Fortsatt i beta, men har allerede over 100 millioner registrerte brukere

Eksklusivt: Første og eneste norske intervju med Klout

Fortsatt i beta, men har allerede over 100 millioner registrerte brukere

Klout – det beste verktøyet for å måle sosial engasjement og innflytelse på Internett

Klout, etablert i 2007 i San Francisco, har satt seg som mål å være det naturlige og fortrukne måten å måle online innflytelse på – på tvers av tjenester og sosiale nettverk. Det finnes mange verktøy som måler din innflytelse på Twitter, og noen har også inkludert Facebook og LinkedIn, men det er ingen som er i nærheten av Klout i forhold til hvor mange sosiale nettverk som er inkludert i utregningen av din online innflytelse.

I Norge har Klout den siste tiden blitt omtalt – på godt og vondt – og i nesten alle tilfeller har Justin Bieber sin score på 99 (den høyeste scoren du kan oppnå er 100) blitt brukt som argument for at den sosiale innflytelsen fra Klout ikke er særlig til å stole på. Aftenposten var kanskje først ute til å gjøre et poeng av dette. Artikkelen ble kort tid fulgt opp av en av Norges mest kjente bloggere, VamPus – en bloggpost som var langt mer nyansert, omfattende og mer positiv til Klout og sosial innflytelse som sådan.

“People talk, brands don’t!”

Klout er i ferd med å bli standarden for hvordan en persons sosiale påvirkning måles på Internett, men hva betyr det egentlig, hvordan måles din egen innflytelse og hvorfor er det viktig å være innflytelsesrik på Internett? Hvorfor har Justin Bieber for eksempel en Klout-score på 99, mens vår egen statsminister har 65 og undertegnede har 64?

Det holder ikke lenger å ha en sterk merkevare, og markedsføringssuksess måles ikke lenger i hvor mange innrykk/inntrykk din siste reklamekampanje har fått. Din evne til å få andre til å iverksette tiltak – klikke på en link, kommentere, videresende, osv – kombinert med din evne til å få andre innflytelsesrike personer til å nettopp iverksette tiltakene vil være langt viktigere i tiden fremover.

Klout er fortsatt i beta, fire år etter at selskapet ble grunnlagt, men har i løpet av disse fire årene vokst kraftig – og det veldig raskt. 7. september 2011 ble Klout-bruker nummer 100 million registrert, en formidabel oppnåelse. CEO for Klout, Joe Fernandez, skriver på Klot sin egen blogg blant annet dette om denne milepælen «…100 millioner brukere betyr samtidig at det finnes potensielt 100 millioner personer der ute som i stor eller liten grad bruker sin sosiale innflytelse på ett eller flere sosiale nettverk til å dele meninger, håp og drømmer, og som påvirker valg til milliarder av mennesker som lytter.»

”don’t count impressions, but expressions!”

Coca-Cola har satt seg som mål å doble sin omsetning innen 2020. I en bloggpost på Hardware Business Review i april 2011 skriver Joe Tripodi, Executive Vice President, bla følgende

”På kort sikt vil fortsatt forbruker-visninger (les:impressions) være ryggraden i hvordan vi måler oppmerksomhet, fordi det fortsatt er den universale metriske metoden for å sammenligne publikum på tvers av nesten alle typer media. Men inntrykkene forteller bare størrelsen på publikum og er per definisjon passive inntrykk. Derfor vil vi øke fokuset på å måle forbruker-uttrykk (les:expressions). For oss er et uttrykk ethvert nivå av engasjement med vår merkevare. Det kan være en Like til en Facebook-post, opplastning av et bilde eller video, kommentarer, videresendinger, bloggposter, forumer, etc.”

Norges første og hittil eneste intervju med Klout

Megan Berry er markedssjef i Klout, og via Twitter og email har jeg vært så heldig å få et intervju for å forstå mer om Klout, hvordan innflytelsesgraden regnes ut, hvilke nye nettverk vil Klout måle innflytelse på, om det snart kommer”perks” til Norge (tilbud, giveaways til Klout-brukere med høy innflytelse) og mye mer.

@hpnhansen: Hei Megan, og tusen takk for at du ville stille opp til dette online-intervjuet. Første og kanskje det viktigste spørsmålet mange lurer på er rett og slett hvordan dere regner ut poengsummen, eller online-innflytelsen hvis du vil – på Klout.

@meganberry: Klout beregner innflytelsen din på en skala fra 1 til 100, med 100 som det mest innflytelsesrike. Klout bruker data fra inntil 10 forskjellige sosiale nettverk for å kunne måle blant annet:

@hpnhansen: Hvor riktig blir en Klout-score til en person jeg kjenner hvis vedkommende ikke selv er registrert med egen konto på Klout?

@meganberry: Vel, vi kan kun måle innflytelse når vi har tilgang til dataene fra de respektive sosiale nettverkene, så hvis man ikke har registrert seg og koblet seg opp mot de nettverkene vi måler og som vedkommende benytter seg av, kan vi heller ikke gi vedkommende kreditt for den innflytelsen man har på disse nettverkene. Twitter er en ting, for der er tilgangen åpen, men hvis en person er aktiv på Facebook, og vi ikke har innsyn til dette nettverket blir heller ikke Klout-scoren basert på det gitte nettverket.

 

@hpnhansen: Hvordan skiller Klout mellom kvalitet og kvantitet? Hva kommer først, 10 tweets som ikke engasjerer, men sendt til 10.000 tilhengere, eller 100 tweets sendt til 100 tilhengere hvor et større antall mottagere både klikker, kommenterer og videresender?

