Nå kutter jeg TV-kabelen!

6. april 2016 av Hans-Petter Nygard-Hansen

Har du fjerde generasjon Apple TV er det ikke lenger noen grunn til å beholde TV-kabelen. Nå har endelig Dplay kommet som egen app, og med det 13 kanaler fra SBS Discovery.

Jeg betaler i dag 6,600 kroner i året for leie av min PVR-boks og tilgang til de mest aktuelle TV-kanalene som NRK, TV2, TV Norge og TV3. I tillegg til en rekke andre kanaler som tilhører de samme selskapene. I tillegg betaler jeg 89 kroner i måneden for Netflix, 89 kroner i måneden for HBO Nordic og 129 kroner i måneden for TV2 Sumo. Til slutt kommer regningen fra iTunes når jeg leier en film eller en TV-serie ingen av de andre kanalene kan tilby meg (for øyeblikket).

Dekoderen ryker

Da Apple kom ut med sin fjerde generasjon ATV, var jeg raskt ute med å kjøpe meg en. Endelig hadde appene kommet til ATV, og med det skulle veien bli kortere til å kunne kutte TV-kabelen, kvitte meg med PVR-boksen, en fjernkontroll og ikke minst spare noen kroner på TV-forbruket. Det som holdt meg tilbake var at TV Norge og flere av de andre kanalene fra Discovery manglet. Men ikke nå lenger. Nå er Dplay lansert til Apple TV 4, og med den nye appen er alle Discoverys 13 kanaler dermed tilgjengelige.

Les også: Dekoderen dør (HansPetter.info 2010) – fremtiden tar litt lengre tid enn vi ofte tror….

TV3 mangler fortsatt, og mens appen glimrer med sitt frafall i ATV4, kan jeg bruke Airplay mellom en av våre iPhones eller iPads i huset. Det vil uansett kun være et spørsmål om tid før også TV3 play kommer som app til ATV4. ViaPlay er tilgjengelig, men gir meg ikke muligheten til å se TV3-programmene «lineært».

Med Dplay kan jeg legge til 79 kroner i måneden på mitt TV-budsjett, men nå har til gjengjeld anledning til å kvitte meg med 550 kroner i PVR-kostnader.

Regnestykket går opp

Før jeg nå skal kutte ut PVR-boksen har jeg sittet igjen med følgende TV-budsjett:

 • PVR-leie og månedsabonnement: 550 kroner
 • TV2 Sumo: 129 kroner
 • Netflix: 89 kroner
 • HBO Nordic: 89 kroner
 • iTunes: normalt 100 kroner i måneden

Totalt 957 kroner hver måned, eller omtrent 11,500 kroner i året.

Når jeg nå kutter PVR-boksen blir regnestykket slik:

 • Dplay: 79 kroner
 • TV2 Sumo: 129 kroner
 • Netflix: 89 kroner
 • HBO Nordic: 89 kroner
 • iTunes: normalt 100 kroner i måneden

Totalt 486 kroner hver måned, eller omtrent 5,800 kroner i året, noe som tilsvarer en kostnadsbesparelse på 50 prosent.

I tillegg til kanalene jeg abonnerer på til min ATV4, har jeg også tilgang til NRK (som jeg betaler for via TV-lisensen), Reuters TV, Mashable, VGTV, YouTube og en rekke andre TV-kanaler jeg benytter meg av i større eller mindre grad.

TV-kanalene blir apper

Apple-TV-4-fjernkontrollJeg elsket overgangen fra den vanlige TV-boksen til PVR. Nå kunne jeg forhåndsprogrammere opptak, og jeg hadde en TV-boks med innebygd harddisk. Med Apple TV trenger jeg derimot ikke å huske på å ta opp mine favorittprogrammer. Jeg trenger ikke å tenke på hvor mange timer med opptak jeg har igjen på harddisken til PVR-boksen. Alt ligger tilgjengelig via Internett og ATV4-appene. Kanalene har blitt apper, og alt er tilgjengelig on demand, men selvsagt også direkte. Og på toppen av det hele er alt også tilgjengelig hvor som helst og på hvilken som helst enhet.

