fbpx

200% av all ungdom mellom 13 og 19 år har en Facebook-profil.

Altfor mange barn på Facebook

200% av all ungdom mellom 13 og 19 år har en Facebook-profil.

Det har blitt en økende fokus på de negative aspekter ved barns bruk av sosiale medier som Facebook. Nylig skrev en av Norges mest kjente Sosiale Media-personligheter Thomas Moen på sin blogg (som også havnet som kronikk i VG) «Foreldre og utdanningssektoren må innse at nye medier er en naturlig del av hverdagen til barna, ingen forbereder dem på mulighetene og utfordringene som møter dem i denne nye verdenen.» Og fortsetter «Hver eneste dag deler unge mennesker sine innerste tanker, mest private bilder og sensitiv informasjon som hvor de bor og hvem de er venner med til potensielt hele verden.»

I fredagens utgave av Computerworld brukte de lederen til å omtale Facebook og det faktum at mange unge har blitt aktive brukere av Facebook, noe som stiller foreldre og voksne ovenfor nye oppdragelses-utfordringer.

Nettet oversvømmes av overgripere og svindlere.

I følge organisasjonen ParentalSoftware.org er det MYE som tyder på at vi bør være på vakt når det gjelder våre barns omgang med Facebook:

13 års aldersgrense

Facebook opererer med en nedre aldersgrense på 13 år for å være på Facebook, men når jeg sammenligner Facebook tallene over medlemmer mellom 13 og 19 år, med SSB sitt overslag over norsk ungdom i samme aldersgruppe er det store forskjeller. Faktisk er antallet Facebook profiler dobbelt så mange som det antallet SSB opererer med fra januar 2009.

Statistisk SentralByrå

Facebook

Internett bør forbys

For 3 år siden skrev jeg en artikkel som jeg kalte «Internett bør forbys» og som du i helhet kan lese her. På det tidspunktet var det kun 2,5 millioner nordmenn som var på nett, og Facebook hadde kun 170,000 brukere i Norge, men allerede da kunne konfliktrådet melde om en dramatisk økning av mobbing, trusler og æreskrenkelser som hadde funnet sted på Internett. Mobbing via Facebook har blitt et stadig større problem og utfordring, og mobberene finner nye ting å mobbe om, som feks om foreldre sine inntekter som de enkelt kan finne ved å enten bruke TV2 sin egen skattesøk-tjeneste, men enda mer «effektiv» blir mobbingen når skattesøket kobles direkte opp mot Facebook.

Det har vært skrevet mye om mobbing på Facebook, men enn så lenge har det vært lite gjort for å komme til bunns med dette problemet.

De eller yngste bør ikke være på Facebook til å begynne med, men skaden skjer ut til å ha hendt for de fleste. Skolebarn risikeres nå å bli mobbet om de ikke er på Facebook, og derfor må kanskje andre tiltak brukes for å overvåke barns bruk av Facebook – for å bedre være rustet til å håndtere eventuelle mobbesituasjoner, men ikke minst også potensielle «angrep» fra svindlere og overgrepere.

Overvåkingsprogramvare for foreldre med barn på Facebook

Det finnes flere gode programmer som foreldre kan ta i bruk for å kunne overvåke sine barns omgang med Internett – og i dette tilfellet Facebook. Spector Pro er et slikt program, og gir foreldre mulighet til å overvåke ALT hva barna bruker PC-en til. I forhold til Facebook spesielt kan progammet bla brukes til:

I Norge har vi altså over 400,000 flere personer på Facebook mellom 13 og 19 år enn det som finnes i Norge, noe som tilsvarer nesten alle mellom 6 og 12 år. Som Thomas Moen så glimrende skriver i sin blogg så må «foreldre våkne opp og ta ansvar. I tillegg er det viktig at utdanningssektoren gjør jobben sin og kommer inn i nåtiden. Skikk og bruk på internett må læres i ung alder, slik at barna blir vant med å bruke internett på en fornuftig måte, så tidlig som mulig.»

Prevantiv beskyttelse gjennom overvåking

Internett har kommet for å bli. Pass på at barna dine vokser opp med et sunt, men ikke naivt forhold til hvordan Internett og sosiale medier fungerer – på godt og vondt. Et overvåkingsprogram alla Spector Pro kan også bidra i positiv forstand til at du enklere forstår – og kan hjelpe til med hvordan barna blir introdusert til denne fantastiske – men også farlige – digitale kommunikasjons-hverdagen vi lever i.