JBL Tour Pro 3

JBL Tour Pro 3 vs. Apple AirPods Pro 2 – Hvilke ørepropper er best?

Hodetelefoner og ørepropper har lenge engasjert meg, mest av alt fordi jeg bruker dem ofte til å høre på musikk, podkaster, lydbøker eller til å se på YouTube-filmer, filmer og TV-serier “on the go”. Men hvem er best av toppmodellene til Apple og JBL?

Apple vs JBL?

De siste månedene har jeg testet JBL Tour Pro 3 og Apple AirPods Pro 2, som er to toppmodeller innen trådløse ørepropper med aktiv støydemping. Begge har ambisjoner om å levere førsteklasses lyd og funksjonalitet, selv om de tar ulike grep for å imponere oss. 

AirPods Pro 2 er Apples nyeste ørepropper med tett integrasjon til Apples økosystem, med forbedringer fra forrige versjon som adaptiv støydemping og MagSafe-lading​. 

JBL Tour Pro 3 er på sin side en funksjonsrik utfordrer med sitt smarte ladeetui som leveres med innebygd skjerm, i tillegg til svært lang batteritid​. 

Jeg har forsøkt etter beste evne å sammenligne øreproppene grundig basert på min egen opplevelse og på tekniske spesifikasjoner, med fokus på støydemping, passform, lyd, tilkobling, batteri og pris. Og jeg har nok kommet meg frem til en klar konklusjon og vinner. 

Om du ikke har tid og lyst til å lese deg gjennom alle vurderinger, kan du også raskt skrolle deg til bunn – til konklusjonen – for å se hvem av disse to jeg foretrekker og hvorfor.

Active Noise Cancelling (ANC) – Støydemping

Støydempingsevnen er et ekstremt viktig kriterium når det kommer til premium ørepropper. Apple AirPods Pro 2 har markert seg med markedsledende støydemping og omtales ofte som «kongen av støydempende ørepropper» i tester​. På både fly, T-bane og på treningssentre filtrerer AirPods Pro 2 bort jevn dur (f.eks. flymotorer) og plutselige lyder (som høyttalerannonseringer) svært godt​. Apple har også introdusert en adaptiv lydfunksjon som automatisk veksler mellom full ANC og omgivelseslyd etter behov, noe som gir en sømløs tilpasning til omgivelsene​. Det siste kan være svært gunstig når man for eksempel beveger seg utendørs og sammen med biler og syklister. Eller når man ikke vil ta av øreproppene når man kommer inn på en kaffebar og vil høre vedkommende du skal handle av. 

JBL Tour Pro 3 sin True Adaptive Noise Cancelling 2.0 er også effektiv, men jeg synes ikke dem når helt opp til nivået til AirPods Pro 2. Andre tester beskriver JBLs støydemping som “god, men ikke fremragende” – den reduserer bakgrunnsstøy merkbart, men klarer ikke alltid skape den samme totale stillheten​. Jeg har forsøkt samtlige seks ørepropper som følger med, inkludert det ene settet med skumtupper, men det gir meg ikke den samme passform-opplevelsen som jeg har med AirPods Pro 2. Det er spesielt merkbart når jeg løper på tredemølla og begynner å svette. 

Når det er sagt demper JBL Tour Pro 3 det meste av støy og har fordelen av at du kan finjustere i JBL-appen (en 7-trinns ANC-slider og «adaptiv» modus) for å tilpasse hvor mye støy du vil at de skal slippe inn. Har du en iPhone og er på jakt etter maksimal støykansellering, er min opplevelse at AirPods Pro 2 gir et litt bedre resultat. Flere andre tester jeg har lest konkluderer også med at Apple-proppene rett og slett støydemper mer effektivt enn JBL​. .

Passform og komfort

God passform er avgjørende for både komfort, støydemping og lydkvalitet. Apple AirPods Pro 2 har en ergonomisk utforming som passer mange ører svært godt. De leveres med fire størrelser silikonpropper (inkludert XS) for å sikre tett forsegling for alle øretyper​. 

Min opplevelse er at AirPods Pro 2 er mer behagelige å ha på over lang tid – de er lette i øret og har ventilasjon som utligner trykk, noe som gjør at man nesten kan glemme at man bruker dem​. I tillegg er AirPods-proppene svært kompakte; de små «stilkene» er diskre, og ladeetuiet er blant de mest kompakte på markedet​. 

