Hadde vi diskutert Gauteshow annerledes om Sophie Elise og Fetisha hadde vært programlederne?
Mens Medier24 roser NRK for sin dekning av esport-turneringen sist helg, diskuterte «de gamle» på TV 2 Underhuset om det var for mye langrenn på lineær tv. Og hos Aftenposten arrangeres det «old boys» fotballkamper.
Norske mediehus sliter med å tiltrekke seg «ungdommen«. De yngre hører mer på podkast og mindre på radio. De yngre leser mindre papiraviser, og er mer på sosiale medier. De yngre ser mindre på lineær TV og ser mer via YouTube. Og på YouTube ser de yngre i større grad på esport enn sport. Det er det ikke mange som har fått med seg.
I 2015 gikk Telenor inn og sponset Norges største e-sport-liga sammen med Gamer.no. E-sport har hatt en enorm vekst i utlandet, men ikke tilsvarende i Norge. Globalt følges e-sport-turneringene av millioner av mennesker. I USA kan vi lese at e-sport er mer populært blant yngre menn enn «vanlig» sport. Allerede i 2014 var det flere amerikanere som så på e-sport, enn som fulgte finalene i World Series og NBA. Under Superbowl finalen i 2014 var det nærmere 112 millioner amerikanere som satt «klistret» foran TVen. Antallet amerikanere som så på e-sport i 2014 var derimot det dobbelte.
E-sport til OL
Nå snakkes det om at e-sport vil bli en OL-gren i 2022 eller 2024. På Telenor sine egne hjemmesider skriver de om manglende vilje til å anerkjenne e-sport og at årsaken knyttes til at utøverne ikke er fysisk aktive. Leder for Telenor Mobil, Bjørn Ivar Moen ønsker seg flere norske topputøvere innen e-sport;
– E-sporten inneholder akkurat det samme som gjør alt sport og idrett spennende, nemlig konkurranse. Mennesket har alltid likt å se hverandre konkurrere. Med så mange ulike spill det konkurreres i, er det ikke rart det er blitt så populært.
NRK er på ballen. TV2 er på feil bane
Interessen for e-sport er økende. Min yngste sønn på 11 elsker å se sine «gamer heroes» spille. For han er det like naturlig å se på andre som spiller, som at jeg ser på at folk spiller fotball. Og for han er YouTube TV. NRK har lenge vist at de forstår at de må tilpasse seg sitt publikum, og ikke motsatt. Journalist Erik Waatland i Medier24.no, skrev 10. desember at NRK skjøt blink med sin satsning på esport, og legger til;
– Det er en gåte at dette ikke er mer attraktivt for flere medier. NRK løftet flere tusen ungdommers viktigste interesse foran et nasjonalt publikum i helga. Det kan bety mer enn statskanalen aner.
To dager tidligere – 8. desember – var Underhuset på TV 2 ute med episoden «Skal vi finne en ny folkesport». Den tidligere maratonstjernen, Ingrid Kristiansen (61 år) og den tidligere fotballkommentatoren, Arne Scheie (73 år) diskuterte hvilke idretter som burde få mer sendetid på TV. Det kommer vel an på hvilket publikum TV 2 ønsker å attrahere. Kantar TNS la frem nye tall for TV-titting for november, som viste en nedgang på nærmere 40 prosent i den kommersielle målgruppen. De mellom 20 og 49 år. Det skal legges til at TV 2 faktisk har vist over 70 e-sport-kamper i løpet av 2017.
* Skjermdump fra TV 2 Sumo
Aftenposten følger opp i de «gamle rekker» ved å arrangere omkamp mellom Brasil og Norge. Gamle helter fra fotball-VM i -98 skal møtes i Oslo «for å ta revansj». Arne Scheie (73 år) skal kommentere. Trenerlegenden fra den tiden, Drillo (75 år) skal stå på sidelinjen, og se storheter som Ronaldo (41 år), Kjetil Rekdal (49 år) og Tore André Flo (44 år) «briljere» på gressteppet til Ullevaal Stadion. Det er det nærmeste man kommer til «old boys fotball» og vil helt sikkert være av stor interesse for noen (eldre), men for de fleste helt uinteressant.
– Alle nordmenn har et forhold til VM-kampen i Marseille 23. juni 1998, kan vi lese på omkampen.no.
Feil! Alle vi eldre har det. De yngre har mer kjennskap til Prebs og Dennis, Noobwork, hallzerk, RoSeY, Radifaction og ztk, enn de har til Drillo og co. Beklager.
* Skjermdump fra nettsiden omkampen.no til Aftenposten.
Hvor stort vil e-sport bli i 2018?
Skal de unge flytte seg fra YouTube til NRK og TV 2, så må tv-kanalene tilpasse seg sitt publikum. Ikke omvendt. NRK demonstrerte denne forståelsen med SKAM. Og de ser ut til å følge det opp nå med esport. Det skal legges til at det ikke er helt svart hos TV 2. Da Norges beste Counter Strike-lag møttes i Lillestrøm i november, kunne de som ikke møtte opp for å se sine esport-helter, følge turneringen direkte på TV 2 Sumo.
Hvordan vil NRK følge opp suksessen fra helgens e-sport-turnering? Når vil TV 2 legge frem sin satsning på e-sport, og vil Aftenposten fortsette å arrangere «old boys»-fotballkamper fremover, eller se mer mot e-sport og de yngre?
Som Erik Waatland i Medier24.no skriver avslutningsvis;
– Skal mediene klare å være relevante innholdsleverandører for unge brukere, så må man nettopp skape innhold som er viktig for dem. Nå har statskanalen tatt det første steget. Så gjenstår det å se om de får fortsette å være alene, eller om noen av de kommersielle gigantene begynner å våkne.
Bilde: Skjermdump fra Counter Strike-trailer på Dagbladets YouTube-kanal.