fbpx

Change the world or go home!

Eksklusivt intervju med den norske teknologievangelisten hos Microsoft Norge, Arif Shafique.

Twitter-arif

Klikk på bildet for å gå til bloggen.

Det blåser litt rundt Microsoft om dagen. Nylig gikk Steve Ballmer av som selskapets ypperste prest, høyst sannsynlig som en konsekvens av at verken Windows 8, Windows Phone eller Surface-nettbrettet har blitt den suksessen selskapet hadde «bettet» på. Det har vært spekulert om Nokia vil eller bør droppe Windows Phone plattformen for å kunne klare å gjenreise selskapet, men den gang ei, for tirsdag 3. september kunne vi lese at Microsoft i stedet kjøper Nokias mobildivisjon for 44 milliarder kroner og får med det med seg 32,000 ansatte!

I Norge har det også vært et lederskifte, ut gikk Hege Skryseth og inn kom den tidligere nordiske Dell-sjefen, Michal Jacobs. Jeg har skrevet en del om Microsoft siden HansPetter.info ble startet i 2010, og en trofast følgesvenn og kommentator fra Microsoft har vært deres norske teknologievangelist, Arif Shafique. Forrige uke traff jeg han igjen på feiringen av #HansPetter3år på THE THIEF og derfor er jeg nå ekstra glad for å kunne dele med dere mitt intervju med den markante og svært dyktlige Microsoft-evangelisten, Arif Shafique.

For de som ikke kjenner deg fra før av, hvem er Arif og hva gjør du i Microsoft? 

Jeg startet min karriere innen IT i 1997 etter 4 år i forsvaret. Jeg begynte med å supportere første bølgen av vanlige mennesker som skulle bruke internett for første gang. Jeg brukte neste 10 år på å bli god på web programmering, arkitektur og grensesnitt. I 2006 begynte jeg i storkunde avdelingen i Microsoft og var løsningsarkitekt der i 5 år. I dag jobber jeg som teknisk evangelist i Microsoft Norge med teknologi og forretningsutvikling rundt økosystem. Jeg jobber stort med alt som er nytt og spennende, spesielt med plattformen vår før den blir allment brukt og kjent. Dette berører nye formfaktorer, grenseflater og tekniskplattformer. Jeg har rett og slett verdens beste jobb! 

Hvordan vil du si Microsoft har endret seg som selskap de siste 7 årene? Med disse 7 årene tenker jeg da spesielt i forhold til hvordan forbrukerligjøring av teknologi har tvunget frem endringer alla BYOD hos virksomheter som frem til da var vandt med å bestemme hva de ansatte selv skulle bruke av teknologiske verktøy.

Jeg begynte i Microsoft for akkurat 7 år siden. Microsoft var et veldig annerledes selskap på den tiden. Det meste handlet om Office, Windows og bedrifter. Dette har endret seg veldig. Vi har gått fra å være ren programvareselskap for virksomheter med noe underholdning for gamere til å bli veldig sentrert rundt digitale enheter og tjenester. Vi begynte allerede for 5 år siden i min avdeling å sette brukeren mere i fokus, men på den tiden var bedriftene ikke helt klare for det selv. I dag er det som du nevner tonen veldig annerledes. De fleste bedrifter skjønner at skal de beholde unge talentfulle mennesker, må de tilrettelegge teknologien og ikke tvinge den nedover halsen på dem. Det var ikke mange år siden at man måtte stå med kølapp i hånda for å få litt support i egen bedrift, noe jeg fortsatt tror skjer noen steder den dag i dag. For oss har vi snakket om hvordan vi kunne gjøre bedriftsteknologien like enkel og leken som det man er vant til fra hverdagen hjemme og med dagens mega trend som BYOD så begynner dette å resonnere for flere, men jeg tror vi her i Norge er på mer CYOD (choose your own device). Vi tror at for å bli ordentlig frigjort fra hvilke digitale enheter man skal bruke, må bedriftene gjøre betydelig investeringer internt eller flytte det meste til skyen. Jeg tror det første kommer aldri til å skje, så jeg satser på skyen enten det er privat, offentlig eller hybrid skytjenester.

