
Fra nyttår stenger Telenor den gamle fasttelefoniplattformen i kobbernettet.
Da vi bygde huset vårt tilbake til 2007 – samme året som Steve Jobs lanserte iPhone – fikk elektrikeren «hakeslepp» da jeg ba han om å droppe telefonledninger til fordel for Ethernet. Jeg ville legge opp til 1000 Gbps i alle rom, men fasttelefonen skulle aldri inn i huset vårt.
Over 100 år gammel teknologi skrotes
Nå gjør Telenor det samme, og skroter fasttelefoni fra nyttår. Mange steder i landet er kobbernettet over 100 år gammelt, og tilfredsstiller ikke lenger kundenes krav til fart, sikkerhet og stabilitet. Derfor er nedstengningen i stor grad kundestyrt, men også begrunnet med at det ikke finnes tilstrekkelig utstyr eller teknisk kompetanse til å vedlikeholde det utdaterte nettet.
Ingen andre globale teleoperatører gjort dette arbeidet i en slik skala før, selv om 94 prosent av privatkundene har forlatt kobbernettet til fordel for mer moderne løsninger som fiber og mobil. I dag er det vel egentlig ingen som savner den tradisjonelle fasttelefonen. Unntaket er selvsagt dem som ikke har andre alternativer. Og Telenor uttaler selv at de skal jobbe tett opp i mot de siste 6 prosentene for å finne en egnet løsning.
Det gjelder ikke minst for bedriftsmarkedet, som er mer sammensatt og i mange tilfeller også samfunnskritisk. Her har Telenor et samfunnsansvar som dem verken kan eller vil gå vekk fra. Det er særlig innen samfunnskritiske virksomheter som sykehussektoren, kraftverk, heis- og alarmbransjen, samt kommuner at Telenor er ekstra tett på før kobbernettet avvikles.
Fakta om kobberavviklingen
I privatmarkedet har Telenor nå ca. 7.600 bredbåndskunder og 3.400 fasttelefonikunder igjen på kobbernettet. I bedriftsmarkedet gjenstår det ca. 6.400 bredbåndslinjer og 8.500 telefonlinjer fra Telenor.
Da Telenor startet opp moderniseringsprosessen 1. januar 2019, hadde kobbernettet 530.000 bredbåndskunder og 330.000 fasttelefonkunder.
Det er med andre ord ikke mange som fortsatt henger igjen i fortiden.