Og den ekstra lille bonusen er at jeg i tillegg kan forholde meg kun til den lille fjernkontrollen fra min ATV4. Med den kan jeg slå av og på TV, veksle mellom appene (TV-kanalene altså), og skru opp og ned på volumet. Integrasjonen mot min Samsung TV «gikk av seg selv». Apple vet å gjøre det enkelt for kundene sine.

Betaler NRK-lisensen med glede

Selv om jeg kutter TV-kabelen, kommer jeg ikke til å gjøre noe som helst med TV-lisensen. Jeg kunne sikkert plombert TV-en, osv, men det kunne ikke falt meg inn. NRK produserer utrolig mange gode programmer for både TV og radio. For ikke å glemme all den gode journalistikken de legger ut på NRK.no. Og alt sammen uten irriterende reklame.

Glimrende som spillkonsoll også

Og som ikke det er nok, så har jeg gjennom Apple TV 4 også fått meg et spillkonsoll. Jeg kan bruke fjernkontrollen som joystick, eller kjøpe meg en joystick, fra for eksempel Steelseries, som du også får kjøpt via Apple.no.

Jeg gleder meg til å kutte TV-kabelen. Jeg gleder meg til en bedre og billigere TV-opplevelse.

Kommer du til å kutte kabelen?

Klikk på knappen for å
abonnere på nye artikler
rett i Messenger.

Liker du det du leser, kan du bli en supporter via Patreon!

Kommentarer

 1. Finnes det tyske kanaler som er gratis på denne appel tv 4. Skal leie ut hytta i noen uker i høst, og det ville vært kjekt å slippe parabol utvendig 🙂

 2. Hei,

  Litt eldre sak dette nå..

  Men jeg finner ikke Get TV-appen på ATV4. Er den ikke lansert for ATV ennå?

  TV selskapene var jo i 2016 pålagt å fjerne krysskoblingen av TV og bredbånd.. men de er ikke spesielt velvillige.

  Hadde vært strøkent å ha Get TV rett på ATV og sendt tilbake PVR boksen.

  En annen ting er Get nyeste software. Ustabil, treg og med et grensesnitt som gjør at du må klikke tre ganger så mye som før…

 3. Hei Hans-Petter, flott blogg.

  Jeg jobber med Kollektive Bredbånds og TV-Avtaler hos NextGenTel. Vi leverer alle tjenestene via fiber som installeres helt inn i hver leilighet. Vi anbefaler alle Borettslag/Sameier om kun og inkluderer prisen på fiber bredbåndet i felleskostnaden, i våre avtaler er det valgfrihet på TV. Hver enkelt beboer bestemmer selv om de ønsker å ha TV-pakke eller kun internett tilgang via fiber linjen.

  Utfordringen for oss fra leverandør siden er at styrene ofte er av en eldre generasjon hvor holdningen er at \»alle må ha TV\». Når da den årlige generalforsamlingen kommer og beboerne skal stemme på innkomne forslag, ser vi ofte at det er 10 % eller færre som møter. Alderen på de som møter er ofte godt voksne som synes \»ting var bedre før\» og er ikke så glad i endring og Strømmetjenester via internett, dermed stemmes forslag om å endre bredbånds/tv-leverandør ned.

  Jeg allierer meg med beboerne i borettslaget/sameiet så ofte jeg får anledning slik vi sammen kan jobbe oppimot styret deres.