Skal jeg tro diverse kilder så kommer nærmere 80 prosent av Microsoft sin omsetning fra Windows og Office. Hvor viktig er det for Microsoft at Windows 8 blir en suksess og hvordan har Microsoft tenkt å gjøre Windows 8 til en suksess, gitt den trege – og relativt lunkede mottagelsen Windows 8 har fått så langt, fra både PC-produsenter, IT-sjefer og forbrukere?

For at dette skal skje så må man inkludere Sharepoint og alle server-produkter samt bedrifts-skytjenestene som Office365 og Microsoft CRM. Så det å si bare Windows og Office blir kanskje litt knapt. Vi er sterkest på bedriftsteknologi og opplever at ingen av de andre konurrentene er i nærheten av den tilliten vi har inn mot bedriftsmarkedet i dag. Dette har så klart tatt oss lang tid og vi begynte denne reisen på akkurat samme måte. Det var ingen som trodde at vi kunne være gode på bedriftsmarkedet for 15 år siden. Dette med oppgradering fra Windows 7 er tricky, det er jo et veldig bra operativsysmte som vi har solgt over 700 millioner lisenser av på under 3 år. Mange av de store bedriftene oppgraderte for ikke alt for lenge siden og fortsatt er det en del som sitter på XP – et operativsystem som ikke vil være supportert fra 2014 år. Et nytt OS har tradisjonelt tatt noe tid å komme inn i bedriftene, men det var når vi hadde 3-5 års syklus på nye versjoner. Dette har vi ikke lengre. Vi skal nå årlig kommer med nye store versjoner på lik linje det man er vant til på forbrukerteknologien. Med vår nye versjon som allerede kommer ut oktober i år, vil man få enda flere bedrifts- og forbrukerrettet forbedringer. Og det ser ut som analytikerne nå mener at det er på tide på oppgradere til Windows 8.1, så litt psykologisk er det også. Hvis veldig mange sier noe, så vil man som regel tro på det og si det samme videre uten egentlig å ha prøvd selv. Et godt eksempel er jo Windows Vista i sin tid som vi i ettertid ser at vi kunne hatt kommunisert ut mye bedre.

Det har tidligere vært spekulert i at Microsoft kommer til å produsere egne Windows Phone telefoner, slik dere har gjort med blant annet Surface RT og Pro. Kan du si noe om den retningen dere kommer til å ta for å sikre dere en solid posisjon på alle plattformer.

Her vil jeg bare si at dette har vi ikke noe planer om. Skulle dette skje vil du nok høre om det :)

Det er flere som hevder at rollene har endret seg når det kommer til samarbeidet deres med Nokia. At det er Microsoft som er mer avhengig av at Nokia lykkes, enn at Nokia trenger Microsoft for å klare seg. I dag representerer Nokias salg av Windows Phone bortimot 80 prosent av salget deres. Hvilke andre aktører kommer Microsoft til å satse på for å øke salget og markedsandelene ut over de tre prosentene dere angivelig har til nå?

Vi kommer til å jobbe tett med alle våre samarbeidspartnere som Samsung, HTC, ZTE og Nokia. Alle unntatt Nokia satser kun på Windows Phone og en slik fokusering ser ut til å gi resultater for dem. Men vi tror at Nokia med sin vekst som øker vil være med å hjelpe de andre å vokse også. Jeg tror Samsung med sitt sterke merkenavn kunne vokst mye mere om de ville. Alle de nevnte vil komme med nye modeller om ikke alt for lenge.

I Norge er markedsandelen til Windows Phone mindre enn 3 prosent. Hos FINN.no er Windows Phone bortimot usynlig og hos Statcounter representerer nett-trafikken som kommer via Windows Phone under to prosent. Hva tror du er årsaken til at Windows Phone selger så mye dårligere i Norge enn i for eksempel England hvor markedsandelen er på nærmere 10 prosent?

