fbpx

«Great value with ValYou»

Kontaktløs betaling og betaling med mobiltelefonen har vært en snakkis lenge, nå ser det endelig ut til å bli en realitet også.

dinside-valyou-host-2013-I høst skal betalingsapp-en VALYOU lanseres. Det er DNB- og Telenor-kunder som vil kunne knytte sitt bankkort til betalingsapp-en.

Sitatet kommer fra DinSide som for litt over et år siden omtalte ValYou. Så ble det egentlig ganske så stille. I mars i år begynte samtalene rundt ValYou å dukke opp igjen i pressen, og da var lanseringen satt til andre kvartal i år. Et halvt år senere ser det endelig ut til at lanseringen står like om hjørnet – og det håper jeg, for etter å vært så heldig å få lov til å teste ut ValYou en liten uke, må jeg innrømme at jeg gleder meg til å kunne legge ved lommeboken og kun bruke mobilen til å betale med.

Dette er ValYou

ValYou er en app som i første omgang blir lansert for Google sine Android-telefoner i løpet av høsten 2014. ValYou er resultatet av et samarbeide mellom DNB og Telenor rundt en kontaktløs betalingsløsning basert på NFC-teknologi.

Les også: iPhone får NFC, og mobilbetaling kan endelig ta av i Norge

For kort tid siden tok DNB kontakt med meg og lurte på om jeg hadde lyst til å teste ValYou før den blir lansert. Som den teknologi-nerden jeg er kunne jeg selvsagt ikke takke nei til å få anledning til å teste «morgendagens» måte å betale varer på, og jeg var svært ivrig på å komme meg raskt i gang med testingen så fort jeg hadde fått vært på besøk hos DNB sitt hovedkontor i Bjørvika. Da hadde jeg fått med meg en HTC One M8-smarttelefon og et SIM-kort fra Telenor.

DNB-Telenor-ValYou-klar-til-testing

Installasjon gikk unna nesten i en fei

Installasjonen gikk forholdsvis greit, og vil gå enda enklere når løsningen er lansert og appen tilgjengelig på Google Play, og etter en bomtur til McDonalds på Ullevål som er en av mange steder som er klargjort for Value (oversikten over butikker finner du på ValYou sin egen Internett-side, som du også har tilgang til direkte fra ValYou-appen på din smarttelefon), fikk jeg testet det ut tirsdag ettermiddag etter at jeg hadde kommet tilbake fra Trondheim hvor jeg hadde vært på et foredragsoppdrag for Atea i anledning av deres #AteaCommunity-arrangement.

Betaling uten at mobilen er slått på

ValYou-ferdig-installertEn av forutsetningene for at mobilbetaling skal kunne bli en suksess er at du også kan betale med mobilen uten at mobilen trenger å være påslått. Det kan ikke være et krav om at det må være strøm på mobilen for at du skal kunne betale for en kopp kaffe. Så lenge du har slått på «QuickPay«-funksjonen kan du betale for varer for inntil 200 kroner uten å måtte åpne appen og taste inn din PIN-kode.

Derfor valgte jeg også å teste ut ValYou først med telefonen avslått.

Jeg hadde i forkant registrert at Starbucks på Gardermoen var ValYou-ready, og siden det var lenge siden jeg hadde drukket en Caramel Macchiato (noe jeg alltid drikker når jeg er i New York) ble Starbucks valgt som min pilot-butikk.

Jeg bestilte kaffen min som normalt, men i stedet for å ta frem VISA-kortet mitt, dro jeg frem mobiltelefonen og la den inntil betalingsterminalen. Den unge kvinnen bak disken kikket rart på meg, så jeg måtte fortelle henne at jeg testet ut å betale med mobilen. To sekunder etterpå «pinget» det i kassa og kvitteringen poppet ut.

Vi smilte i kapp, hun mer overrasket enn meg, jeg lettere nervøs, men samtidig svært fornøyd. Det funket – og det på første forsøk. Macchiatoen smakte ekstra godt.

