Don’t enjoy the silence! Fra 2019 må elbilene lage støy

20. mars 2017 av Hans-Petter Nygard-Hansen

Bilstøyen vil aldri forsvinne, for nå blir elbilene pålagt å lage støy. Har du sett reklamefilmen «Enjoy the silence» fra Volkswagen hvor elbilene utgjør en støyfri rundkjøring? Fra 2019 blir det forbudt med «silence».

I 2015 publiserte Volkswagen en reklamefilm som viser en rundkjøring i et bysentrum. Videoen viser overgangen fra støyende bensin- og dieselbiler, til lydløse (VW) elektriske biler. Det hele kulminerer i et barnekor som står i midten av rundkjøringen og synger Depeche Mode sin superhit «Enjoy the silence».

Lydløse biler er farlig for trafikkanter

Helt stille blir det derimot aldri, for om to år blir det påbudt med automatisk, kunstig motorstøy ved lave hastigheter for å unngå påkjørsler. Nye EU-regler slår fast at den kunstige lyden som legges til skal “ligne lyden av en bil med eksplosjonsmotor i samme kategori”.

I en undersøkelse YouGov har gjort for Hyundai Norge, svarer 37 prosent at de hadde følt at de har vært i ferd med å bli påkjørt av en elbil fordi de ikke hørte den.

– Fra 2019 skal alle nye modeller av elbiler, inkludert hybrider, gi en varsellyd når farten er under 20 kilometer i timen. Over denne hastigheten er det lyden av dekk mot underlaget og luftmotstanden vi hører, og ikke motoren, sier produktsjef Øyvind Knudsen i Hyundai Norge‎.

 

Det amerikanske transportdepartementet sier at de nye reglene, som også skal gjelde i USA, kommer til å avverge cirka 2400 fotgjengerulykker årlig i USA.

Elbilforeningen og Norsk forening mot støy protesterer mot den lovpålagte ekstrastøyen, mens Blindeforbundet kan notere seg en seier.

Luften blir i alle fall ren. Så får vi heller venne oss til at bybildet aldri blir helt lydløst.

«Enjoy (almost) the silence».

Klikk på knappen for å
abonnere på nye artikler
rett i Messenger.

Om Hans-Petter

Hans-Petter er kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder, forfatter, programleder og gründer av kommunikasjonsbyrået KommFrem. Hans-Petter skriver på kommunikasjonsbloggen HansPetter.info og er programleder for podkasten MediaPuls.no.

Kontakt

Nyhetsbrev

Copyright © 2017 Hans-Petter Nygård-Hansen