fbpx

Blir 2015 et «gründerår»?

Spørsmålet flere har begynt å stille seg selv er om de vil jobbe for andre, eller for seg selv. Blir 2015 et «gründerår»?

Det har aldri vært så «enkelt» og billig å etablere et nytt selskap. Egenkapitalkravet har blitt redusert fra 100,000 til 30,000 kroner for å opprette et AS, og samtidig har fremveksten av rimelige tjenester via skyen tilnærmet eksplodert.

Et lite selskap i Norge kan lykkes i utlandet. Highsoft, som jeg besøkte i 2014, har 61 prosent av de 100 største selskapene i verden som kunder. På Lysaker har Kuddle utviklet «Instagram for barn»-appen, og har kunder fra hele verden. Mange av oss har også lest om både Hanna Aase og Mathias Mikkelsen som er unge og fremadstormede gründere som har lansert sitt eget selskap og utviklet apper og tjenester som har et globalt nedslagsfelt.

Frykten for å mislykkes det største hinderet for å bli gründer

I 2014 sluttet jeg i Geelmuyden Kiese for å starte opp for meg selv. Da hadde jeg lenge gått med drømmen om å være min egen sjef. Jobbe for meg selv i stedet for å jobbe for andre. Jeg var sterkt inspirert av andre gründere som Astrid Valen-Utvik, Cecilie Thunem-Saanum, Henriette Hedløv, Jorunn Flydal, Ståle Lindblad, Alf Tore Meling, Trond Heggelund og mange flere.

For meg var det avgjørende å se at andre «på min alder» hadde «baller» til å ta steget ut i det usikre, for det er ofte her slaget står. Spesielt når man har kommet opp i årene, etablert seg med både kone, barn og ikke minst gjeld. Frykten for å ikke lykkes holdt meg lenge tilbake, og det er nok også her skoen trykker for veldig mange.

Finansavisen publiserte artikkelen «Pyselandet« i september 2014 og peker på samme utfordring.

– Før sommeren kom en oppsiktsvekkende rapport om norsk entreprenørskap. Den viste to ting. Den totale entreprenørskapsvirksomheten faller. Og frykten for å mislykkes vokser.

Innovasjon Norges nye leder, Anita Krohn Traaseth, uttalte i et intervju med Teknisk Ukeblad i oktober at…

– …vi må skape en kultur hvor det er helt greit å bli gründer.

Skal flere våge å ta steget ut i en usikker gründertilværelse må også «investorkulturen» endres. Det mangler ikke (tror jeg) på gode ideer og intensjoner, men det må ikke bli slik at gründere – som Hanna Aase og Mathias Mikkelsen – må flytte til USA for å finne oppstartskapital.

Geir Sand Nilsen i norske Fanbooster, deltok på WebSummit i november i fjor, og konstaterte at det kun var 1 norsk investor blant de 1,000 investorene som var tilstede i Dublin under konferansen.

– Dersom vi skal bygge et bedre innovasjonsmiljø i Norge må også gutta med penga ville være med. Det nytter ikke sitte på ræva på sin trygge lest og klage på at verden ikke snurrer riktig vei.

Gründeråret 2015?

Samme dag som Anita Krohn Traaseth tiltrådde som ny leder for Innovasjon Norge, spurte hun på Twitter-publikumet sitt hva de ønsket at Innovasjon Norge skulle fokusere på fremover, og svarene lot ikke vente på seg.

Av de over 500 svarene, innspillene og kommentarer som Anita Krohn Traaseth mottok, handlet mye om å øke IKT som et satsningsområde, forenkle byråkratiet, belønne originalitet og risikovilje, samt økt inkubatorfokus.

Kostnadene for å etablere og drive sitt eget selskap er kraftig redusert – mye takket være fremdragende løsninger som leveres kostnadseffektivt via Internett. Intensjonen fra Innovasjon Norge er også klar og tydelig, og med et økende fokus på å utvikle  gründerkultur er kanskje mye lagt til rette for at 2015 kan bli et godt år å bli gründer.

John Sculley, den tidligere toppsjefen i Apple og forfatteren bak boken «Moonshot» uttaler selv at det har aldri vært mer spennende å være gründer. Hva med deg, går du med en gründer i magen? Vurderer du å starte for deg selv i løpet av 2015?

[polldaddy poll=8556098]

photo credit: aburt via photopin cc