fbpx

Kjære Espen. Jeg skriver for å fortelle at jeg ikke vil at du skal ringe meg.

Jeg følger Aftenposten på Facebook, abonnerer på avisen din og leser det du skriver, men du kjenner meg (nok) ikke. Jeg er daglig leder for den norske nettsiden HansPetter.info, og jeg vil ikke at du skal ringe meg for å selge flere aviser!

Nå skriver jeg til deg for å fortelle at jeg ikke vil at du skal bestride Stortingets forslag om innstramninger av reglene for telefonsalg i markedsføringsloven. Ikke bestrid det nå, og ikke i fremtiden.

Kravet om innstramming av reglene for telefonsalg handler om forbrukerens rett til å reservere seg mot påtrengende telefonselgere. Over to millioner nordmenn har reservert seg mot telefonsalg så langt. Og flere vil gjøre det samme i tiden fremover. Folk flest misliker telefonsalg. Det bør du respektere, i stedet for å fortsette å plage dine kunder på telefon.

Brevet til sjefredaktør Espen Egil Hansen i Aftenposten er mer enn inspirert av hans eget brev til Mark Zuckerberg i Facebook i september 2016. Har du ikke lest brevet hans tidligere, anbefaler jeg deg å gjøre det. Da forstår du mitt brev (enda) litt bedre.

For å være ærlig, har jeg ingen illusjoner om at du vil lese dette brevet. Når jeg likevel gjør et forsøk, er det fordi jeg er opprørt, skuffet – ja, egentlig også redd for hva du er i ferd med å gjøre med vår rett til å reservere oss mot pågående telefonselgere. Telefonselgere som uansett vil forsvinne om kort tid. Er du klar over at SSB anslår med 99 prosent sikkerhet at telefonselgere vil forsvinne i løpet av de neste 20 årene?

Først litt bakgrunn. Telefonsalg er dyrt, tungvint, analogt og gammeldags. Er produktet ditt godt nok trenger du faktisk ikke telefonselgere. Da vil vi heller kjøpe avisen din. Slik vi kjøper Netflix-, HBO-, Spotify- og TV 2 Sumo-abonnement helt frivillig. Og slik jeg kjøper mitt Aftenposten-abonnement i dag. Eller slik vi bruker Facebook. Har du blitt oppringt av pågående telefonselgere fra Facebook som vil selge deg annonseplass?  Begynner du å ringe meg for å selge meg flere aviser, vil jeg ikke gjøre det. Da kommer jeg heller til å si opp Aftenposten-abonnementet mitt. I protest.

Hør, Espen, dette er alvorlig. Først legger dere ut avisen deres gratis på internett. Så begynner dere å gjemme enkelte artikler bak en betalingsmur. Innholdet deres ødelegger dere i stor grad med å servere meg irrelevante annonser. Heldigvis kan jeg skru på annonseblokkering. Det gjør jeg med god samvittighet. Jeg betaler jo uansett for avisen din. Da bør jeg kunne slippe reklamen, slik jeg slipper den på Netflix, HBO og Spotify. Men selv om jeg velger å abonnere på avisen deres, så er det altså ikke nok. Dere vil ringe meg for å selge mer. Og når Stortinget vil hindre dere å gjøre det, så vil dere altså ikke respektere det, selv om to millioner nordmenn har reservert seg. Selv om 74% av nordmenn misliker telefonsalg.

Aftenposten er til stor glede for mange nordmenn, også for meg personlig, på flere plan. Jeg holder meg for eksempel oppdatert på veldig mye som skjer i inn- og utland fordi jeg leser Aftenposten. Dag for dag oppdaterer avisen meg med gleder og bekymringer. Gleder og bekymringer jeg deler med familie, venner og relasjoner i sosiale medier. På den måten er jeg litt av distribusjonen til Aftenposten, og det gjør jeg med glede – helt gratis. Men det er altså ikke nok for deg, Espen.

