fbpx

iPhone 10 år i dag. Endret alt!

9. januar 2017 markerer 10 års-dagen for Steve Jobs lansering av iPhone. Apple-telefonen endret alt, og ble starten på slutten for Nokia, RIM og en rekke forretningsmodeller.

For 10 år siden stod den avdøde – og hjemvendte sjefen for Apple, Steve Jobs, på scenen under Macworld 2007 i San Francisco, og lanserte et nytt produkt som skulle vise seg å revolusjonere telefonen, men også så veldig mye mer. Apple hadde tidligere revolusjonert PC-markedet med Macintosh og musikkindustrien med iPod, og nå var det duket for iPhone. En iPod med berøringsskjerm. En revolusjonerende telefon, og en Internett kommunikasjonsenhet.

Verden holdt kanskje ikke pusten, men det gjorde nok Nokia og en rekke andre industri-aktører. Eller gjorde de det?

Her er min lille markering, eller hyllest hvis du vil, til Apple, Steve Jobs og iPhone, på 10 års-dagen for produktet som endret verden, for alltid. Som endret måten vi lever, leker, lærer og jobber på.

Fra 0 til 2,5 millioner apps på 10 år

iPhone fant veien til Norge 11. juli 2008 via Telia – den gang Netcom. Først i februar 2009 ble iPhone også tilgjengelig hos Telenor. For min del ble det heller en litt lang omvei til iPhone. Jeg satt på min Sony Ericsson telefon, og gikk først til anskaffelse av en iPod Touch, som på mange måter var identisk med iPhone, bortsett fra SIM-kortet og selve telefon-funksjonen. Men etter at jeg fikk min første iPhone i hånden har iPhone blitt «ved min side».

Den første – og minste utgaven av iPhone – som het 2G, gikk over Edge. Ikke 3G eller 4G, men Edge. Den hadde ikke store lagringsplassen, og på den tiden var det heller ingenting som het App Store. 4 GB-utgaven ble solgt for 499 USD – og forutsatte en kontrakt på to år hos AT&T. Prisen per GB med lagringskapasitet var på omtrent 125 USD. Medregnet inflasjon ville telefonen kostet omtrent 585 USD i dag, eller 146,25 USD per GB.

Ser vi bort ifra alle nyvinninger som har kommet til iPhone i løpet av de 10 årene iPhone har vært på markedet, og ser på prisen for den minste iPhone 7-modellen, ville iPhone 7 kostet 4,680 USD – og ikke 649 USD som iPhone 7 med 32GB koster i dag, da den ble lansert.

Enkelt regnet har prisen per GB på en iPhone falt fra 146,25 USD i 2007 til 20 USD i 2017. Det tilsier et prisfall på nesten 90 prosent. Samtidig har skjermstørrelse, prosessor, kamera og ikke minst programvaren blitt kraftig oppgradert. Og ikke minst har antall tilgjengelige apps gått fra 0 til over 2,5 millioner.

* Kilde: Statista.com

«Jeg tror iPhone kommer til å feile…den har jo ikke tastatur»

Apple iPhone har alltid blitt utsatt for kritikk. Først for å ikke være en revolusjon i det hele tatt. Dernest for å være sent ute med det siste. Sant eller ikke, så er det ikke til å komme utenom at Apple har satt standarden for hvordan dagens smarttelefoner ser ut. Mens «smarttelefonene» tidligere skilte seg mest av alt ut på utsiden, er det på innsiden differansen er størst i dag.

I Norge manglet det heller ikke på «ekspert-uttalelser» om hvorvidt Apple sin iPhone ville revolusjonere mobilmarkedet, og tilhørende markeder.

Den norsk-danske telekom-analytikeren John Strand uttalte 11. januar 2007 at han ikke trodde iPhone ville bli en hit, noe han mente det var flere årsaker til. Den stive prisen var en av de. Dernest trakk Strand frem at det ville bli vanskelig å gå fra et marked til å erobre et annet, og at Apple kun var en lillebror i mobilbransjen. Mangelen på mangfold og volum ville bli kritisk – da i konkurranse først og fremst med Nokia. Og som den tidligere Microsoft-sjefen Steve Ballmer skulle bli udødeliggjort for – og som kostet Microsoft mobilmarkedet – så trakk også John Strand frem skjermen, og at iPhone manglet et tastatur;

–  Man må trykke på skjermen for å sende SMS og hvis man sender flere SMS enn en gjennomsnittlig nordmann er ikke det noe morsomt, uttalte han i 2007.

Les også: Microsoft holdt begravelse for iPhone i 2010 (Business Insider)

I 2010 arrangerte Microsoft en «offisiell» begravelse av Apple iPhone, i anledning av selskapets lansering av Windows Phone 7.

* Kilde: Flickr/trioculus – september 2010

Dette var ikke første gangen derimot at Microsoft gjorde narr av iPhone. Allerede i september 2007 var Microsoft på plass med sin «dom» over iPhone, anført av sjefen selv, Steve Ballmer:

Resten er på mange måter historie. Microsoft «tapte» mobilmarkedet. Selskapet kjøpte til slutt opp mobildivisjonen til Nokia. Oppkjøpet ble en katastrofe, og kostet Microsoft over 8 milliarder dollar.

