fbpx
kunstig intelligens

Eleven Labs lar deg klone stemmen din ved hjelp av kunstig intelligens

Om kort tid vil du sannsynligvis ikke høre eller se forskjellen på om det er min ekte eller syntetiske stemme jeg har brukt når jeg publiserer nye podkast- og YouTube-episoder.

Skremmende bra

Den kunstige intelligens-tjenesten til Eleven Labs, lar deg klone din egen (men også alle andres) stemme på sekunder. Alt den trenger er noen lydklipp hvor du snakker, og så kan du tilpasse tone og form akkurat slik du vil ha stemmen din til å låte. Skremmende bra, og nesten en trøst enn så lenge at tjenesten kun kloner deg på engelsk.

Jeg leste inn tre korte klipp på engelsk, brukte ChatGPT til å oversette noen tekstlinjer jeg skriver på til en annen video, og limte det hele inn i verktøyet til Eleven Labs, som sekunder senere «spytta» ut teksten på strøken engelsk, anført av min stemme.

Abonner på YouTube-kanalen min nå

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Etter at lyden var på plass, tok jeg med meg MP3-filen over til D-ID, hvor jeg laste opp et bilde av meg selv, sammen med MP3-lyden fra Eleven Labs, og sekunder senere hadde jeg en video av meg selv snakkende. Ikke vanskelig i dag å se at det ikke er ekte, men med den rivende utviklingen det er innen kunstig intelligens, kombinert med stadig mer (og billig) datakraft, er det kun spørsmål om tid, før du ikke kommer til å klare å skille på om det er «meg på ekte» eller «syntetiske meg».

Deepfake på steroider

Og med tanke på at jeg også kan laste opp andres stemmer og andres «headshots» er det også bare spørsmål om tid før du ikke klarer å skille sannheten fra løgnen. Uten kraftfulle reguleringer på plass så raskt som mulig, kan det her bli en helt umulig oppvask, som først kommer lenge etter at løgnen har ødelagt alt fra mennesker, karrierer, tillit og liv. Trøsten er at tjenesten ikke har kommet på norsk, kun på engelsk. Og i engelskspråklige land har skadene allerede dukket opp.

The Verge skriver at tjenesten til Eleven Labs allerede har blitt brukt av troll for å imitere stemmer til kjendiser, hvor lydene som gjenskapes varierer fra morsomme memes til hatefulle ytringer.

Det er gøy, men det er også skummelt. Derfor må vi også forberede oss på det verste og ikke bare planlegge for det beste.