fbpx

Folk vil ikke ha fliser i fleisen

Det går ikke helt som planlagt for Microsoft med Windows 8 – på ingen flater!

Windows 8 ble lansert med «brask og bram» i oktober i fjor. Dette skulle ta Microsoft til nye høyder og mobil-verden skulle få «fliser i fleisen» – i både små og store utgaver.

Under juletrærne i de norske hjem håpet Microsoft at det ville ligge mange Windows 8 telefoner, men hos de aller fleste lå det heller en iPhone eller en Samsung Galaxy, dessverre.

Ingen gravferd ennå, men Microsoft begynner å få dårlig tid….

I april 2012 lurte jeg på når vi ville holde begravelse for Windows Phone. Spørsmålet var egentlig ment for morro, på bakgrunn av at Microsoft hadde tidligere holdt begravelse for Apples iPhone. Jeg mener, tror og håper det er plass til tre sterke aktører i markedet – ikke bare innenfor smarttelefoni-markedet, men generelt i forhold til å gi oss brukere/forbrukere digitale- og sosiale enheter som kobler oss til Internett.

Alle er på sine måter utfordret. Apples dominerende posisjon er på hell, Google fosser på mange måter frem på smarttelefon-siden, men sliter mer på nettbrett og hele økosystem-siden, spesielt inn mot bedriftsmarkedet.

I bedriftsmarkedet er fortsatt Microsoft dominerende, men blir utfordret av BYOD-bølgen og av folks ønsker om å velge selv hvilke enheter de vil benytte seg av – og her er trenden klar: Færre vil bruke Microsoft, flere vil bruke Apple og Googles enheter. IT-avdelinger og brukere «sloss» om hvem som skal få lov til å bestemme…

Ikke bare en dårlig start, men en katastrofal dårlig start….

Så langt er det vel ikke feil å si at Windows 8 ikke bare har floppet, men også fått skylden for at hele PC-markedet globalt mer eller mindre har kollapset:

Unfortunately, it seems clear that the Windows 8 launch not only didn’t provide a positive boost to the PC market, but appears to have slowed the market.

Sitatet kommer fra Bob O’Donnell som er visepresident i IDC og er bare en i en rekke av negative uttalelser knyttet til Microsoft Windows 8.

I siste utgave av IT-bransjen (bransjemagasin for … ja – nettopp – IT-Bransjen) var det ikke mye positivt å lese heller, med blant annet følgende artikler:

dell-skylder-paa-windows-8

Kilde: IT-Bransjen #3-2013. Les også mer på https://www.itbransjen.no

Fra analytikere og kritikere blir Windows 8 sammenlignet med hvor dårlig Vista gjorde det, men sannheten ser ut til at Windows 8 så langt har overgått Vista – i negativ forstand:

Fra ZDNets artikkel: Five reasons why Windows 8 has failed

Bedre ser det heller ikke ut til å gå for Microsoft sitt nettbrett – Surface – som så langt har solgt langt under forventningene.

elendig-start-for-surface

Kilde: IT-Bransjen #3 2013. Les mer på https://www.itbransjen.no

Jeg har selv testet Microsoft Surface som imponerte meg ved første øyekast – og ikke minst under selve demonstrasjonen, men jeg må innrømme at den på ingen måte har erstattet min iPad – i motsetning til opplevelsen PC World hadde i sin test:

Vi for vår del har nå uansett funnet vårt nye favorittnettbrett på reisen til og fra jobb – og ikke minst på lengre reiser. Så får vi bare leve med litt lav oppløsning og få apper. Det siste vil nok i det minste bedre seg i månedenes som kommer.

Laber Lumia

Microsoft slipper heller ikke unna dårlige anmeldelser og salg når det kommer til Windows Phone 8 som også skulle ta opp kampen mot Apple og Google. Så langt har suksessen også her latt vente på seg:

Nokia has posted its quarterly results for the first quarter of 2013, and just like the quarters that came before, there’s not a whole lot of good news in there. The rise in Lumia sales still can’t even dream of making up for the sales drop in Symbian phones, and when broken down in versions, the sales figures for Windows Phone 8 Lumias in particular are very disappointing. In North America, Nokia is getting slaughtered.

Jeg har tatt en kikk på StatCounter som overvåker og rapporterer blant annet web-trafikken som de forskjellige mobile operativsystemene genererer, og den grelle sannheten her til lands – skal vi tro StatCounter – er at markedsandelen til Microsoft Windows Phone faktisk har falt – fra omtrent 1,8% i okober 2012 – når Windows Phone 8 ble lansert, til 1,4% i mars 2013:

StatCounter-mobile_os-NO-monthly-201203-201303

Dette står også i grell kontrast til de forventningene Microsoft selv hadde – både nasjonalt og internasjonalt.

I en bloggpost fra Fredrik Gørrisen i Microsoft Norge skriver han blant annet i en kommentar til meg i et eget blogginnlegg om nettopp Windows Phone 8 følgende:

Jeg tror vi vil vinne over en del iOS-brukere som er klare for noe nytt, og mange Android-brukere som vil ha en moderne og helhetlig opplevelse på tvers av enheter. Vi vil også ta betydelige andeler i bedriftsmarkedet.

Markedet er det det er, og så langt har markedet talt: Folk vil ikke ha fliser i fleisen!

Hva Microsoft og Steve Balmer har tenkt å gjøre med det får tiden vise. Det vil uansett ikke være nok å bringe start-knappen tilbake, slik det ser ut til at de fleste vil få i Windows versjon 8.1.

Hva er din dom?

I inngangen til 2013 spurte jeg 18 kjente profiler innen IT- og kommunikasjonsbransjen blant annet om deres tanker rundt Windows Phone sin inntreden i markedet, og her varierte svarene jeg fikk tilbake veldig: fra slakt til suksess. Så får vi se da – så mye verre kan det uansett ikke bli….

Hva med deg og arbeidsplassen din – blir det Windows 7 enn så lenge på desktop, og andre enn Windows på nettbrett og smarttelefon, eller har du falt for flisene til Microsoft?

photo credit: Mike Gil via photopin cc