fbpx

Life’s over for LGs smarttelefoner

LG var først ute med mange mobil-innovasjoner, men lyktes aldri å tiltrekke seg så mange mobilkunder. Nå flyttes fokuset over på elektriske biler i steder.

«En gammel traver har endelig lagt inn årene sine»Det er ingenting som heter det, men så er det heller ingenting som heter “En gammel produsent av smarttelefoner har produsert sin siste telefon”. I alle fall ikke som et slagord.

Men det er nå i alle fall tilfellet med LG – Life´s Good gjaldt åpenbart ikke for telefonene, for nå er det over. 

Abonner på YouTube-kanalen min nå

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

En aktør fattigere

Nå skal ikke jeg bruke mye tid til å sørge over at smarttelefon-markedet har blitt en aktør fattigere. Personlig har jeg aldri hatt en LG-telefon, men jeg har ofte blitt litt imponert over de mange rare grepene selskapet har tatt. I motsetning til Apple, som aldri eksperimenterer med sine produkter, har LG vært motsatsen. Og det er kanskje det som har kostet dem dyrt. 

Mange innovasjoner som floppet

Jeg husker tilbake til 2011. Da hadde jeg begynt å jobbe i Gambit som PR-rådgiver. Jeg testet ut LG Optimus 3D – som ble markedsført som verdens første smarttelefon med 3D-skjerm. Om 3D floppa stort i TV-stuen, så floppa det enda større på smarttelefonen. 

Samtidig er det på sin plass å anerkjenne at LG har faktisk kommet opp med ganske så mange innovasjoner hva gjelder smarttelefoner. LG var for eksempel først ute med en kapasitiv berøringsskjerm. Kanskje noen til og med husker LG Prada, som kom ut i 2006 – “lenge” før Steve Jobs tok all ære for samme skjermteknologi da han lanserte iPhone i januar 2007. 

Hvor lenge kan man tape penger uten konsekvenser?

Men, det er begrenset hvor lenge du kan lansere nye produkter, tape penger og aldri vinne markedsandeler. Og det heter seg at for at noe skal være innovativt, så må det være noe nytt, nyttig og ikke minst nyttiggjort. LG var kanskje god på nytt, men traff ikke like godt på nyttig eller nyttiggjort. De viste vei i mange tilfeller, men for andre og ikke seg selv. 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Bare i løpet av de siste 6 årene har LG tapt over 38 milliarder kroner på smarttelefonene sine. Globalt har markedsandelen ligget “stabilt” på rundt 2 prosent. I Norge har jeg vel aldri opplevd at verken Telenor, Telia eller Ice har oppført LG som en av de 10 mest solgte telefonene sine. Og ifølge Statcounter,  oppnådde LG sin største markedsandel her i Norge – vel og merke på mobil datatrafikk, i 2016, på knappe 1,6 prosent. Ifølge samme Statcounter er markedsandelen så langt i 2021 på rekordlave 0,14 prosent. Det er ikke mye å skryte av. Og åpenbart ikke nok til å være med på «leken».

smarttelefon

Samtidig har markedsandelen til Apples iPhone vokst til over 60 prosent på Statcounter, noe som er det høyeste på 10 år. Og jeg som spådde starten på slutten for iPhone for 2 år siden :) 

Vi vil stanse produksjonen og salg av mobiltelefoner på grunn av fortsatt nedgang i salget og hardere konkurranse, skriver det sørkoreanske selskapet i en børsmelding.

LG skriver videre i pressemeldingen sin at de vil flytte ressurser fra smarttelefondivisjonen over til elektriske biler. LG Electronics inngikk ved slutten av 2020 en avtale med kanadiske Magna International, som er en av de største underleverandørene til den globale bilindustrien.

Bilde: Mitul Gajera via Unsplash