fbpx
aftenpodden

Annonsører og publikum fortjener bedre fra Schibsted sine podkaster

Aftenpodden og Giæver & Joffen er blant mine aller største podkast-favoritter. Men jeg er ikke spesielt imponert over hvordan de behandler podkasten kommersielt. 

I 2017 dukket for første gang podkasten opp i oversikten over hva norske annonsører vil satse på fremover. I «Den store annonsørrapporten» som gjennomføres i et samarbeid mellom ANFO og fightingeverydayboredom, svarer 9% at skal satse mer på podkast i 2018.

aftenpodden

 

Det norske podkastmarkedet er mye mindre modent enn hos våre naboer i Sverige. Men det går fremover. Stadig flere lager podkast. Og stadig flere hører på. Podkast er fortsatt en marginal kanal sammenlignet med radio. Samtidig er det svært få andre kanaler som kan måle seg med samme grad av dedikert oppmerksomhet fra de som hører på.

Schibsted foran som et dårlig eksempel?

Skal derimot det norske podkast-markedet bli en større rent kommersielt, bør de som produserer podkast også gå foran med et godt eksempel. Med et godt eksempel tenker jeg først og fremst på brukeren – selve lytteopplevelsen. Og sekundært på annonsøren. Hvis ikke vi som lager podkast tar podkast på alvor, kan vi heller ikke regne med at annonsørene vil gjøre det.

Nå er ikke det her et forsøk på å fremheve hvordan Marius og jeg gjør det med MediaPuls. Ei heller å være en «dommer for hva som er bra eller dårlig». Men i løpet av forrige uke slo det meg at to av mine favoritt-programmer – Giæver & Joffen og Aftenpodden – begge fra Schibsted – ikke så ut til å ta den kommersielle siden av podkast spesielt på alvor.

Acast gjør det mulig å plassere reklamen dynamisk

I Sverige er det langt flere annonsører som har «gått til podkasten». I Norge er det stort sett Adams Matkasse, Storytel og Adlibris som jevnlig dukker opp. Ut over det er det mange andre annonsører som har testet ut det å reklamere på en podkast, men som kanskje trodde det ville konvertere mye mer … og det i løpet av en liten uke.

Aftenposten og Giæver og Joffen publiserte lenge sine podkaster på Soundcloud, men i likhet med MediaPuls, har de også flyttet over til svenske Acast. Acast gjør det mulig å plassere reklame dynamisk inn i episoder som blir avspilt de eller de ukene man ønsker å annonsere. Det gjør reklamen svært relevant ved at den kun dukker opp når annonsøren ønsker det, i stedet for at reklamen blir «bundet» til tidspunktet hvor episoden ble produsert og publisert. Det setter blant annet krav til at vi som bruker Acast sin plattform og som planlegger å ha reklame i programmene, må planlegge for hvor man ønsker at reklamen skal plasseres.

 

«Jævla reklame»

Da kan man gjøre som Aftenpodden, hvor Aftenspostens politiske journalist, Lars Glomnes, sier i programmet at nå kommer det reklame. Men når en aktør velger å annonsere på din podkast – eller i din avis, TV eller radio – bør du helst snakke om det i positivt ordlag og ikke omtale det som «jævla reklame» – selv om det blir sagt med et smil.

 

* Klipp fra Aftenpodden 12. april

Ubevisst forhold til både innhold og plassering

Acast gjør det ikke bare mulig å plassere reklame inn i en episode – eller samtlige episoder – som blir spilt av under en gitt (kampanje)periode. Med Acast-plattformen kan også reklame plasseres inn avhengig av hvor du befinner deg. Enn så lenge begrenser geografien seg til land, og ikke ned til byer. I tillegg vil Acast automatisk foreslå hvor reklamen bør plasseres, ved å se etter «steder» i en episode hvor det er stille. Hvor ingen snakker eller hvor det ikke er noe musikk.

For kort tid siden var jeg i Stockholm for å holde et foredrag. På veien tilbake til Arlanda flyplass, lastet jeg ned en episode av Giæver & Joffen. Det bli første gangen jeg hørte en svensk reklame i en norsk podkast. Reklame for et politisk parti, plassert midt i en diskusjon.

 

* Klipp fra Giæver & Joffen 13. april

 

Førstnevnte er (muligens) ikke et problem. Schibsted – her ved VG og Giæver & Joffen – kan ha bestemt seg for å tillate alle virksomheter og organisasjoner å reklamere på deres podkast. Dermed har de gitt Acast tillatelse til å plassere reklame fra aktører som kjøper en slik kampanje – spredning ned på hele varelageret deres. Men det kan også være at de ikke har tenkt over dette. Det blir uansett spekulasjoner.

Det som derimot slår uheldig ut – for mitt vedkommende i alle fall – er at reklamen kommer mitt i en diskusjon. Midt i en sak og et resonnement. Det ødelegger brukeropplevelsen og indikerer at reklamen (kanskje) har blitt plassert automatisk. Se for deg tilsvarende i avisen til VG eller på VG.no – at det dukker opp reklame midt i en setning.

 

Både annonsører og lyttere fortjener bedre

Annonsører fortjener at reklamen deres blir håndtert på en profesjonell måte. Omtalt og plassert slik at det ikke ødelegger for lytterens brukeropplevelse. Det bidrar også til hele episodens og programmets brukeropplevelse. Og det er også Schibsted tjent med. «Ikke drit ut de som betaler lønna di», kan være en grei huskeregel å forholde seg til.

Nå tror ikke jeg at gjengen bak verken Aftenpodden eller Giæver & Joffen «lever» av inntekter fra sine podkaster. Men de aktørene som reklamerer på en av Schibsteds podkaster, annonserer kanskje også i noen av mediehusets andre kanaler. Eller kan tenke seg å gjøre det. Og motsatt. Da fortjener de rett og slett bedre. Å bli behandlet seriøst og profesjonelt.

Da bør reklamen plasseres inn i programmet så «sømløst» det lar seg gjøre. Og må man «advare» om at det er reklame på vei, kan det nok tenkes at det finnes andre måter å omtale det på enn «jævla reklame». Selv om man gjør det med et smil.

 

Bilde: Henry Be via Unsplash