Aftenposten har blitt en nasjonal nettside for viktig samfunns-informasjon, som likes, deles og kommenteres mellom mennesker. Dere har fått denne posisjonen fordi dere fortjener den.

Men, kjære Espen, du er nå en av Norges mektigste redaktør. Selv for en stor nettside som HansPetter.info er Aftenposten vanskelig å komme utenom. Jeg vil jo egentlig ikke utenom heller, for dere tilbyr oss en god avis som inneholder masse god journalistikk.

Men selv om jeg er en fornøyd abonnent i Norges største avis, må jeg innrømme at du nå forsøker å begrense min rett til å reservere meg mot telefonsalg. Det er hva du og dine underordnede gjør i denne saken.

Jeg synes du misbruker din makt, og det på en måte jeg har vanskelig for å tro at du har tenkt godt gjennom.

En viktig rett for nordmenn er nettopp retten til å reservere oss fra pågående telefonselgere. Rett og slett fordi vi som vanlige mennesker ikke orker å bli oppringt i tide og utide av aggressive selgere. Det er vår rett og vår frihet.

«Hvis frihet betyr noe som helst,» skrev engelskmannen George Orwell i forordet til Animal Farm, «er det friheten til å fortelle det som andre ikke ønsker å høre.»

Og nå må du også høre, Espen. Vi ønsker ikke at du skal ringe oss for å selge avisen din. Du har et ansvar for å vurdere hva som virkelig er riktig i hvert enkelt tilfelle. Det kan være et tungt ansvar. Den enkelte telefonselger bør ikke måtte må veie for og mot selv. Det kan derimot du gjøre.

Denne retten til å reservere oss mot telefonsalg, som alle har, bør ikke undergraves av pågående sjefredaktører og telefonselgere som lever på overtid og på provisjon.

Det siste tiåret har vist hvor mye uforutsigbart og destruktivt som kan skje når telefonselgere blir for pågående. Da reserverer vi oss mot telefonsalg.

Din tilnærming, Espen, vil kanskje være å forby reservasjon mot telefonsalg. I så fall vil Aftenposten på sjablongmessig vis stille seg på de mest reaksjonære religiøses side – mot friheten til å reservere. Dere vil overstyrte den enkeltes rett til å velge selv.

Det minste Aftenposten bør gjøre for å være mer i pakt med sin tid, er å lage et så godt produkt at vi får lyst til å kjøpe det. Lyst til å abonnere. Lyst til å like, kommentere og dele. Dessuten bør Aftenposten respektere at folk flest ikke liker telefonsalg. Det er opplest og vedtatt at telefonsalg er en upopulær salgsform.

I en kronikk i din egen avis skriver du at telefonsalgforbud kan medføre 90 millioner kroner i tapte årlige inntekter for Aftenpostens magasinforlag fra 2020. Men hvis dere vil øke inntektene til Aftenposten gjør du ikke det ved å tvinge avisen din på oss. Da må dere heller tilby et mer attraktivt produkt som vi ikke kan leve uten.I stedet truer du med å legge ned fem av seks titler over en tre års periode. Det eneste du tror på er Junior, Espen De andre er avhengig av telefonsalg. Eller kundepleie som du kaller det, Espen.

Jeg kunne ha fortsatt, Espen, men må stanse her. Jeg har skrevet dette brevet til deg fordi jeg er bekymret over at en av Norges viktigste avis ønsker å begrense friheten jeg har til å reservere meg mot telefonselgere. Og det ønsker du å gjøre på en tidvis autoritær måte. Men jeg skriver også – og det håper jeg at du forstår – fordi jeg har et positivt syn på deg og Aftenposten. Jeg håper bare at du kommer til fornuft, og lar oss være i fred. Vi er mange som misliker telefonsalg i dag. Og vi blir ikke færre i morgen. Men vi kan fort bli færre abonnenter av Aftenposten.

Vennlig hilsen Hans-Petter Nygård-Hansen, blogger på HansPetter.info.

Les også: