fbpx

Disrupt din egen bedrift før andre gjør det for deg!

«Disrupt or be disrupted». Hørt det før? Hvor stor sannsynlighet er det for at din bedrift og din bransje blir «forstyrret» av nye bransjeaktører og ny teknologi?

Ordet disrupt (norsk: forstyrre) er ikke nytt. Professor Clayton M. Christensen på Harvard Business School brukte begrepet første gang i 1997 i boken «The Innovatorss Dilemma», hvor han etablerte to kategorier av nye teknologier;

Opprettholdende teknologi handler om forbedringer gjennom teknologi, mens forstyrrende teknologier handler om nye teknologier som kan bidra til å drastisk endre eller ødelegge etablerte strukturer og dermed også forretningsmodeller.

– Disruptiv teknologi kan sees på som en ny teknologi som uventet fortrenger en etablert.

Den opprettholdende teknologien har vi trukket til brystet. Den har gjort oss mer effektive og produktive. Den har åpnet opp for nye markeder, og nye måter å komme i kontakt med våre målgrupper på. Men forretningsmodellen har hele tiden vært den samme. Nå benyttes teknologi til å rive ned etablerte forretningsmodeller. Nye aktører lager «nye regler» for hvordan «business» kan drives. Teknologien blir brukt til å fjerne «the middle man», for det er her besparelsen er størst, og effekten således.

Om du tror at ikke din bedrift og din bransje kan bli forstyrret, bør du tenke igjen. Og ikke nøy deg med å bare tenke… Start heller med å forstyrre egen virksomhet. Disrupt deg selv, fremfor at andre gjør det. For har du ikke blitt disrupted allerede, betyr ikke det at du ikke kommer til å bli det.

Internett har både opprettholdt og forstyrret

I år er det 25 år siden Tim Berners-Lee lanserte verdens første Internett-siden. En teknologi som mest av alt i begynnelsen forbedret allerede eksisterende teknologi – og forretningsmodeller. Eksisterende prosesser ble mest av alt i begynnelsen effektivisert ved at mange datamaskiner raskt og enkelt kunne kobles sammen – for informasjonsutveksling til å begynne med, men etterhvert også til kommunikasjon, og ikke minst transaksjon. Det tok derimot mange år før teknologien var såpass rimelig og anvendbar, at den ble tilgjengelig for alle. Til at teknologien ble tatt i bruk til å disrupte etablerte forretningsmodeller, bedrifter og bransjer.

Verdens første Internett-side. Kilde: Cern

*Verdens første Internett-side. Internett har kommet ganske så langt på 25 år. Kilde: Cern

2016 markerer også den endelige slutten for VHS-spillere. I Oslo ble nylig den siste video-butikken stengt. Teknologi (og Internett) forstyrret gamle forretningsmodeller såpass mye at de rett og slett forsvant. Og flere vil følge etter.

Les også: Nå forsvinner Oslos siste videobutikk: – Det er rett og slett fælt (Dagbladet)

Über blir trukket frem som et eksempel på disruptiv bruk av teknologi for transport. Airbnb disrupter hotellnæringen. Netflix har disrupted TV- og filmbransjen. Spotify (og iTunes) har disrupted musikkbransjen, og Facebook og Google har på mange måter disrupted informasjon-, kommunikasjon-, og mediebransjen.

Apple disrupted flere bransjer med iPhone, og mobilt Internett er i ferd med å disrupte banknæringen med mobil betaling (DNB sin VIPPS-applikasjon er ikke disruptiv, men en respons på deres frykt for å bli det). Finans- og mediebransjen vil også bli forstyrret av Blockchain-teknologien.

Les også: Banktjenester via blockchain (Evry)

– En blockchain er et nettverk av datamaskiner, der alle medlemmer av nettverket sitter på en kopi av en felles, offentlig «reskontro» (transaksjonsoversikt). Alle har innsyn i reskontroen, men ingen kan endre i den. Reskontroen er bygget som en lenket liste eller kjede av blokker, der hver blokk inneholder en rekke transaksjoner som er blitt utført i et gitt tidsrom. (Evry)

Elon Musk disrupted banknæringen først med PayPal. Nå gjør han det samme gjennom Tesla med bilbransjen, og snart vil han gjøre det samme med hele energibransjen. Internet of Things og avanserte roboter kommer blant annet til å disrupte landbruks- og helsesektoren. Etter hvert som vi flytter flere og flere tjenester over i skyen, vil selskaper som tidligere har levd av hardware, omstille seg for å ikke bli overflødige – og dermed disrupted.

