fbpx
transhumanisme

Bør ikke transhumanisme trumfe religiøse dogmer?

I en verden hvor transhumanismen blomstrer og teknologiske fremskritt fører til sammensmelting av menneske og maskin, med utsikter til evig liv i skyen, møter vi utfordringer fra tradisjonelle religiøse dogmer og trosretninger.

Evig liv i skyen

De siste måneders utvikling av kunstig intelligens har fått mange til å ta opp gamle spørsmål som i lang tid har fått samle støv i skrivebordsskuffen. Spørsmål om vi snart vil utvikle kunstig intelligens som kan tenke for seg selv. Om vi faktisk er i stand til å utvikle kunstig bevissthet. Og i den grad vi vil ende opp med å utvikle kunstig bevissthet, når vil vi da utvikle teknologi som gjør det mulig å transformere vår egen bevissthet til en digital utgave, slik at vi i praksis kan få evig liv i himmelen, bedre kjent i teknologiverden som skyen. 

Du finner Teknologitrender på din favoritt podkast-spiller, som blant annet AcastApple PodcasterOvercastTuneIn RadioSpotifyGoogle Podcasts, Podimo og PodMe.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

Uunngåelig transhumanistisk fremtid

Vitenskapelig fiksjon i dag, men kanskje fakta i morgen, eller i alle fall i en nær fremtid. Det er nærmest uunngåelig og nettopp derfor er det viktig at vi starter allerede nå å diskutere, ikke om, men hvordan vi skal forholde oss til en verden der teknologiske fremskritt har potensial til å transformere menneskeheten til å bli en ikke biologisk skapning, og på den måten skape en bedre fremtid. Og når jeg spør hvordan vi skal forholde oss til det, tenker jeg først og fremst på hvordan vi skal finne en fungerende balanse mellom respekt for religiøse overbevisninger og menneskelig utvikling ved hjelp av teknologiske fremskritt, også kjent som transhumanisme. For det bør ikke være noen tvil om at teknologiutviklingen vil transformere menneskeheten på en måte som vil utfordre både filosofiske og religiøse overbevisninger.

Historisk sett har teknologiutviklingen både reddet og ødelagt liv. På den ene siden har vi forsvarsindustrien som utvikler våpen for å drepe, mens helsesektoren er opptatt av teknologi som redder menneskeliv. I dette landskapet fremstår transhumanisme som en mulighet for å redde liv, forbedre livskvaliteten og potensielt skape en ny æra der mennesker og maskiner smelter sammen – en transhumanistisk fremtid bestående av mer eller mindre ikke-biologiske mennesker. Med andre ord, cyborgs.

Religiøse dogmer i veien for teknologiske fremskritt

Samtidig er det viktig å erkjenne at religiøse dogmer og overbevisninger har spilt en sentral rolle i vår samfunnsutvikling. Troen på en allmektig Gud som vet alt og styrer alt, har vært en kilde til både trøst og styrke for mennesker gjennom tusenvis av år. Og når slike gamle  overbevisninger, basert på følelser og tro, hindrer teknologiske fremskritt som kan redde og forbedre livet for milliarder av mennesker, skylder vi oss selv å spørre i hvilken grad vi skal ta hensyn til slike dogmer og om det skal kunne få lov til å begrense vår utvikling i det lange løp. 

Transhumanismens potensial for å skape evig liv i en teknologisk sky kan sees som både en mulighet og en trussel mot tradisjonelle religiøse overbevisninger. På den andre siden kan det jo også tenkes at da Jesus snakket om at vi ville få evig liv i himmelen, faktisk refererte til en fremtid der vi nettopp hadde utviklet teknologi som gjorde det mulig å  overføre menneskelig bevissthet til en teknologi-sky? Jeg er fullstendig klar over at det er en ganske drøy påstand som helt sikkert også vil provosere mange troende, men det kan kanskje også inspirere til ny forståelse av hva det betyr å være menneske og om det å søke etter evig liv. Og påstanden er egentlig ikke drøyere enn de som tror at det å kle seg på en spesiell måte gjør at man kommer nærmere sin gud. Det er tro. Tro basert på følelser. 

Er det riktig i et moderne og vitenskapelig samfunn å la flere tusen år gamle religiøse dogmer hindre oss i å utforske det fulle potensialet av teknologi og vitenskap, for å skape en bedre verden for alle? Skal vi virkelig ikke utfordre tradisjonelle overbevisninger og gå inn i en ny æra der vitenskap og teknologi står i sentrum for all menneskelig utvikling? 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

Ikke-biologiske mennesker

Personlig er jeg overbevist om at transhumanismen vil revolusjonere vår forståelse av hva det betyr å være et menneske, og i prosessen bidra til å redde millioner av liv. Ved hjelp av banebrytende teknologier som subdermale sensorer, 3D-printede organer og mikroprosessorer direkte koblet til hjernen og internett, vil vi kunne gjenopprette tapte sanser, i tillegg forebygge og bekjempe en rekke hjernesykdommer. Til tross for at enkelte religiøse grupperinger kan anse disse fremskrittene som hovmodige og et forsøk på å overstyre den naturlige orden, mener jeg det er viktigere å anerkjenne det enorme potensialet for forbedring av livskvalitet og eliminering av unødvendig lidelse. 

Vitenskapen har løftet oss såpass langt frem at det er på høy tid å legge gammeldagse følelser og tro til side, og erkjenne at teknologi og vitenskap er en kraft for positiv endring i menneskehetens fremtid. Og at fremtiden for det biologiske mennesket, vil både involvere og inkludere teknologi. En fremtid hvor vi vil ende opp som cyborgs med muligheten til evig liv i en eller annen skyløsning.