JBL Tour Pro 3

JBL Tour Pro 3 har et ganske annet design som også gir god komfort. Men siden JBL-proppene bruker et relativt stort, dypt innstikk i øret, kan det by på utfordringer for brukere med små ører​. I motsetning til AirPods Pro 2 som jeg kan plassere i ørene mine og glemme, er min opplevelse med JBL Tour Pro 3 at jeg jevnt og trutt må justere på dem slik at de sitter godt. Og da har jeg brukt JBL-appen for å teste passform med de riktige proppene. 

At de sitter såpass dypt i ørene kan også gjøre at noen føler et svakt trykk. Totalt sett sitter Tour Pro 3 godt i rolig bruk, men AirPods Pro 2 virker å passe et bredere spekter av ører uten problemer. Over lengre økter er AirPods ofte mer komfortable, en erfaring jeg har lest i flere andre tester også.  Begge modellene har for øvrig en smart sensor for å pause musikken når du tar dem ut av øret. Min konklusjon er at Apple har en liten fordel på komfort og passform – særlig om du har hatt problemer med at andre propper ikke sitter godt, er sjansen stor for at AirPods Pro 2 vil føles tryggere og mer behagelig.

Lydkvalitet

Både JBL og Apple leverer høy lydkvalitet, la det ikke være noe tvil. Apple AirPods Pro 2 byr på balansert og detaljert lyd rett ut av esken, og selv om noen kritiserer Apple over manglende equalizer-muligheter, synes jeg de klarer å levere en klar og fyldig lyd over hele frekvensspekteret​. Bassen er stram uten å overdøve, mellomtonen er naturlig og diskanten luftig – alt i alt en lydprofil som gir en behagelig lytteopplevelse for de fleste​.  I tillegg kommer AirPods Pro 2 med romtilpasset Spatial Audio (Apples 360°-lyd) integrert i Apple Music og videoapper. Med dynamisk hodesporing kan man få en imponerende surround-effekt; instrumenter og lyder plasseres rundt deg på en overbevisende måte​. Denne funksjonen er sømløst knyttet til Apples økosystem og gir AirPods-proppene en unik lydopplevelse for dem som bruker Apple sine tjenester, som for eksempel en Apple TV. 

JBL Tour Pro 3 har også lagt stor vekt på lydkvalitet. Hver propp har et hybrid to-driver system – en dynamisk driver for bass/mellomtone og en balansert driver for diskant, har jeg lest. Og det skal være det som gir øreproppene deres et bredt lydbilde med rikelige detaljer. Lydsignaturen er relativt nøytral og presis, men samtidig engasjerende. En ekspertomtale jeg leste hyller JBL Tour Pro 3 for «klar, engasjerende lyd som er lineær og nøyaktig», og mente det var noe av det beste han hadde hørt i ørepropper når det gjelder å treffe korrekt lydprofil​. 

JBL støtter også hi-res lyd via LDAC Bluetooth-kodek (forutsatt at kilden støtter det)​, noe som betyr at hvis du har en Android-telefon eller annen avspiller som kan sende høyoppløst lyd, kan Tour Pro 3 overføre mer data enn AirPods (som er låst til AAC). For audiofile som vil ha maksimal kvalitet fra lossless musikkbibliotek, kan dette være et fortrinn. I praksis vil mange oppleve lydkvaliteten som utmerket på begge, men med JBL som litt mer «audiofil» rett ut av esken.

Det er ingen tvil om at både Apple og JBL leverer veldig god lyd i sine respektive ørepropper. Hvem som er best kommer an på personlige preferanser. Det er ikke på lyden at “slaget” står. AirPods Pro 2 gir en balansert, «forbedret hi-fi»-opplevelse spesielt tilpasset Apple sitt innhold, mens JBL Tour Pro 3 gir deg mest mulig fleksibilitet lydmessig med sin high-end driverkonfigurasjon og støtte for EQ-justering i app​en. Med mindre du har veldig kyndige ører eller spesielle krav, vil du neppe bli skuffet over lyden i noen av dem. Begge blir ofte trukket frem blant de aller beste på markedet i lydtester​.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Tilkobling og funksjoner