  Kontakt meg via denne emailen så kan vi se om flere av dere kan kutte TV-Kabelen og samtidig få en kraftig prisreduksjon i forhold til dagens kollektivavtale.

  ngtstale@gmail.com

  Hilsen Ståle

  1. Hei,
   Nei, jeg har ikke glemt leien på bredbånd, for den vil være der uansett.
   Kan godt vise deg faktura-underlaget fra Get; en pris er på leien av PVR-boksen, den andre er på TV-kanalene.
   250/20 Mbps kommer i tillegg, og den har jeg jo ikke tenkt å si opp, derfor ingen grunn til å ta den med.
   Og skulle jeg tatt den med, så hadde den vært med i begge regnestykker, og da hadde prisdiffen uansett vært den samme.
   /HP

 4. Kabelen ryker så snart det finnes skikkelig bredbånd på hytta. Foreløpig er «tv i flere rom» fra samme leverandør som hjemme eneste reelle alternativ. Ja til fiber på fjellet…

   1. Kjipt å lese at WLAN-Hansen sitter på COAX! 🙂
    Sitter i Nydalen og vinker til deg via fiber. Kan du se meg? He he

    1. Du må gjerne le av meg du, Trond 🙂

     Har i alle fall WLAN – huset er forøvrig kablet i alle rom, men det er mest av alt for de statiske enhetene som Apple TV og det jeg har av lagring som ikke er flyttet opp i skyen.

     Når Oslo kommune oppgraderte strømnettet i anledning av Ski-VM, og gravde opp hele gaten vår, så kunne de ha lagt fiber samtidig… men det tenkte de ikke på. Derfor er det fortsatt Coax som gjelder i «åsen»… men 250 Mbps ned gjør jo jobben da, det må jeg si, og Get leverer en svært så stabilt Internett-linje.

     /HP

 5. Jeg gleder meg til å kutte TV-kabelen, men foreløpig nekter Get.

  De har noen pilotprosjekter gående for å se hvordan det fungerer så noen har fått lov. Fikk beskjed om at det blir mulig å få kun bredbånd i løpet av 2016.

  Dessverre er det ingen andre som kan levere bra nok bredbånd hjem til meg, men om noen dukker opp så ryker Get lynraskt ut.

  1. Noen får lov, andre får ikke lov.
   Jeg har ikke forhørt meg med Get ennå, og sitter i samme «båt» som deg.
   Har ingen andre å gå til om Get skulle nekte meg å levere PVR-boksen tilbake.
   Kommer nok til å skrive noen linjer om det ikke skulle la seg gjøre….

   1. Jeg har også Get som eneste alternativ der jeg bor. Så langt har de nektet å ta tilbake PVR-boksen. Skal bli interresant å se hva du får til med Get. Tror det er veldig mange som er klar for å levere PVR-boksen tilbake.

 6. Vi prøvde på det samme, men fikk ikke lov til å dele opp tv og internett hos Get.
  Utrolig irriterende, da vi har de fleste streaming tjenestene på plass på AppleTV.

 7. Hvorfor plomberer du ikke også TVen og sparer ytterligere kroner på lisensavgiften? Du har ingen grunn til å koble TVen i veggen, og må per definisjon ikke betale lisens. Forstår om folk har solidariske grunner til å betale lisens til NRK, men ut fra et kostnadsperspektiv er TV-kostnadene vel enda høyere enn du beskriver, og du kan kutte kostnadene prosentvis enda mer?

  1. Jeg betaler med glede NRK-lisensen. Lisensen er ikke stor med tanke på hvor mye gode nyheter de produserer på NRK.no, hvor mange gode TV-programmer jeg kan se via appen, eller hvor mye god radio jeg stort sett hører på via podkast. Og alt uten reklame – fordi blant annet jeg betaler for å slippe det 🙂

   /Hans-Petter

Legg igjen en kommentar

Om Hans-Petter

Hans-Petter er kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder, forfatter, programleder og gründer av kommunikasjonsbyrået KommFrem. Hans-Petter skriver på kommunikasjonsbloggen HansPetter.info og er programleder for podkasten MediaPuls.no.

Kontakt

Nyhetsbrev

Copyright © 2017 Hans-Petter Nygård-Hansen
Utviklet av Martin Grønneberg