Fra en AI sitt perspektiv på menneskelig helbredelse etter en skilsmisse
Teknologi vil ikke redde produktiviteten før vi får bukt med sviktende arbeidsetikk og skyhøyt sykefravær. De «elefantene» må vi også våge å snakke om.
AI alene kan ikke redde Arendalsuka
Under Arendalsuka har diskusjonene om digitalisering og kunstig intelligens flommet over, som forventet. Og det er ingen tvil om at teknologi representerer enorme muligheter for Norge. Vi kan bruke AI til å effektivisere og forbedre privat og offentlig sektor, og ny teknologi til å drive frem innovasjon. Men i all denne entusiasmen under Arendalsuka var det noen store elefanter i rommet som ble oversett, og som jeg mener fortjener mer oppmerksomhet. Spesielt i møte med de utfordringene Norge er stilt overfor, relatert til innovasjonsevne, konkurransekraft og produktivitet.
Sviktende arbeidsmoral
For det første må vi snakke om Norges arbeidsetikk. Vi har verdens høyeste sykefravær, og en arbeidskultur hvor normalen har blitt langhelg på hytta torsdag formiddag. Vi diskuterer seriøst innføring av seks timers arbeidsdag, mens insentivene for å jobbe ekstra hardt eller innovere blir stadig svakere. Formuesskatten og den nylig innførte exit-skatten legger ytterligere press på norsk næringslivs evne til å vokse og konkurrere i en global økonomi.
Samtidig ser vi en økende trend blant unge arbeidstakere, hvor «quiet quitting» – å gjøre det absolutt minimale som kreves – er en økende trend og et symptom på en dypere utfordring i vårt samfunn. Hvis vi fortsetter på denne måten, hvordan kan vi forvente at Norge skal lede an i innovasjon, når arbeidsviljen og arbeidsmoralen svekkes?
//Artikkelen fortsetter etter annonsen//
Teknologiutvikling for å bevare status quo?
Den andre store elefanten er hvordan vi forholder oss til teknologiens rolle i møte med våre største utfordringer, inkludert klimaendringer. Det er nesten rørende naivt å tro at kunstig intelligens vil løse alt, slik at vi kan fortsette å leve som vi gjør i dag. Vi ønsker å tro at vi ikke trenger å endre oss selv, men at teknologien vil gjøre de nødvendige endringene for oss. Dette er en farlig illusjon. Teknologi kan være et kraftig verktøy, men uten reelle endringer i våre vaner, forbruksmønstre og vilje til å jobbe hardere, vil teknologien alene ikke være nok til å sikre vår fremtid.
Håper på bredere samfunnsdebatter til neste år
Politikere og næringslivsledere må ta innover seg at vi ikke kan lene oss tilbake og forvente at teknologi alene vil redde oss. Vi må også ha et oppgjør med vår egen arbeidskultur, insentivstruktur, og vilje til å gjøre vanskelige valg. Uten disse fundamentale endringene, vil vi fortsette å undergrave vår egen konkurransekraft og vår evne til å innovere. Til Arendalsuka neste år håper jeg på bredere samfunnsdebatter hvor vi ikke kun diskuterer hva teknologien kan gjøre for oss, men også hva vi selv må gjøre for å tilpasse oss en verden i rask endring.
Bilde: MidJourney
Artikkelen sto først på trykk i Dagens Næringsliv 16. august.