Det er nå forskjellene mellom disse øreproppene begynner å vise seg. AirPods Pro 2 er dypt integrert i Apples økosystem, noe som gir en del unike fordeler for iPhone-brukere. Paring skjer nærmest automatisk. I tillegg synkroniseres de automatisk via iCloud, slik at de sømløst kan bytte mellom iPhone, iPad og Mac uten manuell omkobling. Dette synes jeg derimot ikke fungerer like godt som Apple vil ha det til, derfor har jeg også skrudd av denne automatikken. En nyttig funksjon er Apples U1 chip i ladeetuiet som kobler den til Hvor er-nettverket ditt av Apple produkter, slik at du kan finne hver enkelt ørepropp og selve ladeetuiet med høy grad av presisjon dersom du skulle rote dem bort. Ladeetuiet har til og med en liten høyttaler som kan avgi lyd for å hjelpe deg å finne det​. 

Stemmestyring er også tett integrert – et “Hei Siri” lar deg justere volum, skifte sang eller få lest opp meldinger håndfritt, noe som er svært gunstig når du er ute og går, eller løper på tredemølla. Med iOS 17+ fikk AirPods Pro 2 nye programvarefunksjoner som Adaptiv Audio (intelligent miks av ANC og omgivelseslyd) og Conversation Awareness (senker volum og slipper inn stemmer når du prater med noen). Summen av dette er at for en som bruker iPhone til daglig, så “funker AirPods Pro 2 bare av seg selv” – de kobler seg opp, flytter seg mellom enheter og tilbyr en rekke smarte funksjoner uten at du må innom en eneste instilling. 

JBL Tour Pro 3 legger seg på en mer plattform-agnostisk linje og kompenserer med en rekke funksjoner som JBL har utviklet.. Tour Pro 3 støtter for eksempel  Bluetooth 5.3 med multi-point, slik at de kan være tilkoblet to enheter samtidig uansett hvilken leverandør de kobles opp mot. Da kan du ha proppene tilkoblet både PC og mobil samtidig.

JBL Tour Pro 3

Det mest innovative – og kanskje også iøynefallende – med Tour Pro 3, er selvsagt JBLs sitt smarte ladeetui med berøringsskjerm. Dette etuiet gjør noe ingen andre tilbyr: det har en 1,45” fargeskjerm som lar deg styre musikk, volum, ANC-modus og se batteristatus – alt uten å ta fram mobilen​. Du kan sveipe på etuiet for å bytte sang eller justere støydemping, sjekke hvor mye batteri som gjenstår (vises i prosent for hver propp og etui) og til og med lese korte varsler. I praksis fungerer etuiet nesten som en liten fjernkontroll/monitor: du kan la telefonen bli i lomma og likevel ha kontroll​. 

Ladeetuiet kan også fungere som en Bluetooth-sender. Med den medfølgende USB-C til 3,5mm jack-kabelen kan du plugge etuiet inn i f.eks. underholdningssystemet på et fly eller i en gammeldags lydkilde, og etuiet vil streame lyden trådløst til øreproppene​. Dette er gull verdt for de som reiser mye, fordi du kan bruke dine egne gode ørepropper på flyet eller med en spillkonsoll som ikke støtter Bluetooth direkte. På selve proppene har JBL de vanlige touch-kontrollene (tap for play/pause og bytte låt)​. 

assistent-fronten er JBL fleksibel: du kan velge om du vil bruke Google Assistant, Alexa eller Siri når du trykker og holder på proppen​. På samme måte som Apple har JBL også en funksjon for å finne igjen proppene (spille av en høy lyd fra proppene via appen) om du mister dem​. Begge tåler svette og regn uten problemer, men ingen er laget for å senkes i vann.

Oppsummert er AirPods Pro 2 suverene for Apple-brukere – de leverer en gnistrende opplevelse innenfor Apples verden, med et hav av smarte automatikker​.  JBL Tour Pro 3 på sin side flommer over av plattform-uavhengige funksjoner og gimmicker som gir merverdi: alt fra ladeetuiet som kan streame lyd og vise klokkeslett, til støtte for høyoppløst lyd. Det handler derfor om hvilke funksjoner som betyr mest for deg. 

Trenger du superenkel bytting mellom Apple-enheter, «Hvor er»-sporing og Spatial Audio, heller det mot AirPods. Ønsker du full kontroll rett på etuiet, mulighet til å koble til hva som helst via senderen, og mer åpne standarder, heller det mer mot JBL. 

