fbpx

Svartelisten

Svartelisten.net vil vise frem «tvilsomme» nettsider og norske virksomheter som annonserer på disse.

Svartelisten.net er ikke et «stort» prosjekt som har til hensikt å kneble eller begrense ytringsfriheten. Eller å opptre som et tankepoliti. Ei heller å «henge» ut norske virksomheter.

Hva er Svartelisten?

Svartelisten.net ønsker derimot å øke oppmerksomheten og den potensielle problematikken ved å annonsere og dermed finansiere «tvilsomme« nettsider som ytrer ekstreme holdninger, sprer falske nyheter, useriøse og anonyme «nyheter» uten tydelige avsendere og kilder, og propaganda. Nettsider som blander ekte og oppdiktede saker. Nettsider som ikke tydelig merker hva som er hva, og nettsider som lenker videre til useriøse nettsider. Nettsider som norske virksomheter nødvendigvis ikke ønsker å bli assosiert med og som de ofte ikke er klar over at de annonserer på. Men som de finansierer ved å annonsere der.

Les også: Norske virksomheter finansierer falske nyheter

Noen av nettsidene som Svartelisten.net ser nærmere på;

Les også: Slik finansierer du ikke falske nyheter via Google Adwords

Franske Storyzy har avdekket over 600 globale brands som annonserer på fake news-nettsteder. Sjekk ut om du annonserer på falske nyhetssider her. Sjekk også oversikten over falske nyhets-sider på Wikipedia.

Alle bildene er skjermdump av de respektive nettsidene på den aktuelle dato.

SVARTELISTEN:

Svartelisten har ikke vært oppdatert på en god stund. Derfor har jeg slettet gamle skjermdumper. Problemet er derimot ikke «borte» og Svartelisten vil begynne snart med nye ukentlige oppdateringer – for å gjøre norske annonsører mer oppmerksom på hvor de annonserer og hva de er med på å finansiere.