fbpx

DCIM100MEDIADJI_0005.JPG

Endelig en ferie uten mas om å være offline!

For første gang jeg kan huske – hvis vi begrenser oss til å huske 10 år tilbake – så er det ingen medier som maser om at ferie er det samme som å være offline.

Samme «greia» ved inngangen til en ny sommerferie. Det er ferie, logg av nettet. Finn frem en bok. Ligg på stranden. Koble av. Vær sammen med barna. Spis is. Kos deg. Vær offline. Men ferie er ikke det samme som å være offline. Ferie er å slappe av. Ikke jobbe. Men det å være online er ikke det samme som å være på jobb. Det var det kanskje for 10 år siden, men det er (heldigvis) ikke det samme i dag. 10 år senere.

10 år siden Apple begynte å selge iPhone

Det er 10 år siden denne uken her – siste uken i juni 2017 – at Apple la ut sin iPhone for salg. «Dingsen» som skulle oppfinne telefonen på nytt, og gi oss internett «rett i lomma». Det mange glemmer er hastigheten mobilnettene hadde for kun 10 år siden. 2G eller Edge hadde en teoretisk kapasitet på 236 kbps. Da iPhone begynte å omsettes i Norge, hadde de fleste av oss gleden av være online over 3G-nettverket som mer enn 10-doblet hastigheten. Og om få år vil 5G være på plass, noe som vil gi oss hastigheter helt opp mot 10 Gbps, tilsvarende 10,000 Mbps. I praktisk forstand betyr det at det vil ta mindre enn 4 sekunder å laste ned en spillefilm på 2 timer over mobilnettet.

Nesten gratis å være online – selv i utlandet

I takt med at hastigheten over mobilnettene har økt, har også kostnadene for datatrafikken falt. I fjor fjernet Telia og Telenor roaming-avgiftene også, slik at vi kunne bruke mobilen vår i EU uten å betale ekstra for det. Mobilforbruket mitt på Mallorca under sommerferien i 2016 kostet meg 799 kroner. Like mye som det hadde kostet om jeg hadde feriert i Norge. For 15 år siden hadde tilsvarende forbruk kostet meg 1,3 millioner kroner.

Kos deg online – med god samvittighet

De som maser om at du skal være offline for å kunne ha en skikkelig ferie, har ikke «peiling» på hva de snakker om. De mener kanskje godt, men de glemmer hva det er vi kanskje mest av alt hvor integrert internett har blitt i våre liv – uavhengig om vi er hjemme, på reise, har fri eller jobber. Ferie har ingenting med å være offline eller online, men friheten til å velge. Friheten til å velge bort jobb blant annet. Ikke være online for å svare på eposter for eksempel. Men fri til å være online for å;

Offline er ikke ferie, det er straff

Du skjønner tegningen. Internett er mer eller mindre integrert i våre liv. Internett er noe vi «har med oss». Vi er mange som husker hvor begrenset (og tregt) tilgangen til internett var i «gamle dager». Det er ofte de som har skrevet kronikker og kommentarer om hvor viktig det er å være offline på ferie. Snart er det flere blant oss som ikke husker det. Som er født og oppvokst med internett, smarttelefoner og sosiale medier. Tvunget fravær av internett er ikke ferie. Det er fengsel. Det er straff. Vi «eldre» husker kanskje hva husarrest var for noe. En straff vi fikk når vi hadde gjort noe galt. I dag vil jeg tro husarrest er «gull» for barna. Så fremst det ikke betyr at de ikke får være online. Det er ikke det å være inne på rommet som oppleves som straff. Det er det å ikke kunne være online. På internett.

Ikke straff barna eller deg selv når du stikker på ferie. Ikke tenk på at du må være offline for å nyte friheten.

Ta deg fri fra jobb. Bruk tiden godt sammen med barna, familien og venner. Og hvis du tror at det betyr det samme som at du må være offline med de 24 timer i døgnet så tror du feil.

Og det tror jeg ikke det er så mange lenger som tror. For nå har endelig mediene sluttet å skrive om hvor viktig det er å være offline i sommerferien.

 

Om 10 år tror jeg ikke vi snakker om offline eller online i det hele tatt – uansett. Da er stor sannsynlighet for at vi alle er tilkoblet direkte på internett – på en eller annen måte. Direkte – via kroppene våre. Som kyborgs.

 

Ha en riktig god (online) ferie.