@meganberry: Vi måler kvalitet basert på publikums reaksjoner på innholdet. Det som er avgjørende er hva folk deler eller deltar med av innhold, og hvordan mottagerene indikerer at det var verdifullt for dem. Vi tror ikke at antallet tilhengere eller antallet venner er et godt mål på innflytelse. Derfor fokuserer vi i stedet på evnen til å påvirke til en handling.

@hpnhansen: Av og til forteller Klout at jeg er for eksempel innflytelsesrik om ting jeg aldri har skrevet om – hvordan kan det være?

@meganberry: Dine mest innflytelsesrike emner er ikke nødvendigvis hva du har skrevet om, men vil være basert på relevant tema og emne i forhold til hva som får best respons fra nettverket ditt og din totale reach. Vi analyserer hva som er ditt beste innhold, for så å bestemme hvilket tema det gjelder. Har du for eksempel skrevet en bloggpost om en matoppskrift som har blitt mye kommentert og delt via dine sosiale nettverk, så vil du sannsynligvis se at matlaging vil være et tema der du er innflytelsesrik.

 

@hpnhansen: Har du noen idé om hvor mange nordmenn som har en Klout konto? Finnes det lands-baserte lister over Topp-Klout-brukere?

@meganberry: Beklager, men det har vi ikke på det nåværende tidspunkt.

 

@hpnhansen: Innflytelsesrike Klout-brukere blir fra tid og annen tilbudt flere fordeler, eller ”perks” som dere kaller det, med VIP-invitasjoner, rabatter og andre fordeler. Foreligger det planer om å lansere tilsvarende VIP-tjenester for det norske markedet?

@meganberry: Klout kan brukes globalt siden vi måler publikums reaksjon basert på innholdet og ikke språk. På den måten – at vi nettopp er språk-uavhengig – er det ingenting i veien for at norske Klout-brukere ikke kan få ”perks” fra norske selskaper.

@hpnhansen: I dag måler dere online innflytelse basert på Twitter, Facebook, LinkedIn, FourSquare, YouTube, Instagram, Tumblr, Blogger, Last.FM og Flickr. Når vil dere blant annet inkludere WordPress og Google+?

@meganberry: Snart, hva gjelder begge tjenestene. Når det gjelder Google+ så har vi allerede startet arbeidet med å finne ut hvordan vi skal vurdere innflytelse, men for at vi skal ha dette på plass må Google gi oss et system for å få tilgang til og identifisere data. Vi har blitt fortalt at et API for Google+ er på plass snart, og så fort API-et lanseres vil vi være på plass. Når det gjelder WordPress så ønsker vi også å inkludere denne tjenesten, som et tillegg til Blogger.com som er inkludert i dag.

 

@hpnhansen: Fra min første dag på Klout har jeg vært definert som en samtale-partner hva gjelder min ”Klout-stil”. Via min egen blogg, https://HansPetter.info, hvor jeg skriver utelukkende om mobilt internett, teknologi trender og sosiale medier, ville jeg trodd at jeg ville ha flyttet på meg, mot høyre – og mot det mer fokuserte. Hvordan henger dette sammen, og hva er det jeg kan gjøre for å endre på det?

@meganberry:  En av årsakene er nok knyttet til at WordPress ikke er inkludert i våre nettverk, samtidig som det er stor sannsynlighet for at du har mange samtaler om dine temaer på sosiale nettverk som Twitter, Facebook og LinkedIn. Når WordPress blir inkludert vil nok også dette bildet endre seg for din del.

@hpnhansen: Hvem er det som bruker Klout? Har dere en god miks av kjønn og alder, hvor kommer de fleste nye Klout-brukere fra, og hvor vokser dere i størst grad?

@meganberry: Takk for at du spør, og spørsmålet er veldig relevant i forhold til perks og viktigheten av innflytelse, men vi ønsker ikke av flere grunner å gi ut denne informasjonen for øyeblikket.

 

@hpnhansen: Stemmer det at en Klout-score kun vil vokse hvis de du har innflytelse over også har registrert seg med en Klout-konto?

@meganberry: Nei, det stemmer nok ikke. Det spiller ingen rolle for din egen score om ditt publikum har en Klout-konto eller ei. Det viktigste for din egen score er at du har knyttet til alle de relevante nettverkene du benytter deg av på din Klout-konto.

 

@hpnhansen: Siste spørsmål, Megan – hvorfor bør alle bruke Klout?

@meganberry:  Vi lever i en verden hvor alle kan bli berømte eller bli en ekspert på sitt område av ekspertise. Folk stoler i større grad på sine venner for anbefalinger i motsetning til merkevarer eller annonser. Klout måler hvor vellykket du er til å kommunisere og engasjerende online – en trend som viser seg å bli stadig viktigere som en ferdighet i det moderne liv.

 

Er du opptatt av å engasjere og innfluere via sosiale nettverk – for egen regning eller på vegne av bedriften din – burde du sjekke ut https://Klout.com. Jeg synes VamPus oppsummerer Klout på en veldig bra måte i sitt eget blogginnlegg om samme tema, og lar det bli konklusjonen:

«Det er de små samtalene som er det sosiale limet mellom oss. Det har også en betydning. I disse dager går tusenvis av politisk engasjerte tillitsvalgte i alle partier rundt på husbesøk eller står på stands nettopp for å ha mange små samtaler. Kanskje om store ting. Det er en del av demokratiet det også.»