fbpx
Chris Hughes

Er det riktig å splitte opp Facebook?

9. mai publiserte The New York Times en lang kommentar fra en av Facebook-grunderne – Chris Hughes – som mener at Facebook må deles opp. Er det så smart?

Facebook-gründer vil splitte opp Facebook

I korte trekk skriver Chris Hughes (som delte rom med Mark Zuckerberg da de var studenter på Harvard og som var en av de fire som opprinnelig startet Facebook) i The New York Times at;

Forlot Facebook for å jobbe med Obama

For ordens skyld – Chris Hughes forlot Facebook i 2007 for å jobbe med valgkampen til Barack Obama. Den første virkelige sosiale medier-valgkampen til en amerikansk president – og han solgte seg ut av Facebook i 2012.

Det er alltid lettere å kritisere et selskaps makt – eller monopol i etterkant. Samtidig var det nok også helt umulig å si i forkant hvor stor Facebook ville bli – og hvilken makt og påvirkning det ville få for “folk flest”, for politikere, for spredning av falske nyheter, propaganda, hatprat, med mer. 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Chris Hughes har mange gode poenger i sin kommentar i The New York Times. Og han er på ingen måter alene om å mene at Facebook bør deles opp. Det tror jeg også Mark Zuckerberg er forberedt på. Det er det mange tegn på.

I løpet av kort tid har Mark annonsert for eksempel at selskapet vil slå sammen infrastrukturen til Facebook, WhatsApp og Instagram. Det kan gjøre det vanskeligere å dele opp Facebook. I tillegg har Mark gått fra å være veldig anti-reguleringer til å nærmest hylle de samme initiativene. Han har gått fra en visjon om at alle mennesker koblet sammen, blir en bedre verden, til at fremtiden er privat. Og at samtalene mellom oss skal krypteres.

 

 

Kanskje fordi dataene hans forteller han at dette er veien det går. Men kanskje også fordi han har innsett at det er nødvendig å stå frem i et bedre lys av de respektive myndigheter som vil bøtelegge og regulere Facebook.

Monopolet må brytes opp

Oppdeling av Facebook kan umiddelbart virke som det eneste riktige å gjøre. Makten er utvilsomt enorm. Monopolet er nærmest et faktum og kostnadene har handlet om alt fra manipulering av valgkamper, tilrettelegging av folkemord og rasering av demokratier.

Men er det utelukkende positivt å splitte opp Facebook? Det vil gi regulative myndigheter flere selskaper å følge opp. Står Instagram og WhatsApp på egne bein, betyr det også at de må investere kraftig i kunstig intelligens som vil oppdage, fjerne og slå ned på for eksempel direktesendte videoer med ulovlig og voldelig innhold.

Mark Zuckerberg selv argumenterer for at det nettopp er Facebooks posisjon – og velfylte lommebok – som gjør det mulig for han å investere milliarder av dollar i løsninger som skal hindre spredning av falske nyheter, direktesending av vold og drap og manipulering av valg.

Begge to har gode poenger.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Hvorfor ventet Chris så lenge som han gjorde?

Chris Hughes skriver i The New York Times at det var først i 2016 at han begynte å bli virkelig bekymret. Da han så hvordan Russland brukte Facebook til å spre desinformasjon og falske nyheter. Hvorfor ventet han 3 år før han uttalte seg? Før han ytret sin bekymring og ba om å få splitta opp det samme selskapet han var med på å etablere?

Facebook skriver i en pressemelding 15. mai at de vil stramme inn på direktesendinger. Dette for å forhindre at Facebook Live blir misbrukt i terroraksjoner, slik vi sist så under terrorangrepet på New Zealand hvor terroristen brukte Facebook til å Live-streame hele angrepet.

For og i mot

Deler av meg sier at Facebook bør splittes opp. Mark Zuckerberg har for stor makt. Han styrer 60 prosent av et selskap som har en direkte påvirkning på hva vi ser og tror på.

Gjennom sin tilnærmet monopolistiske posisjon, har også Facebook gjort det mer eller mindre umulig for nye aktører å komme til. Det er ikke bra utifra et innovasjonsperspektiv så vel som et konkurranseperspektiv.

Vil splitte opp gigantene for mer konkurranse

Det siste har også bekymret Senator Elisabeth Warren – som vil stille som presidentkandidat for Demokratene. Hun har lovet å dele opp både Facebook, Amazon og Alphabet hvis hun blir president, og forklarer det med at selskapene må deles opp for å stimulere til mer konkurranse i teknologibransjen.

Samtidig sier en annen del av meg at EU og andre myndigheter vil få det enda tøffere å regulere sosiale medier-plattformer, hvis Facebook blir splittet opp.

 

Bilde: Alex Haney via Unsplash