fbpx
Humane AI Pin

Humane AI Pin er et desperat og mislykket forsøk på å lage en smarttelefon-killer

De negative effektene av teknologien på våre liv blir stadig mer tydelige, noe som har ført til en kulturell motreaksjon mot teknologibransjen. Humane AI Pin er derimot ikke løsningen.

Mens de ivrigste teknologioptimistene venter på Apples Vision Pro-briller har Humane, et oppstartsselskap grunnlagt av tidligere Apple-ansatte, avduket sitt første produkt – AI Pin. Produktet er ment å redusere vår avhengighet av smarttelefoner og fremme et sunnere forhold til teknologi. AI Pin skal kunne erstatte de vanlige funksjonene til en smarttelefon, men uten en skjerm, og vil utføre sine oppgaver gjennom AI-drevet interaksjon. Hensikten er å tilby et alternativ til den konstante skjermtiden og den omfattende bruken av smarttelefoner i dagens samfunn. 

Det høres ikke dumt ut, og jeg skal ikke påstå at visjonen ikke er ambisiøs eller innovativ. Samtidig vil jeg understreke at prosjektet fremstår som et ganske så desperat trekk. Et trekk jeg har liten tro vil påvirke smarttelefon-markedet eller vårt avhengighetsforhold til den.

Du finner Teknologitrender på din favoritt podkast-spiller, som blant annet AcastApple PodcasterOvercastTuneIn RadioSpotifyGoogle Podcasts, Podimo og PodMe.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

Oppsummering av artikkelen, ifølge ChatGPT:

Humane AI Pin, skapt av tidligere Apple-ansatte, er et forsøk på å redusere smarttelefonavhengighet ved å erstatte vanlige smarttelefonfunksjoner uten skjerm, gjennom AI-drevet interaksjon. Skeptisismen mot produktets evne til å påvirke smarttelefonmarkedet eller redusere avhengigheten er tydelig, og AI Pin betraktes som et desperat trekk fra en teknologibransje i krise. Artikkelen påpeker også den høye kostnaden ved moderne teknologi og argumenterer for at fremtidens teknologiske innovasjoner bør fokusere mer på menneskelig velvære og balanse.

 

Smarttelefon er integrert i livene våre

Imran Chaudhri, grunnlegger av Humane, forlot sin stilling hos Apple for å søke løsninger på disse utfordringene. Chaudhris visjon for Humane er å skape en enhet som skal redusere vår avhengighet av smarttelefoner og vil bidra til å fremme et sunnere forhold til teknologi. Selv om hans intensjoner kan være genuine og gode, har jeg liten tro på visjonen og påvirkningen. Smarttelefoner har blitt en integrert del av våre liv, infiltrerer hvert aspekt og gjør oppgaver uten dem tilnærmet umulige.

Smarttelefoner dekker et bredt spekter av oppgaver og funksjoner i hverdagen, noe Humane AI Pin ikke kan matche. Mens Humane AI Pin kanskje kan bidra til å redusere vår bruk av smarttelefoner, er det usannsynlig at den vil kunne erstatte dem fullstendig. Den kan imidlertid spille en lignende rolle som smartklokker gjør i dag, ved å tilby visse funksjoner som reduserer vår konstante avhengighet av smarttelefoner, uten å erstatte dem helt.

Har på meg teknologi til over 100.000 kroner

Som et lite apropos er det nesten skremmende å tenke på at når jeg er ute og går, har jeg på meg teknologi som koster nærmest en liten formue. Min iPhone 14 Pro Max koster nesten 20.000 kroner, mens min Apple Watch Ultra koster 11.000. Legg så til min Oura-ring til 3.500 kroner og Apples AirPods Max til 6.500.

Skulle jeg i tillegg begynne å kle meg med Humane AI Pin, kan jeg plusse på nærmere 9.000 kroner til. Da er vi oppe i 50.000 kroner. Er jeg på vei til et foredrag eller jobbmøte, har jeg med meg PC-bagen med blant annet min Apple MacBook Air M2-laptop, som koster 25.000 kroner. Titt og ofte har jeg med meg min reMarkable 2 også, som koster 7.000 spenn. Da begynner vi styggfort å nærme oss nesten 100.000 kroner. En barriere som er fort gjort å bryte, hvis jeg i tillegg har med meg min Google Pixel 8 Pro telefon, i tillegg til min DJI Mini 3 Pro, som også har plass i PC-bagen. Det er, mildt sagt, helt sykt å tenke på. Ikke minst med tanke på at vi snart også kommer til å kle oss med smarte briller, for eksempel Meta sine Ray-Ban-briller til 4.500 kroner.  

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

AI Pin-en vil floppe

Tilbake igjen til AI Pin-en, som jeg tror vil floppe, og det av flere årsaker. Én er at den mangler skjerm. Smarttelefonen blir tross alt ikke brukt så mye som telefon. Humane AI Pin kunne muligens vært en nyttig dings i en tid før vi hadde smarttelefoner. I dag er ikke bare dingsen upraktisk, men den representerer på mange måter et slags arrogant syn på fremtiden. Humane AI Pin er i beste fall et produkt utviklet for hipsterne i Silicon Valley, snarere enn for den generelle befolkningen, noe jeg mener vitner om en industri i krise. En industri som forsøker etter beste evne å overbevise oss om at AR og VR er her nå og at metaverset er like rundt neste sving, hvor blokkjeden, kryptovaluta og NFT-er venter på oss. Her fremstår Humane AI Pin som enda et desperat forsøk på å utvikle et produkt som skal ta over for smarttelefonen. Humane AI Pin tror jeg vil gå inn i historien som ett av mange eksempler på produkter som er laget for nyhetens skyld og ikke for å løse et konkret problem som kan forbedre livene våre. 

Økt fokus på forbedret livskvalitet

Fremtidens teknologi må navigere i skjæringspunktet mellom nyskapende løsninger og det fundamentale menneskelige behovet for velvære. Derfor er det avgjørende at teknologibransjen tar et skritt tilbake for å revurdere og redefinere egne verdier og mål. Formålet bør være å utvikle produkter som ikke bare er innovative, men som også genuint forbedrer livskvaliteten, og som støtter menneskehetens behov for mer tilstedeværende i det fysiske og psykiske rom. Ved å fokusere på å løse reelle problemer som menneskeheten står overfor, kan teknologien bli brukt som verktøy for å berike, ikke erstatte, våre virkelige livserfaringer. Fremtidens teknologiutvikling bør ikke bare vurderes etter dens innovative evne til å koble oss til, men kanskje mest av alt etter dens kapasitet til å sette oss fri. Til å sette oss fri fra konstante distraksjoner, unødvendig stress og en overveldende digital tilstedeværelse. Ved å sette menneskelig velvære i sentrum for våre innovasjoner, kan vi åpne opp for en fremtid hvor teknologi er en katalysator for et sunnere, mer balansert og dypt tilfredsstillende liv. 

Det kan godt være at det var intensjonen og visjonen til Humane AI Pin, men dessverre tror jeg ikke de kommer til å oppnå så mye mer enn masse medieoppmerksomhet.