Norge er et veldig annerledes land. Vi er ganske velstående og har stort sett råd til toppmodellene. Med det sagt så vokser vi sikkert, men sakte på lavkost-enheter om dagen. I tillegg er det få som egentlig kjenner til Windows Phone i Norge. Personlig tror jeg at vi med telefoner som Lumia 925 og -1020 kan være med å hjelpe Windows Phone på vei opp i Norge. Vi i Norge er veldige teknologi-interesserte og som sagt har vi både råd og lyst til å betale for det. Vi ser at hardware har en del å si på hva som selges i butikkene. Med Lumia 925 vil Nokia og Microsoft appellere mere til  forretningsbrukere som trenger sømløs integrasjon mot Microsoft Office, Sharepoint, Lync og interne systemer, mens Lumia 1020 vil nok appellere i større grad til folk som setter pris på gode bilder uansett situasjon og uten å måtte bære på ekstra kamera.

nokia-lumia-1020-hanspetter

Nokias toppmodell – Lumia 1020 som kjører Windows Phone 8

Kampen om forbrukeren har i løpet av de siste årene beveget seg fra desktop, til smarttelefon til nettbrett, og nå til hele økosystemet. Her er det i realiteten 3 sterke OS-aktører å regne med; Android, iOS og Windows. Fra et produsent ståsted er det selvsagt flere aktører, deriblant Samsung, Apple, Hewlett-Packard, Lenovo, Asus, med flere. Noen har produkter som dekker et bredt spekter av hele økosystemet, mens andre har kun få. Hvilke tre til fem aktører tror du på sikt vil kunne tilby både forbrukere og bedrifter det beste økosystemet?

Vi tror på at for å vinne forbrukene og bedriftene må du vinne med helhetlig økosystem. Hvis du da ser på hva vi har på forbruker og bedriftssiden så mener jeg at vi har noe som dekker hele spekteret. Ingen av de andre dekker den samme bredden av behovet man har i dag. Så teknologien er der, nå må vi bare bli enda flinkere på å få fortalt dette til de som ikke kjenner oss.  Her har Apple vært utrolig gode på å fortelle om de få produktene de har på en ryddig måte. Men som de andre dekker de heller ikke helheten. Jeg tror alle vil prøve å dekke begge deler, men uten ordentlig tjeneste og enhets-strategi vil det bli vanskelig. Om jeg skal spekulere i hvem som lykkes med dette så tror så klart på oss og Google. De andre er avhengig av å bygge disse tjenestene eller samarbeide enten med Google eller oss. Akkurat nå så er vi best på tjenester mot bedrifter og målet er helt klart få til dette også på forbrukersiden.

Vanityfair skrev i 2012 at Microsoft har mistet sin mojo, og at den begynte de å miste så langt tilbake som i 2000. Nå handler det meste om Facebook, Apple og Google. Hvordan skal Microsoft klare å re-invente seg selv og bli både kult og sexy for de unge og nye teknologi-forbrukerne?

Jeg og flere andre mener at dette er noe vi begynner å få tilbake med alle de store endringene vi har gjort i siste. Gigaom skrev for eksempel det helt motsatte i 2012, at Microsoft HAR fått sin mojo tilbake :)

Microsoft skal ha for at dere valgte å lage noe helt nytt og unikt når dere lanserte Windows Phone 7 og etter hvert 8. Flisene var noe helt annerledes enn ikonene som markedet var blitt vandt med fra Apple og Google. Har dere gjort dere opp noen formening om det var et riktig valg? Med tanke på at aktører som Apple og Google – som i dag har ca 90 prosent av markedet ikke har valgt å kopiere flisene inn i sine operativsystemer, så kan vel ikke det bety noe annet enn at de ikke ser på flisene som en spesiell god ide?

Vi har full tro på grensesnittet vi valgte når vi lansert Windows Phone og har nå implementert dette i alle våre viktig produkter som Windows, Windows Phone, Xbox og Office365. Vi ser andre følger etter designprinsippene våre som handler mere enn bare fliser på forsiden!

