fbpx

Microsoft sin iOS- og Android-killer "feels right!"

Jeg har testet Microsoft Windows Mango

Microsoft sin iOS- og Android-killer «feels right!»

Med et lovende grensesnitt som fokuserer på deg og dine tjenester – fremfor apps, massiv støtte fra Gartner og langt bedre sikkerhet- og administrasjonsstøtte som it-sjefer vil velsigne, så er det mye som tyder på at Microsoft har gjort mye riktig og kan være på vei mot nye storhetstider innenfor det sterkt voksende mobilmarkedet! Jeg har testet Mango en liten stund og liker opplevelsen!

La to ting være sagt med engang;

Jeg hører hva du sier, og jeg liker det jeg ser

Min begeistring for Windows Phone 7.5 – herved omtalt som Mango – startet 28. september på gamle Radisson Blue i Oslo, under IDG- og PC World Norge sitt arrangement MobileTrender2011. Etter en forykende presentasjon og lansering av Fredrik Gørrissen i Microsoft løp jeg innom standen til Microsoft og spurte min gode- og gamle venn Ole Tom Seierstad om jeg ikke kunne få låne en telefon en liten stund for å teste det her litt mer ut på egenhånd. Det er en ting å se på en innøvd demonstrasjon, det er en helt annen sak å teste det ut selv.

12. oktober stakk jeg innom Microsoft på Lysaker og plukket med meg en telefon – og nå – litt over en måned etter føler jeg at jeg har snust nok til å la dommen falle.

Testobjektet: HTC Radar

Digg: Den er utrolig god å ha i hånden, og med de «endestykkene» som er litt sånn «anti-skli» og avrundet så er faktisk konforten betydelig bedre enn med min nåværende iPhone 4 (4s er på vei, for de som skulle lure…he,he).

Skjermen er også helt fantastisk synes nå jeg. Krystallklar, blank, og veldig responsiv. Batteritiden er heller ikke noe å utsette på – igjen, synes jeg – men da tar jeg selvsagt hensyn til at batteritid er generelt et issue når det kommer til smarttelefoner og at jeg for lengst har blitt vandt med å lade hele tiden.

Nok om telefonen.

Glem apps – her «erre» fliser for alle penga

I motsetning til Android og iOS – hvis OS er veldig app-sentrisk, så kommer appene i større grad i bakgrunnen på Mango. Her er det fliser som gjelder, og det geniale her er at flisene henter – og presenterer – relevant innhold fra mange forskjellige apper.

Flere inntrykk fra samme flis:

Sjekk ut videon under for nærmere forklaring:

Den beste Outlook-integrasjonen jeg har opplevd

Min gode venn og kollega, Leonard Kongshavn i Gambit Hill & Knowlton, har også fått lekt seg litt med Mango den siste tiden, og også han deler mitt syn på at dette ikke bare er en nytenkende måte å tilnærme seg smarttelefoner på, men at det fungerer også meget tilfredsstillende.

«Et intuitivt grensesnitt sentrert rundt handlinger, som oppfører seg som en blanding av ikoner og en widget. Dette gir rask oversikt over hva som krever oppmerksomhet av deg som bruker. Grensesnittet krever litt tilvenning, men etter 5 min med trykking så er ikke dette lenger et problem.», skriver Leonard i en email til meg, før han avslutter med følgende:

«Outlook integrasjonen er den beste jeg har opplevd på noen telefon og er et stort pluss for brukere av Exchange-plattformen.»

PC World Norge har skrevet en god omtale og test av Mango som du bør lese, og når et av de negative punktene er mangelen på Flash – samtidig som vi nå også har lært at Adobe kutter ut Flash på mobil, så er det ikke mye negativt å utsette på Microsoft og Mango.

Bedriftens beste venn

En annen årsak til at jeg tror Microsoft kommer til å gjøre det sterkt med Mango er at plattformen i større grad enn det som er tilfelle med både Android og iOS vil bli elsket og omfavnet av store og små it-sjefer. Under nevnte konferanse om mobile trender kunne også Gartners analysesjef, Leif-Olov Walin, bekrefte at Mango i større grad imøtekommer de drift- og sikkerhetsfunksjoner som bedrifter ønsker seg på en mobilplattform. For kort tid siden var også samme person ute i media og til og med advarte butikker mot å selge Android – av sikkerhetsmessige årsaker.  Det gjorde de også i 2010, som dere kan lese om her – av de samme årsakene.

Microsoft har i dag ca 90 prosent av desktop-OSet, mens de er veldig små på mobil-siden. Det tror jeg vil kunne komme til å endre seg med Mango. Bedrifter vil kunne få den sikkerheten de ønsker knyttet til innholdet på mobile enheter, og brukerne vil fortsatt kunne få seg mobiler som gir de de tjenestene og mulighetene de vil ha – fra produsenter som designer telefoner de synes ser bra ut og svarer til den forventende brukeropplevelsen.

Les mer om hvorfor Gartner tror Microsoft kan bli en mobilsuksess igjen, og hvilke mobiletrender som vil være førende for det kommende året her!

Med et lovende grensesnitt som fokuserer på deg og dine tjenester – fremfor apps, massiv støtte fra Gartner og langt bedre sikkerhet- og administrasjonsstøtte som it-sjefer vil velsigne, så er det mye som tyder på at Microsoft har gjort mye riktig og kan være på vei mot nye storhetstider innenfor det sterkt voksende mobilmarkedet!

Det som gjenstår å se er hvordan samarbeidet med Nokia vil utvikle seg, og ikke minst om de klarer å friste mange nok utviklere til å produsere mange nok – og gode nok tjenester og apps! Er de flinke til å standardisere på formfaktor og hardware – og ikke utvikle et altfor defragmentert telefonmarked, er jeg nesten sikker på at de vil lykkes.

Business Insiders omtale av Nokia Lumia 800 med Microsoft Mango


Kommer jeg til å bytte selv? Ikke i dag, men jeg skal aldri si aldri!

Disclaimer: Microsoft eller HTC er ikke en kunde av Gambit, og ingen av produktene som er testet er gitt av Microsoft eller HTC. Derimot er Nokia – som nå satser på Windows Phone – kunde av Gambit, men selskapet har ikke vært involvert i denne saken