ValYou-Starbucks-mobil-off

Betaling med mobilen slått på og via ValYou-appen

Dagen etter den første testen var jeg tilbake igjen på Gardermoen. Jeg hadde vært i Stavanger og holdt et foredrag for Skagen Fondene og var klar for å teste ValYou igjen – denne gangen med både mobil og ValYou-appen påslått. Også denne gangen pekte jeg ut Starbucks som mitt «forsøksdyr» og siden Macchiatoen hadde smakt så bra dagen før, var det ingen grunn til å ikke ta en Macchiato på nytt.

Med HTC-telefonen i den ene hånden til å betale med og iPhone 6 Plus i den andre til å filme det hele med, var jeg forberedt på å se ut som en dust – spesielt når jeg skulle snakke litt ekstra – samtidig som jeg skulle forsøke å filme det hele. Det ble noen blikk denne gangen også, men jeg mistenker de fleste syntes jeg så ut som en stor tulling der jeg stod med en mobil i hver min hånd, men hva gjør man ikke «in the name of technology»

Det kan se ut fra videoen som om betalingen tok lengre tid når mobilen var slått på og med appen i gang, men jeg mistenker at årsaken var at jeg ikke holdt mobilen tett nok inntil betalingsterminalen til å begynne med. Så fort jeg la den mer eller mindre på terminalen gikk transaksjonen rett igjennom. Og selv om jeg tastet inn min PIN-kode ville det heller ikke vært nødvendig siden beløpet var på mindre enn 200 kroner.

Jeg følte selv at jeg fumlet litt, og årsaken var enkel – jeg var rett og slett spent og nervøs for utfallet – og for reaksjonene fra de rundt meg og bak disken.

Men det funket, jeg var fornøyd og Macchiatoen smakte om mulig enda bedre.

Dette er ikke bare fremtiden, dette er digg.

DNB og Telenor har jobbet med ValYou lenge, og nå ser det endelig ut til at lanseringen er like om hjørnet.

Skulle jeg oppsummert denne løsningen med ett ord så måtte det blitt «digg».

Du må gjerne være en teknologinerd som meg, men det er ingen forutsetning for å like ValYou. Tvert i mot egentlig, for når løsningen er på plass – det vil si appen – så er det ikke så mye mer å tenke på. I tillegg til å kunne betale små og store beløp med mobilen, så kan du også enkelt overføre penger til familie, venner og bekjente i løpet av et par tastetrykk – og alt via et enkelt og intuitivt grensesnitt.

Til å begynne med er det kanskje ikke altfor mange butikker du kan bruke ValYou i, derfor er det veldig kjekt at appen også har en oversikt over hvilke butikker du kan bruke ValYou i, selv om jeg gjerne skulle sett at oversikten ble levert i form av et GPS-basert kart som tok hensyn til hvor du befant deg, i stedet for å bare være en oppramsing slik det er nå.

Er du DNB- og Telenor-kunde i dag og har i tillegg en Android-basert mobiltelefon er det bare å glede seg. Med NFC-støtte i de siste telefonene til Apple tror Telenor at mobil betaling endelig vil få sitt etterlengtede gjennombrudd. Så får vi håpe at Apple ikke har lukket NFC-løsningen sin fullstendig, men åpner den også for ValYou i nær fremtid. Les mer om ValYou på deres egen hjemmeside.

 

Disclaimer: Jeg er privatkunde av både DNB og Telenor, og DNB tok kontakt med meg for å høre om jeg hadde lyst til å teste ut ValYou. Jeg har derimot ikke blitt bedt om å markedsføre mine erfaringer med ValYou, ikke i form av en bloggpost eller bilder lagt ut på Instagram eller i andre sosiale nettverk. Derimot har jeg bedt DNB om tillatelse til å legge ut denne bloggposten, gitt at løsningen ikke ennå er offisielt lansert.