Kan journalistikken reddes?

Mediehusenes satsning på Content Marketing er på langt nær nok for å holde liv i journalistikken fremover. Her er mine 12 råd for 2016.

Mediehusene kjemper en pågående kamp om overlevelse. Om overgangen fra inntekter basert på papirabonnenter og -annonser. Den digitale overgangen startet for omlag 15 år siden, mens endringene i stor grad har akselerert først og fremst i løpet av de siste 5 årene, med introduksjonen av nettbrett, utbredelse av smarttelefoner og økt bruk av sosiale medier på et mobilt nettverk som har økt i både hastighet og dekning. I løpet av spesielt de siste to årene har vi sett en rekke nye tiltak og forsøk på å demme opp nedgangen på papir, med nye digitale initiativer; betalingsmurer, buzz-nyheter, content marketing og native advertising for å nevne noen.

SAS og Norwegian «all over again»

Enn så lenge har ikke de nye digitale produktene klart å unngå store kostnadskutt i form av sluttpakker og oppsigelser, og jeg tror ikke 2016 vil være et unntak. Mediehusene vil oppleve det samme som SAS gjorde da Norwegian snudde flybransjen på hodet, og tvang dyre forretningsmodeller til å bli billige. Papir er dyrere enn pixel. Så enkelt er det. Merkevarene vil ikke betale like mye for å annonsere på pixel som papir, og kundene vil ikke se like mye reklame på pixel heller. Slikt blir det mindre penger av for mediehusene. Jeg tror ikke journalistikken vil dø. Ikke ønsker jeg det heller, men for at god journalistikk skal overleve, må forretningsmodellene til mediehusene endres; raskt og radikalt. Fra SAS til Norwegian; fra høy-kost til lavkost.

Her er mine 12 råd til mediehusene for å redde journalistikken:

 

Les også: Kan norsk teknologi redde norske mediehus?

 

 

kronikk-debattinnlegg-hanspetter

 

 

Last ned gratis ebok: Få flere lesere – Veien til sort belte

 

Ikke alle råd er like enkle å følge, eller gjennomføre

Første rådet er det vanskeligste å gjennomføre. Det betyr ikke at det vil bli en realitet. Spør deg selv om du tror det vil være like mange papiraviser igjen i Norge om fem år. Spør deg så om det vil være flere nettaviser om fem år. Omstillingen til SAS har kostet blod, svette og tårer…og veldig mange ansatte jobben. Overgangen fra høy- til lavkost har vært en blodig kamp. Det vil den også være hos mediehusene. Så langt har det kostet veldig mange journalister jobben. Jeg håper flere går sammen og oppretter enn heldigital nettavis fra bunn av, som er langt billigere å opprette og drive – og som kan utnytte de teknologiske mulighetene fra første dag. For jeg tror journalistikken definitivt kan reddes.

Hva tror du?

Foto: PicJumbo