fbpx
Google Home

Forbereder seg til Google Home og Amazon Echo – gjør om alle artikler til lyd

Den engelske avisen, The Canary, begynte arbeidet med å konvertere alle artikler fra tekst til lyd i september 2017. Tanken er å gjøre alle artikler tilgjengelige via Google Home og Amazon Echo. Dagens Næringsliv har også begynt å eksperimentere.

Er stemmen til Google, Amazon, Apple og Microsoft i ferd med å bli den nye «lyden av papiraviser»? Stemmestyrte personlige assistenter var «the next big thing» under CES 2018. Google tapetserte i praksis Las Vegas med «Hey Google» i et håp om å ta igjen forspranget Amazon har fått med sine Echo-enheter. Assistentene til plattformgigantene er på vei inn i alt som «kryper og går». Det bør både mediene og virksomhetene ta på alvor. Det er ikke lyden av DAB du skal lytte etter, men lyden av Google Home, Alexa, Siri og Cortana.

Derfor har den venstre-orienterte avisen The Canary konvertert mellom 50 og 70 artikler hver uke, ifølge data fra SpeechKit, som er teknologiplattformen de har brukt for å konvertere tekst til lyd. Lyd-artiklene, som normalt tar 5 minutter å høre på, har blitt avspilt omlag 30.000 ganger siden november 2017.

SpeechKit konverterer ikke bare tekst på engelsk, men kan håndtere norsk, dansk og svensk, i tillegg til 10 andre språk.

 

Mål om å nå et bredere publikum

Ifølge Nancy Mendoza, som er kommunikasjonsdirektøren til The Canary, så håper de å nå et bredere publikum ved å gjøre artiklene deres tilgjengelig for Google Home og Amazon Echo.

– For personer med synsforstyrrelser er det vanskelig å få tilgang til innholdet vårt via nettsidene våre. Vi var klar over at vi manglet en viktig gruppe mennesker. Som en organisasjon som verdsetter mangfold, må vi gjenspeile verden vi rapporterer om, uttaler Nancy Mendoza til Digiday.

Dagens Næringsliv har de samme planene

Det er ikke bare The Canary som har begynt å tenke i disse baner. Financial Times har eksperimentert med hvordan deres publikum hører på deres artikler og planlegger å gjøre alle sine artikler tilgjengelige som lyd. Ifølge Digiday jobber også Dagens Næringsliv med SpeechKit for å konvertere deres artikler til lyd også.

«Mediene gjennom lydmuren», skrev den tidligere VG-redaktøren, Bernt Olufsen, i oktober 2017 og siktet til Google Home og ikke minst Amazon Echo. I artikkelen oppfordret han mediehusene til å forsterke produktutviklingen av mobilen som en viktig innholdskanal og ikke slå seg til ro med at mobilen er et sted hvor vi i stigende grad leser nyheter.

– Ved hjelp av kunstig intelligens som gjenkjenner dine personlige interesser vil du snart bare spørre mobilen når du våkner opp: «Hei, Siri. Hva er nytt i dag?» Eller be mobilen anbefale en podcast som du lytter til mens du trakter morgenkaffen, skriver Bernt Olufsen i sin bloggpost.

Ikke DAB, men Google Home

SpeechKit er et steg i riktig retning. The Canary og Dagens Næringsliv tenker riktig. Google og Amazon jobber på spreng på å få sine «stemmer» inn i all teknologi. Det «nye» grensesnittet er det vi ikke kan se, men høre. Og de stemmestyrte assistentene vil bruke maskinlæring og kunstig intelligens for å gi oss det vi vil ha. Når vi vil ha det, og på hvilken som helst enhet.

Jeg har 3 stemmestyrte assistenter i dag. To fra Google og en fra Amazon. I løpet av 2018 vil stort sett alle rommene i huset mitt ha en enhet. Og forhåpentligvis snart bilen min også. Det er like sikkert som at jeg aldri vil ha en DAB-radio i huset.

Hør Liv, som er den norske stemmen til SpeechKit lese for den denne artikkelen her

Bra, men langt fra perfekt. Liv sliter spesielt når engelske ord og begrep blir blandet inn i det norske. Men som med all annen teknologi blir det bedre over tid. Om ikke det er perfekt i dag, er det i alle fall spennende.

Hvor mange redaktører og journalister i norske mediehus har skaffet seg en Google Home eller Amazon Echo for å teste ut? Hvor mange norske næringslivsledere har gjort det samme? De som ikke har, bør gå til en slik anskaffelse. Det vil gjøre det enklere å forstå og forberede seg til en mer «stemmestyrt» hverdag som er dømt til å komme.

Bilde: Skjermdump fra nettsiden til The Canary