I likhet med andre bransjer har musikkbransjen blitt betydelig påvirket av COVID-19, hvor live-konserter har blitt erstattet med musikkstrømming.
Strømming vs live-konserter
Ifølge Statista estimeres det at inntekter fra musikkstrømming vil vokse til 23 milliarder dollar i 2021, noe som tilsvarer en vekst på 50 prosent sammenlignet med omsetningen før pandemien gjorde det umulig for artister å holde live-konserter.
Nå er det ikke slik at musikkstrømmetjenestene ikke vokste før pandemien, men veksten har økt fra 20 til 50 prosent. Samtidig har også inntektene til artistene i stor grad endret seg fra strømme- og billettinntekter, til å kun komme fra strømming. Artistenes strømmeinntekter har vokst med nesten 30 prosent og omsetningen nådde nesten 20 milliarder dollar i 2020.
Dette tallet forventes å øke med 3,3 milliarder dollar i 2021, ettersom de fleste av oss fortsatt sitter i husarrest. Og innen 2025 forventes det at markedet for strømming av musikk vil ha vokst til hele 33,3 milliarder dollar.
Abonner på YouTube-kanalen min nå
Flere som strømmer og flere som strømmer mer
Undersøkelsen til Statista viser at vi blir stadig flere som strømmer, og at vi strømmer stadig mer musikk. Antallet musikkstrømme-abonnenter estimeres å vokse fra 425,6 millioner i 2019 til 626,2 millioner i løpet av 2021, tilsvarende en vekst på nesten 50 prosent. Og mer enn 900 millioner mennesker verden over forventes å abonnere på minst en musikkstrømmetjeneste frem mot 2025.
Spotify dobbelt så stor som Apple Music (6x så stor i Norge)
Blant de største strømmetjenestene for musikk kommer Spotify på førsteplass med over 155 millioner brukere, dobbelt så mange som Apple Music. Totalt har Spotify nesten 350 millioner brukere, hvor antallet Premium-abonnenter vokser med over 20 prosent årlig.
Her til lands er også Spotify definitivt størst. Ifølge Ipsos sin oversikt over nordmenns strømmevaner for fjerdekvartal 2020, strømmet 26 prosent av nordmenn over 18 år musikk via Spotify, mens kun 4 prosent brukte Apple Music og 3 prosent Tidal.