fbpx

Gets forretningsmodell disruptes. Satser mobilt med Telia

Gjør Get-kundene alvor av å klippe TV-kabelen, vil det koste TV-distributøren dyrt. Derfor lanserer Get mobil, og belønner de som beholder TV-kabelen.

Unge TV-seere stuper. SKAM blir nesten utelukkende sett på mobil. Og ser de unge på TV, så er det i økende grad strømmet. Fra NRK, TV 2 Sumo, YouTube, Facebook, og ikke minst HBO og Netflix. Fremtiden er «on demand». På målgruppens premisser. Og fremtiden kommer raskere og raskere. Det merker TV-distributørene også. Spesielt etter at de ikke lenger får lov til å tvinge oss til å kjøpe både TV og bredbånd. Når du ikke må, er motivasjonen for endring ofte mindre.

– Nå begynner det å haste med en omlegging, skrev Dagens Næringsliv 10. oktober 2016, om tempoet i det forestående frislippet av rundt en million norske bredbånds- og tv-kunder.

Nordmenn vil kutte TV-kabelen. Med Chromecast eller AppleTV er TV-kanalene i ferd med å bli apper. Og med kraftig bredbånd kan vi se det vi vil se, når vi vil se det og på den enheten vi foretrekker. Tradisjonell TV er i ferd med å bli «avlegs«, og tradisjonell distribusjon dertil. Det er internett som er fremtiden, og det er også TV 2 i ferd med å oppdage. Det er stor verdi i blant annet datamengden som ligger i forholdet mellom TV-kanal og kunde. Derfor er det heller ingen overraskelse at TV 2 har bestemt seg for å satse stort på Sumo fremover.

Nesten alle vil kutte kabelen, og med det kutter de milliardomsetning for TV-distrbutørene

I DN-saken over, svarer kun 9% at de ikke vil kutte kabelen. I tilsvarende sak «Nå kutter jeg kabelen» som jeg publiserte i april, svarte også 9 av 10 at de ville kutte kabelen. Og kutter jeg kabelen – det vil si at jeg returnerer PVR-boksen, og slipper å betale TV-abonnementet – sparer jeg 550 kroner i måneden og hele 6,600 kroner i året.

get-kutte-tv-kabelen-regnestykket-hanspetter

* Eksempelet er fra artikkelen «Nå kutter jeg TV-kabelen» tidligere i 2016.

Fra TV til mobil

get-mobil-telia-tv-dobbel-dataHvis jeg kan spare 6,600 kroner årlig, og samtlige 90% av Get-kundene mener alvor med å kutte kabelen, betyr det et inntektstap for Get som er formidabelt. I følge MedieNorge sin oversikt for 2015, hadde Get omlag 20% markedsandel. Med 1 million norske bredbånd- og TV-kunder, tilsvarer det 200,000 abonnenter. Og hvis 180,000 kutter kabelen, og sparer 6,600 kroner årlig, så betyr det omtrent 1,2 milliarder kroner i redusert omsetning for Get. Det vil de selvsagt unngå, og 18. oktober annonserte Get at de blir en aktør i det norske mobilmarkedet.

Sammen med Telia skal Get nå tilby store fordeler for de som samler bredbånd, TV og mobil i ett og samme abonnement, og viser til en undersøkelse som sier at 7 av 10 ønsker å samle disse tjenestene hos en aktør. Beholder du TV-kabelen, belønner Get deg med dobbel mobil-data.

Ikke god nok Get-deal

Regningene mine fra både Telenor og Get belastes automatisk via nettbanken. Ser ingen grunn til å si opp Telenor-abonnementet mitt for å få alt på en regning. Da må jeg i så fall spare mye penger på. Minst 6,600 kroner. Det får du mye data for.

Det største abonnementet til Get Mobil er på 20 Gb. Da har du beholdt TV-kabelen. Klipper jeg TV-kabelen får jeg 10 Gb i måneden for 439 kroner. Hos Telenor koster 10 Gb 499 kroner. Hos Telia akkurat det samme. Jeg kan altså spare 60 kroner i måneden, eller 720 kroner i året på å flytte. Legger jeg på 100 kroner hos Telenor, får jeg 20 Gb.

Jeg må ut med nesten 2,000 kroner ekstra hos Telenor vs Get for 20 Gb med data, hvis jeg kutter TV-kabelen. På den andre siden sparer jeg 6,600 kroner på å gjøre det. Netto-besparelse blir altså på ca 4,700 kroner.

Millard-krone-spørsmålet blir selvsagt hvor mange av de potensielt 180,000 kundene som sier de vil kutte TV-kabelen, som ikke gjør det – og som i tillegg flytter mobil abonnementet over. Undersøkelsen til Get sier at det vil 7 av 10 gjøre. Det tror ikke jeg, når de innser hvor mye det er å spare på å kutte TV-kabelen. Og hvor lite bry det er å la nettbanken håndtere to separate regninger – 100% automatisk.

Disrupsjon i praksis

Det vi i alle fall ser er disrupsjon i praksis. Og dette er langt fra det siste eksempelet på det.

Disrupt deg selv, eller bli disrupted. Jobb for å endre seg selv, før andre gjør det for deg.

Det siste gjør så mye mer vondt, og koster så mye mer enn det første.