fbpx
økonomisystem

Det er ikke nok med lidenskap

Utelivsduo har gått analytisk til verks for å vokse i en beinhard utelivsbransje. Resultatet er en oppskrift på overskudd ved hjelp av økonomisystemet til Tripletex.

Kim Søyland og Jama Awaleh står bak ​byOSLO​, som eier og drifter konferanselokaler, selskapslokaler, restauranter og barer i Oslo.

 

– Du kan komme langt med ren lidenskap, det finnes flere eksempler på det, men det går som regel på bekostning av noe. Vi ser mot de som er best i klassen, og det er ofte folk med forretningsbakgrunn. Vi låner fra begge verdener, analytisk tilnærming kombinert med bransjeerfaring, forteller Kim.

 

Fleksible støttespillere

Det er vanskelig å tvile på suksessoppskriften når vi møter Søyland i de nyoppussede lokalene til ​Bygdøy Allé 3​. Vestkantens nye storstue huser tre etasjer med restaurant, scene og barer, og lokalene nærmest skinner i messing, fløyel og neon. Etableringen er den nyeste i rekken for selskapet, som fra før består av ​Stratos​, ​Gamle Museet​, ​Justisen​, ​Nedre Løkka og ​F6​.

Da duoen startet opplevde de meste som veldig tungvint. De gjorde alt selv, brukte mye tid på regnskap, og læringskurven var veldig bratt. Erfaringene ville de imidlertid ikke vært foruten. Og samarbeidet med Sand Økonomi gjorde det enklere for dem å få på plass gode rutiner tidlig. Siden de tok over driften av Stratos for nærmere ti år siden har de beholdt både regnskapsfører og regnskapssystem, men selv om bestanddelene er de samme er hverdagen likevel veldig annerledes.

Sand Økonomi gleder seg også over utviklingen. Regnskapskontoret har spesialisert seg på å tilby regnskapstjenester til restaurant- og utelivsbransjen.

 

– Vi i Sand har fått lov til å være med byOslo siden oppstarten, og har vært vitne til en utrolig utvikling fra gründeridé til et konsern som omsetter for over 100 millioner kroner. For oss er det et utrolig spennende samarbeid, forteller Anders Skjetne i Sand Økonomi.

 

Overlatt nesten alt til regnskapsføreren

Fra å stå for store deler av regnskapsføringen selv har Awaleh og Søyland overlatt mesteparten til regnskapsføreren. Til gjengjeld har også kompleksiteten økt med flere selskaper, ansatte og større bilagsmengde.

 

økonomisystem

 

Nå er vi vel oppe i ti selskaper i ​Tripletex​, sier Søyland, og forklarer at det har vært arbeidsverktøyet siden starten. De har gått veien fra liten til stor, og har justert på systemer og verktøy underveis. Ved å kombinere ulike moduler og integrasjoner har de funnet en løsning som passer godt for virksomheten slik den er organisert akkurat nå. Vel vitende om at det er fleksibelt nok til å kunne justeres på nytt dersom behovene skulle forandre seg.

Men selv om duoen har overlatt mye mer av den daglige bokføringen til Sand nå enn de gjorde i starten, jobber de fremdeles i regnskapet hver dag. Forskjellen er bare hvordan tiden utnyttes. Tallene legger grunnlaget for analyser, budsjetter og prognoser som brukes i oppfølgingen av eksisterende selskaper og planleggingen av nyetableringer.

 

– Vi har stor nytte av alt vi måtte lære oss da vi begynte. Det gir oss bedre kontroll og oversikt over økonomien, noe som har vært avgjørende for veksten vi har hatt. Vi får mye ut av tallene som legges inn, fortsetter Søyland.

 

Hodet, ikke hjertet

Utelivsbransjen er kjent som en krevende bransje med små marginer. Særlig i hovedstaden er det mange om beinet, med flere titalls nyetableringer hvert eneste år. byOslo med Jama og Kim i spissen har gjort seg bemerket ved å overta selskaper som sliter, og snur underskudd til overskudd. Så langt kan duoen vise til plussresultat etter første driftsår for alle stedene de har overtatt.

 

– Vi lar oss ikke styre av impuls eller magefølelse, verken når vi starter eller driver et sted. Det holder ikke at det er gøy hvis det ikke er lønnsomt, og i akkurat den balansen tror jeg det svikter hos mange som starter opp, understreker Søyland.

 

Finner muligheter i tallene

Regnskapet brukes ikke bare for å få oversikt over inntekter og kostnader. Med det som etter hvert er en bred portefølje samlet under ett tak kan tospannet i stadig større grad finne muligheter og potensiale ved å se på egne virksomheter. Duoen ser på etterspørselen etter ulike typer lokaler og fasiliteter, og med det som utgangspunkt ser de på hva slags behov som finnes i byen. Der det er stor etterspørsel, men få tilbud, finner de muligheter.

Konseptene og virksomhetene skal komplettere og utfylle hverandre, gjerne på en måte som er ny for byen. Derfor  starter de konsepter de ser det er marked for, og som de har tro på. En rød tråd, eller at det ene skal ligne det andre er helt uinteressant. Duoen har tvert imot alltid vært opptatt av at de ikke skal ende opp med kjedekonsepter.

Like på innsiden

Selv om de ulike etablissementene er ulike utad, er de likevel skåret over samme lest. Når det kommer til administrasjon og drift er det standardisering og strømlinjeforming som gjelder i byOslo.

 

– Målet vårt har alltid vært å finne de smarteste løsningene for å forenkle og effektivisere regnskapsproduksjonen, og for å spare tid på administrasjon for Kim og Jama, forteller Skjetne i Sand Økonomi.

 

Samtidig er de opptatt av å levere løpende styringssignaler i form av kontinuerlig oppdatert regnskap og rapporter. Et godt regnskapssystem gjør verdiene mer synlige når alt av leverandører, fakturaer og tilbud blir samlet ett sted.

– Alle initiativene våre skal ligge hos Sand og i Tripletex. Økonomistyring er hjertet i det vi gjør, slår Søyland fast.

 

Les mer om Tripletex sitt økonomisystem her.