Slik kan naturens prinsipper styrke arbeidskulturen i en digital tid
Slapp av, det er slik det skal være. Det er når du er nervøs at du er skjerpet. Og det er når du er skjerpet du leverer et godt foredrag!
Flere hundre foredrag siden 1995
Siden 1995 – da jeg begynte å jobbe – har jeg titt og ofte holdt foredrag. Fra 95 til 2010 utelukkende innenfor IKT-bransjen, mens i løpet av de siste årene har det blitt mange foredrag om sosiale medier, digitale flater, mobile trender, ledelse, PR og kommunikasjon. Det har blitt noen hundre foredrag faktisk, og jeg har forelest for veldig mange forskjellige selskaper i forskjellige settinger. Uansett tema, uansett størrelsen på forsamlingen jeg skal forelese for, så er jeg alltid fryktelig nervøs før jeg har kommet meg i gang.
Hva er du så nervøs for, det her har du gjort 100 ganger før!, hører jeg ofte. Det går ikke an å se det på deg i alle fall….»hører jeg like mange ganger også…..
Sover dårlig natten før
Natten før et foredrag sover jeg dårlig alltid dårlig og i timene før jeg skal på «scenen» har jeg liten eller ingen matlyst. Det går stort sett i kaffe. Jeg tar opp og legger fra meg laptoppen en million ganger. Justerer litt på rekkefølgen på slidene…. fjerner, legger til… Uansett hvor forberedt jeg er – for det er jeg alltid – så gruer jeg meg noe helt sinnsykt. Men når jeg først er i gang roer det seg raskt ned. Spesielt hvis jeg har kommet opp med en god åpningsreplikk.
Det å starte et foredrag kan jeg best sammenligne med det å sjekke opp noen på byen – og det begynner å bli LEEEENGE siden jeg gjorde det, for å si det mildt.
De ytterst få gangene jeg ikke har vært nervøs før en presentasjon så har jeg heller ikke levert så godt foredrag som jeg skulle ønske. Det skal være slik har jeg klart å venne meg til – uansett hvor slitsomt det er tiden før man er i gang.
Kommer jeg til å huske å si alt jeg har planlagt å si? Tenk om noen sovner, begynner å snakke, eller rett og slett stikke….
Her er mine 5 råd til å håndtere nervøsiteten
- Planlegg en god åpningsreplikk. Åpningsreplikken er selve «icebreakern» – for egen del fungerer det best med litt humor. Jeg liker å tenke på meg selv som en uformell og åpen person som liker å by på meg. I det siste har jeg titt og ofte begynt foredraget – når det passer seg selvsagt – med å ta et bilde av forsamlingen.
- Vær godt forberedt. Det er jo åpenbart at det hjelper å komme forberedt. Den beste måten å kunne levere et godt foredrag – basert på egen erfaring – er å ha laget foredraget eller presentasjonen selv. Har du laget foredraget ditt selv har du lært deg underveis hva det er du skal snakke om.
- Ingen vet hva du skal si bedre enn deg selv. «Åh, jeg glemte jo å si ditt og datt.» Uansett hvor godt du har forberedt deg kommer du nok aldri til å huske på å si at du gjerne skulle ha sagt, men det spiller jo ingen rolle, for det er kun deg selv som vet hva det er du kommer til å si. Det som er gjort er gjort, det som er sagt er sagt, og uansett hvor mange geniale replikker du glemte er det stor sannsynlighet for at du har fått sagt det viktigste.
- By på deg selv. Ønsker du å nå frem til ditt publikum er det viktig at du snakker med og ikke bare til. Det hjelper også veldig på nervøsiteten å finne frem til et par hoder i salen som du kan fokusere litt på. Den og de du fokuserer på vil merke det, men det vil også veldig mange rundt vedkommende. Ikke vær så selvhøytidelig. Klarer du å vise at du koser deg, vil det også smitte over på publikum.
- Vi er alle mennesker. La oss si at du er like nervøs som meg. La oss si at du hadde tenkt å si kom ut litt annerledes. Det er bare menneskelig, og det er jo bare mennesker som hører på deg også. Hadde du byttet plass med hvem som helst i salen ville de høyst sannsynlig vært like nervøs. Hva er det værste som kan skje?
Blitt venn med nervøsiteten
Jeg har slått meg til ro – så langt det er mulig – at jeg for alltid kommer til å være nervøs før jeg setter i gang, og jeg forsøker å bruke det så positivt som mulig. Er jeg ikke nervøs er jeg kanskje nonchalant, og er jeg nonchalant er jeg muligens ikke godt nok forberedt og ikke like «ladet» til å levere den kvaliteten jeg selv ønsker.
Er jeg ikke nervøs er det rett og slett noe som er galt. Det at jeg ER nervøs har blitt mitt tegn på at alt er som det skal være.
Hvordan er det med deg – er du også nervøs før du skal snakke i store eller små forsamlinger?