fbpx
e-boks

E-Boks for offentlige og viktige dokumenter

Digitale postkasser er ikke sexy. Det er heller ikke meningen at de skal være. Men de kan være brukervennlige. Intuitive til og med. Det er e-Boks. Kan e-Boks bli så bra at jeg kan like å gå i postkassa mi igjen?

Jeg har brukt digitale postkasser lenge. Det vil si – jeg har hatt en digital postkasse lenge, men aldri brukt den. Har ikke likt grensesnittet. Brukeropplevelsen har ikke vært intuitiv og brukerbehovet har ikke vært «tilstede».

Viktige dokumenter har jeg ofte lagret «her og der». En lokal (og ekstern) harddisk. En skytjeneste «her og der». Og viktig informasjon, som pass- og personnummer til meg og resten av familien har jeg faktisk bare «plottet» inn i notepad/notater på min MacBook.

I disse usikre tider

Det har vært ustrukturert og til tider også direkte farlig og ansvarsløst. Skytjenester hackes. Enkelte myndigheter har bakdører og data kommer på avveie. Hundretusenvis av nordmenn opplever å bli frastjålet sin identitet hvert år. Og flere skal det bli. Når jeg ble spurt om jeg ville teste ut e-Boks var det blant det første jeg oppdaget som virkelig appellerte til meg; Muligheten til å opprette egne mapper hvor jeg kunne lagre viktig informasjon;

Med e-Boks-appen kan jeg enkelt også skanne inn det jeg ønsker å lagre for «evig og alltid». e-Boks har også gjort det enkelt å strukturere de forskjellige dokumentene i separate mapper som du oppretter selv.

Savner bedriftene

Det er selvsagt ikke kun til offentlige dokumenter og annen viktig informasjon man kan bruke e-Boks. Kvitteringer kan gå rett inn i e-Boks og oppheve behovet for å få det på papir – for så å skanne de inn i etterkant. Men e-Boks blir aldri bedre enn antallet aktører du kan bruke e-Boks med. Og i dag er det altfor få.

Foruten offentlig sektor, finner du noen selskaper innenfor flere forskjellige sektorer – bank, finans og energi, for å nevne noen. Men det må bli flere for at e-Boks skal kunne erstatte papirkvitteringer. Og i disse GDPR-tider, hvor butikker kanskje foreslår å sende deg kvitteringen på e-post, for så å «automagisk» legge deg til deres nyhetsbrev, vil e-Boks være en mye bedre løsning å gå for. Kanskje ikke for butikken, men i alle fall for deg.

Derfor bør vi alle som en, spørre butikkene vi handler i og bedriftene vi handler med, om de ikke kan legge til støtte for bruk av e-Boks. Det vil gjøre e-Boks bedre. Det vil gjøre din og min hverdag også bedre. Mindre papir blir det også. Og mer orden. Til og med miljøet sparer på det.

Godt i gang

Jeg har kommet meg godt i gang. Så godt jeg kan i alle fall. Avtalen med den andre digitale postkassen er avsluttet. Alt relevant er «rutet» til e-Boks. Diverse mapper er opprettet og viktige dokumenter er skannet inn og lagret i sin respektive mappe. Papir er makulert og kastet.

Nå sitter jeg egentlig bare og venter på at e-Boks skal stige i verdi. Verdi for meg. At alt skal bli så digitalisert at det eneste jeg trenger å hente i postkassa er «stuff» jeg har handlet på nett.

Kanskje jeg kan like postkassa mi igjen?

I dag liker jeg ikke å gå i postkassen. Det er stort sett bare «kjipe» ting som ligger der. Regninger og offentlige avgifter. Og beskjed fra Matkroken om at den dingsen jeg kjøpte på internett ikke fikk plass i postkassen min. Nå skal jeg kjøpe meg større postkasse slik at det meste jeg handler online får plass der. Resten håper jeg kommer til e-Boks. På den måten kan det bli «digg» å gå til postkassen igjen.

«Jo flere vi er sammen»

Desto flere som tar i bruk e-Boks, desto bedre vil e-Boks bli.

Sjekk ut e-Boks.no du også.

Sikker.

Enkel.

Reklamefri.

Og helt gratis!