fbpx
podkast

Her er utstyret jeg har kjøpt til å lage podkast

Fra en billig USB-mikrofon til skikkelig studio-utstyr. Det koster å lage god lyd. Men det er det verdt. For det er lite som er mer irriterende enn dårlig lyd når du du hører på en podkast.

Dårlig lyd de første 100 episodene

Da Marius og jeg startet opp podkasten MediaPuls tilbake til september 2015, startet vi veldig enkelt. Billige mikrofoner. Ett lydspor via Skype og dårlig kunnskap om hvordan lyden skulle redigeres via Garageband. Etter kort tid gikk jeg fra USB-mikrofonen Blue Snowball til den noe bedre og dyrere USB-mikrofonen Blue Yeti. Og samtidig «løftet» jeg mikrofonen fra å stå på bordet, til å «henge» fra et stativ. Blue Yeti koster omlag 130 USD fra Amazon, mens stativet (Adjustable Microphone Suspension Boom Scissor Arm Stand) koster  13 USD fra Amazon. Til å «plassere» Yeti-mikrofonen opp i stativet kjøpte jeg en slags «krone» – en Blue Radius II Microphone Shock Mount for Yeti til omlag 60 USB fra Amazon. 

Etter hvert gikk vi vekk fra Garageband og over til Audacity – og med det gikk vi også over til å lagre hvert vårt lydspor – direkte i Audacity – og så ble Skype kun brukt til å høre hverandre under innspilling.

Fra USB til dynamisk vokalmikrofon

Det er lenge siden Marius «forlot» Blue Yeti og erstattet sitt podkast-studio med skikkelig utstyr. Jeg har akkurat fått på plass samme mikrofon. En Shure SM7B, som er en dynamisk vokalmikrofon. På Amazon er kostnaden for Shure SM7B 500 USD. Jeg kjøpte min fra 4Sound.no for litt over 3.700 kroner.

Mens Marius har satset på et større miksebord og alt i alt en mye mer avansert konfigurasjon, har jeg gått for det noe enklere oppsettet – uten at det går ut over lydkvaliteten. Fremover vil du som lytter på MediaPuls forhåpentligvis merke at Marius og jeg har akkurat samme lydkvalitet. Forskjellen vil eventuelt være knyttet til at Marius har dekket til sitt studio med akustikkplater for å dempe romklangen enda litt mer.

Som «audio interface» har jeg gått for en Zoom H4n. Den får du kjøpt på Amazon for 200 USD eller fra Gear4Music.no for ca 1.900 kroner.  Det er egentlig en liten håndholdt mikrofon, som har støtte for å koble til 2 dedikerte mikrofoner. Som for eksempel en Shure SM58 dynamisk vokalmikrofon, som du får kjøpt via Gear4Music.no for omlag 1.000 kroner. For at lyden fra Shure SM7B skal bli god nok via Zoom H4n, har jeg måttet kjøpe meg en (såkalt) Cloudlifter. Jeg kjøpte Sky Cloudlifter CL-1 via Gear4Music.no til den nette sum av 1.800 kroner.

I tillegg måtte jeg kjøpe meg 2 stk mikrofonkabler. XLR til XLR. Disse glemte jeg å handle online, og endte opp med å kjøpe fra Clas Ohlson på Majorstua her i Oslo, for 199 kroner per stk.

For å sikre at ikke lyden fra Marius «lekker» ut og fanges opp av min mikrofon, har jeg kjøpt meg hodetelefoner fra Shure – SRH440-E for å være spesifikk. Disse kjøpte jeg også fra Clas Ohlson, og kostet 699 kroner. De sitter veldig godt, og lekker «nada» lyd.

Se hvilke produkter jeg har kjøpt til å lage MediaPuls hos meg

 

Slik jobber vi fra episode til episode for å lage MediaPuls

Forut for innspilling av hver nye episode av MediaPuls, har vi laget en «liten» sende disposisjon med de sakene vi ønsker å gå igjennom. Til det bruker vi Google Docs.

Hver gang jeg kommer over en artikkel vi kan bruke som underlag til våre «temas«, lagrer jeg disse i Pocket. Orker jeg ikke å lese selve artikkelen, kan jeg bruke Pocket via min iPhone til å få den opplest av en hyggelig datastemme. Funker nesten 100%.

Når vi skal spille inn har vi stort sett alltid brukt Skype, men i det siste har vi også testet ut Source Elements. Den tjenesten kan også lagre lyden, men her har vi fortsatt sverget til Audacity.

Til å redigere og sette sammen hver episode, bruker Marius Adobe Audition. Tidligere brukte vi også Audacity til det.

Og der har du det – utstyret og tjenester Marius og jeg bruker for å lage 2 episoder hver uke av MediaPuls-podkasten!

 

Disclaimer: Alt utstyr til MediaPuls er kjøpt og betalt 100% av undertegnede. Ingen sponsing eller noen form for rabatter eller lignende.