Har du en iPhone kan du nok oppleve at mange av JBL sine finesser er mindre viktige enn Apple sin tette integrasjon – og da blir AirPods det opplagte valget. For en Android-bruker derimot, kan JBLs brede funksjonssett og app-tilpasninger gjøre Tour Pro 3 mer attraktiv enn AirPods (som på Android blir mer grunnleggende).

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Batteritid og ladeetui

Batterikapasitet er et område der JBL Tour Pro 3 virkelig skinner. Her leder JBL klart på spesifikasjoner: Øreproppene er oppgitt til opptil 8 timers spilletid med ANC aktivert, og hele 11 timer uten støydemping​. Med ladeetuiet får man totalt rundt 32 timer med ANC (44 timer uten) før man må finne en stikkontakt​. AirPods Pro 2 har til sammenligning rundt 6 timers lyttetid per lading med ANC (ca. 5,5 t hvis man bruker Spatial Audio aktivt) og totalt 30 timer med etuiet​. Det betyr i praksis at du får nær to timer ekstra lytting per økt, og over ti timer mer totalt enn Apple, noe som merkes for dem som bruker proppene lenge om gangen. 

I praksis betyr det at AirPods Pro 2 varer typisk en lang arbeidsdag med ANC (6–7 timer) før de må i etuiet, mens JBL Tour Pro 3 kan dra ut fra morgen til et stykke ut på kvelden før de gir seg. Dersom batteritid er kritisk – for eksempel på langflyvninger eller om du ofte glemmer å lade – har JBL en fordel her​. 

JBL Tour Pro 3

Begge ladeetuiene støtter hurtiglading: Apple oppgir ~1 time spilletid fra 5 minutters lading i etuiet, mens JBL er enda kvikkere – i én test fikk man ~3 timer på 10 minutters lading​. Begge etuiene kan dessuten lade trådløst. Apple-etuiets MagSafe-funksjon kan festes perfekt på en Qi/MagSafe-ladeplate og kan til og med lades med Apple Watch-laderen​. 

JBL Tour Pro 3 sitt etui støtter også Qi trådløs lading; det er bare å legge det på en hvilken som helst trådløs ladeplate for å fylle på batteri​. Mangel på trådløs lading er med andre ord ikke lenger en utfordring for JBL.  Apple har dog et lite pluss for magnet-støtten, som gjør trådløslading enklere, men funksjonelt er det likt (JBL sitt etui lyser for å indikere lading, Apple sitt har LED på fremsiden).

Når det gjelder selve ladeetuiets design og bruk, skiller de to seg kraftig. AirPods Pro 2-etuiet er kompakt, glatt og avrundet – det glir lett ned i bukselommen og veier lite. Det har fått en praktisk snorhempe (lanyard loop) om man vil feste det i en reim​. JBLs ladeetui er derimot større og tyngre – forståelig nok, siden det rommer en berøringsskjerm og mer elektronikk. Det åpner “skjell-aktig” på toppen (som AirPods) og føles solid bygget, men det er merkbart bulkete i lomma​. 

JBL Tour Pro 3

Det mest irriterende med ladeetuiets design er derimot hvordan øreproppene er plassert. Jeg synes rett og slett at de er vanskelige å få ut av etuiet, og at plasseringen også gjør at proppene må roteres nesten 180 grader før du kan plassere dem i ørene dine. Hvorvidt den  innebygde skjermen har en praktisk funksjon kan også diskuteres. Det kan være at du kan spare litt tid på å justere innstillinger direkte fra ladeetuiet fremfor å gjøre det via JBL-appen på mobilen. Personlig opplever jeg det mer som en gimmich – en måte å lage noe nytt og unikt, når det ikke holder å skille seg ut på selve øreproppene. 

Ulempen er uansett at skjerm og stor batteribank gjør etuiet større. For de fleste av oss vil nok Apple-etuiets enkle, kompakte design være mer praktisk totalt sett – det er lett, kan lades på alle måter og gjør jobben sin uten å synes. JBLs etui retter seg mer mot “gadget freaks” som vil ha det siste og kuleste, og som ønsker å dra nytte av transmitter-modus og liker å kikke på batteriprosenter. Til syvende og sist: trenger du maks batteritid og et etui som kan litt ekstra, gjør JBL det best. Men foretrekker du et lite, brukervennlig etui du knapt merker i lomma, er Apple det beste valget. 