Smarttelefonen har erstattet utallige produkter og arbeidsoppgaver – og arbeidsplasser

10 år etter har «alle» en smarttelefon. 10 år etter er «alle» nettsider mobiltilpasset. 10 år etter er det mobilen vi mest av alt benytter oss til for å lese avisen på. VGs papiravis opplag er kun en skygge av sin egen storhetstid, og teller nå under 100,000. Til sammenligning har de over 1,5 millioner unike lesere innom hver dag.

iPhone har ikke bare erstattet papiravisen, men en rekke andre produkter også. Produkter vi eldre – digitale innvandrere kan huske, men som de yngre kun har hørt eller lest om. Har du tenkt på hvor mange produkter og tjenester som din iPhone (…eller smarttelefon) har erstattet – delvis eller helt?

For min egen del kan jeg nevne blant annet:

Tenk bare selv på hvor mye du bruker til iPhone (eller smarttelefon) til i dag. Til å holde kontakt med. Ringe med. SMSe med. Til å holde videokonferanser. Levere reiseregninger. Sjekke værmeldingen, høre på musikk med. Lese nyheter på. Svare på epost. Fotografere og filme med. Bestille og kjøpe produkter, varer og tjenester med. «And I could go on and on». I dag er smarttelefonen nærmest blitt en integrert del av oss. Vi drar hjem for å hente mobilen om vi har glemt den på vei til jobben. Og vi blir «gale» hvis batteriet er i ferd med å gå tomt, og vi ikke har et batteri eller støpsel i umiddelbar nærhet.

Mobilen er innenfor rekkevidde 22 og 24 timer i døgnet, og er ofte den siste vi «tar på» når vi legger oss (for å sette den på lading), og den første vi «tar på» når vi våkner (for å skru av vekkerklokken).

I løpet av de siste 10 årene har mobilen utviklet seg fra at utsiden var det som skilte telefonene fra hverandre, til at innmaten stod for den største forskjellen.

I årene fremover vil det være intelligensen som vil stå i førersetet. Kunstig intelligens og personlige assistenter. Tjenester som kanskje ikke engang er på telefonen, men i skyen. Vi har gått fra Edge-teknologi til 3G og 4G. Noe som har gitt oss hastigheter vi bare kunne drømme om tidligere.

Eksponensiell vekst og endring

Edge – også kjent som 2G, hadde hastighetsbegrensning på 114 Kbps. 3G var således en liten revolusjon i seg selv, og ga oss hastigheter opp mot over 3 Mbps. Nesten 30 ganger hastigheten til Edge. Med 4G har vi fått en teoretisk hastighet på over 400 Mbps, og når 5G i løpet av de neste årene vil bli realisert snakker vi om opptil 1000 gangeren av 4G. Alt som kan digitaliseres skal digitaliseres, og alt som kan tilkobles internett, skal tilkobles.

Jeg er glad jeg er såpass «gammel» at jeg har fått med meg hele IT-revolusjonen. Samtidig er jeg glad for at jeg er såpass ung at jeg får anledning til å se hvordan alt vil forandres fremover. Takket være et høyhastighets-internett som «alle» har tilgang til uansett hvor de er – takket være smarttelefonen – kommer fremtiden til å endres eksponensielt i årene fremover.

I 1995 – når jeg begynte å jobbe – og internett fikk et grafisk utseende i form av web-browseren, var det kun 44 millioner internett-brukere i verden. Tilsvarende 1 prosent av verdens befolkning. I Norge var det kun snakk om et par hundre tusen. I 2007, da Steve Jobs lanserte iPhone, hadde antallet vokst til 1,2 milliarder. Og i dag er det over 3,5 milliarder mennesker. Tilsvarende 40 prosent av verdens befolkning som er koblet til internett.

Nye internett-brukere vokser mest av alt på mobilen. I motsetning til Vesten, som kom seg på internett via en datamaskin først – kommer «resten av verden» til å koble seg opp til internett først og fremst via en smarttelefon. Veksten av nye internett-brukere i dag tilsier at hele verden vil være tilkoblet innen 2020.

iPhone er ikke størst i dag. Men de var først.

Steve Jobs og Apple revolusjonerte ikke bare telefoni-markedet med iPhone i 2007. iPhone var starten på en revolusjon som endret alt.

«Here’s to the crazy ones» 

Steve Jobs våget å tenke stort. Steve Jobs visste ikke hvor «crazy» han var i 1997 – ti år før han skulle lansere iPhone. Og det var mange som mente han var gal som trodde han skulle endre telefoni-markedet og verden med iPhone. Som han selv sa det i den ikoniske reklamefilmen fra 1997 – The Crazy Ones;

Here’s to the crazy ones. The misfits. The rebels. The troublemakers. The round pegs in the square holes. The ones who see things differently. They’re not fond of rules. And they have no respect for the status quo. You can quote them, disagree with them, glorify or vilify them. About the only thing you can’t do is ignore them. Because they change things. They push the human race forward. And while some may see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.

 

 

Gratulerer med dagen, Steve.

Med iPhone endret du verden, for alltid.