fbpx

3 viktige ingredienser innen digital markedsføring

Hvordan kan du bli mer vellykket med digital markedsføring enn dine konkurrenter?

carlwilliamDet er et spørsmål du finner i diskusjoner på forumer og på LinkedIn med bedriftseiere som prøver å forstå hva som er galt med sine digitale markedsplaner.

Hvordan kan jeg måle hvor mye kunden er verdt? Hva gjør jeg for å måle avkastningen på en kampanje? Hvordan finner jeg ut om mine kunder faktisk bryr seg?

Gjennom tre ingredienser som hjelper deg å øke gevinsten fra din investering i digital markedsføring, vil du få et grunnlag som setter deg i en posisjon som gjør det lettere for deg å dominere markedet du opererer i.

Customer Lifetime Value Analyse

Customer Lifetime Value (CLV) som betyr kunders livsløpsverdi på norsk, er noe markedsførere virkelig må tenke på. Hvis jeg legger sammen all fortjeneste på alle transaksjoner jeg får fra deg i løpet av livet, og legger sammen det med fortjenesten som dine venner også bidrar med (de du bringer meg), så vet jeg nå hva du som kunde er verdt.

Kundeverdien av en Starbucks kunde er f.eks. mer enn ca. 120 000 NOK.

Se for deg at du kjører en kampanje, og du vet at det koster deg 150 kroner å få inn én kunde. Hvis du da vet at en kunde er verdt 200 kroner, så kan du jo kjøre ubegrenset antall kampanjer.

Hvis du ikke klarer å ta en livsløpsverdi analyse av dine kunder, så har du for eksempel ingen idé på hvor mye du kan bruke på en AdWords kampanje.

Om du vet produktet ditt kommer til å bli snakket om, da er målet ditt å bruke så mye du trenger for å få inn den første gruppen av kunder. Ved å bare eie den sektoren av markedet, selv om du ikke tjente mye på dem akkurat da, gjør det mer sannsynlig at de snakker til andre mennesker, som gjør det mer sannsynlig at ordet sprer seg.

Nå som du vet om kundeverdi, hvordan kan vi måle den? Hvordan bruke kundeverdi til å bedre holde seg innenfor markedsføringsbudsjettet? Les denne case beskrivelsen for å lære mer.

R.O.I (Return On Investment)

Hva får du igjen for hva du bruker? Det vet direkte markedsførere. De vet at hvis de bruker 10 kroner på en kampanje og de får 15 kroner tilbake, så har de fått en 50% ROI, eller avkastning på investeringen. Super Bowl annonsører har ingen anelse. Slike annonser kan ikke måles. Som markedsfører i den digitale verdenen kan du måle det meste.

Når jeg kjøper så mye dose av oppmerksomhet fra deg, hvor mange kunder kommer jeg til å få? Det er spørsmålet.

Sannheten er, vi kan dessverre ikke beregne ROI av de fleste gode markedsstrategier. Ifølge Seth Godin viser det seg at det nesten er umulig å måle de viktigste og mest kraftigste tingene. Jeg kan ikke måle avkastningen (ROI) av å investere i en god desginer for å gjøre designet av produktet bedre. Mesteparten av tiden trenger vi ikke det heller. Mange ganger trenger vi bare å vite om fortjenesten ligger i den gode seksjonen.

Åpningsrate (Open Rate)

Spesielt innenfor e-postmarkedsføring bruker man åpningsrate. Du har sikkert opplevd at du får en ny abonnent og du får tillatelse til å sende en e-post til den personen, og e-posten du sendte var så bra at personen ønsker en til. Over tid, litt etter litt ser folk frem til å høre fra deg. Du underviser dem. Du varsler dem, forvandler dem og underviser dem, og du gjentar det.

En dag kommer sjefen til deg og sier at du skal sende e-post oftere, han sier forstyrr disse nyhetsabonnentene mer, det er jo gratis.

Det er grunnen til at du må måle åpningsraten.

Åpningsraten sier, hvor stor prosentandel av de personene du sender e-post til, leser den? Hvor mange personer åpner e-postene du sender? Åpningsrate kan derfor brukes til å beregne interesse blant dine abonnenter.

Konklusjon

Med disse tre ingrediensene kan du både måle og forbedre din suksess når det gjelder digital markedsføring.

Del dine erfaringer i kommentarfeltet nedenfor slik at vi kan skape bedre innhold for folk som ønsker å øke suksessen mer!

Kilde: Seth Godin’s Skillshare kurs på markedsføring

Bilde: Carl Wilhelm Vedvik har kjøpt bruksrett via Shutterstock