Les også: Hva gjør du når forretningsmodellen din blir ”disrupted”? (HansPetter.info)

Cisco er i ferd med å merke denne overgangen på kroppen. Cisco er selskapet som på mange måter gjorde Internett kommersielt tilgjengelig med sine rutere, svitsjer, trådløse basestasjoner og brannmurer, for å nevne noen hardware-teknologier. Nå sparkes 5,500 ansatte i IT-giganten, som en konsekvens av overgangen fra å være et hardware-, til å bli et software-selskap. Samme selskap – da under ledelse av John Chambers, har gjort seg veldig kjent med sin uttalelse om at så mange som 40 prosent av dagens selskaper, vil være borte om 10 år.

Han kan selvsagt ta feil. Kanskje det kun vil være 30 prosent som vil være borte. Eller 20 prosent. Vil din bedrift være en av disse prosentene, og står like mange norske selskaper i «faresonen»? Norske ledere er kjent for å være teknologisinker70 prosent av norske ledere svarer at de tror digitalisering er avgjørende for å kunne være konkurransedyktige om fem år. Samtidig svarer 70 prosent at de ikke har en god nok strategi for å klare det. Vi får håpe ikke 70 prosent forsvinner, selv om 70 prosent står i fare for å bli påvirket. I fare for å bli disrupted, i stedet for å disrupte seg selv.

Alt og alle kan disruptes

DN-Agera-Andreas-Wabo-HansPetter

*Faksimile fra Dagens Næringsliv juni 2016

Alt som kan digitaliseres vil bli digitalisert, og dermed kan også alt disruptes.

For kort tid siden besøkte jeg min tidligere leder i Geelmuyden Kiese, Andreas Wabø. Han har slått seg ned på Madserud Gård, og startet opp Akseleratorhuset Agera. Agera handler nettopp om forstyrrende teknologi. Målet er å hjelpe selskaper finne og forløse nye vekstmuligheter. Rett og slett hjelpe de å fornye seg selv for å sikre relevans også i en digital økonomi. Selskaper som blant annet vil forstyrre etablerte forretningsmodeller og næringer, men fra et etablert næringsliv.

Selskaper som kan disrupte seg selv.

Les også: Pr-topp starter gründerfabrikk (Dagens Næringsliv)

I samtalen med Andreas diskuterte vi akkurat det her. Hvordan teknologi kan benyttes til å gjøre virksomheter og bransjer smartere. Smidigere. Mer effektive, og mer skalerbare. Markedet i dag er hele verden. I alle fall den verden som er koblet til Internett – og den andelen vokser raskt for hver dag som går. Blant annet som følge av mobilt Internett. Etterhvert kom vi inn på hvordan virksomheter bør vurdere å skille ut utvalgte ansatte i et eget selskap som blir satt til å disrupte virksomheten de jobber i. De utvalgte ville få i oppdrag å se på hvordan de kunne bygd virksomheten fra bunn av i dag – hvis de ikke måtte ta hensyn til all «historisk, analog og teknisk gjeld».

Et nytt VG

Hvordan hadde VG sett ut i morgen, hvis sjefredaktør Torry Pedersen kunne begynt fra «skrætsj«. Hvordan hadde Statoil blitt seende ut? Eller Tine og Q-Meieriene? Hvordan kan teknologi forstyrre din bedrift og din bransje? Kan for eksempel bygningsbransjen bli forstyrret av ny teknologi som for eksempel 3D-printing? Er det ingen andre (og smartere) måter å drive et oljeselskap på? Eller en frisørsalong?

Les også: Thomas Spence varslet om historisk mediekrise for to år siden. Nå har vondt blitt verre. (Kampanje)

Om dere ikke har anledning til å skille ut ansatte i et eget selskap som skal jobbe med å disrupte dere, bør dere i det minste spørre dere selv hvordan dere kunne ha brukt teknologi til å forstyrre – og til slutt ødelegge den måten dere driver på i dag. Det bør dere, for sannsynligheten er veldig stor for at det er akkurat nå noen andre som planlegger å akkurat det samme.

Disrupt, or be disrupted.

Bilde:DRs Kulturarvsprojekt