvis du orker….

Eller sette av halvannen time og se samtalen her:

 

Bilde: neil godding via Unsplash