Pris og verdi for pengene

Veiledende lanseringspris for JBL Tour Pro 3 var rundt  3.499 kroner​, mens Apple AirPods Pro 2 lå på rundt  2.990 kroner da de ble lansert. JBL sine ørepropper er altså noe dyrere enn Apple – du betaler en premie for all ekstrateknologien i Tour Pro 3.

I skrivende stund koster AirPods Pro 2 2.990 kroner hos Elkjøp, mens Tour Pro 3 koster 3.490 kroner. Når man vurderer verdi for pengene, må man se på hva man får for prislappen. Apple AirPods Pro 2 gir deg svært høy kvalitet på alle punkter – lyd, støydemping, komfort og funksjoner – men mye av funksjonaliteten skinner mest om du har Apple-enheter. For en iPhone-bruker er verdien høy fordi alt bare funker ut av boksen​. I tillegg får du med AirPods Pro 2 noen ting konkurrentene ikke har, som dyp integrasjon mot Apple-produkter og det sterke økosystemet rundt, som for mange rettferdiggjør prisen.

Når prisen i tillegg er lavere enn JBLs, fremstår AirPods Pro 2 som et bedre kjøp for de fleste. JBL Tour Pro 3 koster litt mer, men man får også mer funksjoner pakket inn. Det er argumenter for at JBL gir mye for pengene hvis man faktisk drar nytte av alt: Du får et vanvittig rikt spekter av spesifikasjoner – høyoppløst lyd, ekstrem batteritid, smart-etui, osv.​ Kvalitetsinntrykket er gjennomgående solid, og det er tydelig at JBL satser på at disse øreproppene skal ha  lang levetid. For en lydentusiast som elsker ny teknologi, kan Tour Pro 3 føles verdt prisen. Men dersom du tenker at skjerm på etui og Auracast høres unødvendig ut, så betaler du egentlig ekstra for ting du ikke trenger – da gir ikke Tour Pro 3 like god verdi som AirPods.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Konklusjon

Både JBL Tour Pro 3 og Apple AirPods Pro 2 er fremragende ørepropper, men de appellerer til litt forskjellige brukere. Apple AirPods Pro 2 fremstår i sum som den klare vinneren for de fleste, særlig for deg med iPhone. Den kombinerer klasseledende aktiv støydemping​,  fantastisk komfort og passform, fyldig lyd med romtilpasset Spatial Audio, og en uovertruffen brukeropplevelse innenfor Apple-universet​. Kort sagt er AirPods Pro 2 et trygt valg som leverer varene på alle områder som teller for en trådløs ørepropp.

JBL Tour Pro 3 på sin side imponerer med innovasjon og funksjonsrikdom. Lydkvaliteten er blant de aller beste – flere mener at JBL matcher eller overgår konkurrentene på ren lydprestasjon​. Batteritiden er formidabel og enkelte vil også oppleve at etuiet byr på en sveitserkniv av muligheter​. For den samme brukeren eller en avansert  Android-bruker – kan Tour Pro 3 være et fantastisk valg som tilbyr fleksibilitet som Apple ikke kan matche (f.eks. LDAC for hi-res, skjermstyring, universal tilkobling). Det er ingen tvil om at man får noe unikt med JBL – etuiet med skjerm er nyskapende, og funksjoner som lydsender for fly er genuint nyttige i nisjesituasjoner​. JBL har rett og slett laget noen av de mest avanserte øreproppene på markedet per i dag​. 

Likevel er helhetsvurderingen min at AirPods Pro 2 trekker det lengste strået for folk flest. Spesielt for deg med Apple-enheter vil AirPods gi færre hindre og en mer polert opplevelse hver eneste dag​. 

Til syvende og sist bør valget baseres på dine behov. Ønsker du problemfri bruk med iPhone, topp støydemping og et velprøvd design – gå for AirPods Pro 2

Ønsker du lengre batteritid, elsker ideen av et etui med berøringsskjerm, og er avhengig av multipoint-støtte eller hi-res lyd – da kan JBL Tour Pro 3 være et fristende alternativ. Uansett hva du går for, får du et par svært gode trådløse ørepropper​ som du vil kunne trives med i mange år fremover. 

Apple har satt standarden med AirPods Pro 2 – og Tour Pro 3 er tett på – men alt i alt er Apple vinneren for de fleste av oss, særlig om du allerede befinner deg i Apples verden.