
Det finnes ikke en bedre måte å lære på, enn å prøve, feile, forstå og prøve på nytt. Men #gladfor ble #fail.
Høyre skal #hafor at de prøver. Twitter-kampanjen #gladfor som Høyre lanserte i går gikk som det måtte gå når man sitter med makta og ber om innspill. Det slår (nesten) alltid feil. Hadde de spurt annerledes, eller sittet i opposisjon hadde resultatet vært annerledes. Når Arbeiderpartiet satt ved makten og Jens Stoltenberg kjørte sitt Twitter-stunt – #SpørJens – gikk det heller ikke så bra. På partienes egne Facebook-sider var det også lett å se mye mer skryt til opposisjonspartiene, enn hva tilfellet var for regjeringspartiene.
Les også: Om 100 timer er alt glemt, Høyre av Ståle Lindblad
Når jeg kommenterer til Kampanje at #gladfor er dødfødt så er det ikke initiativet som er dødfødt, men resultatet de var på jakt etter. Ine Mæland kommenterte også til Kampanje at…..
– …..meningen var å vise tiltakene regjeringen har gjort det siste året, og samtidig få tilbakemeldinger om viktige saker fremover.
Det ble noen meldinger fra fornøyde Høyre-velgere også, men de druknet fullstendig i alle de negative. Jeg er samtidig også ganske så sikker på at hvis ikke Kampanje og Aftenposten hadde tatt tak i saken, så hadde nok enda færre fått med seg kampanjen, men med pressens oppmerksomhet, flokker også enda flere av den millionen nordmenn som er på Twitter seg til. Mange med gode intensjoner, men enda flere for å lage den beste meldingen som harselerer med #gladfor og som dermed blir favorittmarkert og delt mest.
9 av 10 #gladfor Tweets var negative
Høyres #gladfor-kampanje måtte tåle konkurranse fra Apple sitt event, hvor den nye iPhone 6 og den etterlengtede iWatch-en blant annet ble lansert. I tillegg var det et fullstappet Ullevål Stadion som fikk med seg – sammen med en knapp million nordmenn på TV Norge – at Norge ikke overraskende tapte mot Italia. Det er muligens Høyre også #gladfor.
Jeg har registrert omlag 1,500 tweets hvor #gladfor-hashtagen har blitt brukt. Eksponeringen har vært på rett i underkant av 2 millioner, og nådd ut til rett i overkant av 800,000 Twitter-konti, basert på rett i underkant av 900 «bidragsytere». Via Mention.net har jeg analysert sentimentet bak de fleste av disse Twitter-meldingene også, og resultatet er ganske slående:
SV «kuppa» hashtagen
Når alt kommer til alt er det altså ikke altfor mange som har engasjert seg, men de som har – har gjort det i stor grad av negativ art. Det hele «braket» løs i går formiddag, og deretter har det gått slag i slag – og allerede nå er det hele i ferd med å «bli glemt» som Ståle Lindblad også påpekte i sin bloggpost.
Mest oppmerksomhet (størst rekkevidde) var det @v36ar (Vegar) som oppnådde med nesten 70,000 eksponeringer, mens Lars Koltveit sin «taxfree«-melding ble retweeted 35 ganger. Flest retweets totalt var det derimot @KSteigen som oppnådde med sine 65, hvilket resulterte i en total rekkevidde på 62,000.
Vegar skriver i sin Twitter-bio at han er sosialist, og Lars Koltveit er politisk rådgiver i SV. Ketil Steigen er direktør og spaltist i Tromsø-avisen Nordlys, og hvilken politisk retning han har, kan dere kanskje gjette dere til. Via analyseverktøyet CyBranding har jeg analysert de samme #gladfor-meldingene og blant de med størst innflytelse rundt #gladfor-hashtagen er det også flere sosialister å finne:
Fabian Stang har flest følgere på Twitter og Høyre har størst innflytelse rundt #gladfor-hashtagen, men deretter dukker det flere sosialister opp. Snorre Valen som ligger på andre plass har nesten 17,000 følgere og er stortingsrepresentant for SV og Eivind Trædal jobber i Naturvernforbundet. Resten av listen er derimot dominert av Høyre-personer, fra Fabian Stang som tidligere nevnt, til Anniken Hauglie og Linda Helleland og ikke minst Ine Mæland som Høyres kommunikasjonsrådgiver og ansvarlig for #SoMe.
#fail å be om skryt
Personlig tror jeg #gladfor feilet fordi Høyre ba om skryt. Slik gjør man ikke, og spesielt ikke når man sitter med makta med rundt 25 prosent oppslutning. Derfor bør det ikke komme som en overraskelse at de fleste – potensielt 75 prosent – vil benytte anledningen til å harselere og tulle. Det var også mitt utgangspunkt for hvorfor jeg mente at kampanjen i seg selv var dødfødt. Det finnes mange måter å hente innspill fra det norske folk på og det finnes også mange måter å synliggjøre hva man har gjort, men å be «folk flest» om å skryte om seg selv gjør man (tydeligvis) ikke ustraffet.
Men når alt kom til alt, var det tross alt ikke så mange som fikk med seg #gladfor-kampanjen, og det er kanskje Høyre glad for når alt kom til alt. Som Ståle Lindblad så treffende skrev «Om 100 timer er alt glemt, Høyre».
Siden jeg begynte å skrive denne bloggposten her har det dukket opp 40 nye #gladfor-tweets – 9 av 10 med negativt fortegn.
Det jeg derimot er #gladfor og som jeg #gledermeg veldig til, er å treffe Ine Mæland – invitasjonen kom fra henne, og selvsagt via Twitter.