Steve Balmer uttalte etter lanseringen av Windows 8 at dette var et ”bet the company” tidspunkt. Gitt de negative omtalene Windows 8 har fått av selskaper som IDC, Dell, Asus, Fujitsu, med flere, er det fristende å lure på om ikke Microsoft vil glemme Windows 8 så fort som mulig – slik dere gjorde med Vista – og lansere enda et nytt Windows OS?

Det er ikke riktig å si at vi ville glemme Vista som teknologi! Windows 7 og 8 er laget på den samme bunnkjerne som Vista. Og med 8.1 tar vi et skritt videre mot enda mere innovativ og moderne OS. Vi har hørt på hva kundene våre har klaget på, ogendret det som trenges for at Windows skal bli enda mere brukervennlig. Slik er det når man nesten har 1.3 milliarder PCer som har hatt samme grensesnitt siden vi lanserte Windows 95. Det vil nok ta noe mere tid før folk er vant med de endringene vi introduserte.

For bedrifter og forbrukere som i dag ikke har bestemt seg for verken smarttelefon eller nettbrett – eller økosystem for den sakens skyld, hvorfor burde de velge Microsoft fremfor Apple eller Google?

For bedrifter som har eller ikke har bestemt enda så tror jeg vi er det eneste økosystemet som kan dekke alle deres grunnleggende behov innenfor produktivitet, samhandling og sikkerhet. I tillegg til dette vil vi kunne gi dem mulighet til å velge akkurat den enheten som passer dem, bærbar med eller uten touch, hybride eller tablet med avtakbare tastatur. Og med våre forbrukertjenester og apper vil de kunne også bruke dette hjemme uten å måtte lære seg noe nytt og annerledes.

Google og Apple kan skryte av omtrent 1 million forskjellige apper til sine respektive plattformer, mens Microsoft har i underkant av 200,000 for Windows Phone. Hvor viktig tror du apper er i forhold til suksess for Microsoft på smarttelefon og nettbrett?

Vi tror ikke på at det er riktig å ha 1 million apper hvor 80% aldri blir lastet ned! Vi tror på apper som virkelig hjelper deg med det du trenger å gjøre på telefonen eller nettbrett på en bra måte, om det underholdning eller seriøst arbeid! Dette er akkurat det jeg driver på med om dagen. Vi vil ha riktige og viktige apper som viser vår styrke uten å miste sin identitet, det er en viktig faktor for vår plattform.

Apple ser ut til å pushe iWatch, mens det neste fra Google er GoogleGlass. Internett skal nærmere ansiktet vårt og ”wearable technology” ser ut til å bli den neste trend-bølgen. Hvilke produkter kan vi forvente å se fra Microsoft i den sammenheng?

Her vil jeg nok avstå fra å kommentere :)

Din tidligere sjef Hege Skryseth spådde at det ville ligge mange Windows produkter under juletreet sist jul. Den spådommen slo ikke til. Nå som sommeren er over og vi går mot høst og vinter, hvilke produkter kommer Microsoft til å friste juletrærne med i år?

Vi og våre hardware partnere har endelig fått enhetene til Norge så jeg tror julen i år blir mye mere hyggeligere :)

Avslutningsvis, hva er din favoritt dings og hvorfor?

Akkurat nå er det Lumia 1020 med 41 MP kamera som gjør at jeg tar bilder på en helt annen måte enn før. Ellers er jeg en stor presumer som backer altfor mange kickstarter prosjekter om dagen :)

Hvilke sosiale nettverk er du aktiv i?

Twitter, Facebook, Linkedin, Instagram, Fitocracy, Yammer, Pinterest, Tumbler

Helt til slutt, hvis du ikke hadde jobbet i Microsoft hva hadde du helst drevet på med?

Min store drøm er å være gründer og drive med produkter/tjenester som vil endre atferden til oss mennesker. Jeg er stor fan av noe jeg har lært i min tid hos Microsoft «Change the World or go home»!