stillhet

«White noise»-podkaster koster Spotify 400 millioner kroner årlig

Behovet for stillhet gir Spotify hodepine. Med 3 millioner timer daglig lytting til regn og bølgeskvulp, flytter dette lytting og lønn fra artister og podkastere, noe som koster Spotify dyrt.

I en tid hvor teknologiens fremmarsj synes å være uendelig, og dens innflytelse på våre liv blir stadig mer dominerende, har jeg brukt deler av sommeren til å reflektere nettopp over det analoge vs det digitale, Det virkelige vs det virtuelle, og vår underkastelse til teknologien, anført av de største teknologiselskapene som med overbevisende kraft og språk får oss til å stole blindt på dem, at de vil vårt eget beste. 

Du finner Teknologitrender på din favoritt podkast-spiller, som blant annet AcastApple PodcasterOvercastTuneIn RadioSpotifyGoogle Podcasts, Podimo og PodMe.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

Stillhet er naturens analoge monopol

I løpet av sommeren har jeg vært på mange turer ute i naturen. Det har lært meg om forskjellen på det å være alene og ensom. Og ute i naturen har jeg også virkelig lært meg å sette pris på stillheten, som nettopp naturen ser ut til å ha et urokkelig monopol på. Stillheten, som en gang var en selvfølge, har nå blitt en luksusvare i vår digitale tidsalder. 

Støyende prøvelse

Nå er det heller ikke bare i naturen vi søker etter denne stillheten. Petter Bae Brantzæg, som er sjefsforsker i Sintef og professor i medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, beskriver i en artikkel publisert i Aftenposten, sin frustrasjon over den konstante støyen fra alle kunngjøringene på båtene i Oslofjorden. Forventningen om en rolig tur blir brutt gang på gang av høylytte kunngjøringer over skingrende høyttalere. 

Og dette er ikke bare en irritasjon for passasjeren, men også et symptom på en større trend: Vår stadige jakt på teknologiske løsninger for å dempe byens larm. Uansett hvor du går i dag, ser du unge og eldre med AirPods, earbuds, øretelefoner og hodetelefoner. Og felles for alle produktene er at de kan skilte med Active Noise Cancelling. ANC, eller aktiv støykansellering på godt norsk.

Jeg bruker det også selv hele tiden når jeg er ute. Om det er på flyet, toget, trikken, t-banen, bussen eller båten, eller når jeg bare går i sentrum, så er mine Jabra buds stappet godt inn i øret, med ANC slått på. Noen ganger hører jeg på musikk, som regel hører jeg på en podkast, men av og til hører jeg kun på “white noise”

Spotify ville forby White Noise-podkaster for å tjene mer penger

Og det er jeg åpenbart ikke alene om å gjøre. Ashley Carman i Bloomberg har skrevet en lang artikkel om Spotifys økning i populariteten til «white noise»-podkaster, som forklarer hvordan vi søker digitale løsninger for å finne stillhet og ro. Disse podkastene, med avslappende lyder som regn, bølgeskvulp eller fuglesang, har blitt en form for digital redning fra byens støy. Samtidig har det blitt en hodepine for Spotify, fordi det flytter lytting og utbetaling av royalties vekk fra artister og ekte podkastere. Ifølge et internt dokument som Bloomberg har fått innsyn i, konsumerte Spotify sine lyttere over 3 millioner timer hver dag av “white noise”– og “ambient”-podkaster. Det koster Spotify over 400 millioner kroner i året.

Det er en utfordring for Spotify, men det sier også veldig mye om støy og om vårt avhengighetsforhold til teknologi. Vi lever i en tid hvor vi blir stadig mer styrt og kontrollert av teknologien, i stedet for motsatt. Kunstig intelligens og algoritmer bestemmer hva vi ser, hører og til og med føler. Og mens teknologien gir oss verktøy for å dempe støyen, bør vi stille oss selv et par spørsmål: 

Svaret er ikke enten, eller, men både og

Teknologitrender på sin 10. sesong

Én ting er nå sikkert; sommerferien er over, høstjakta er i gang, og fremtiden kommer bare raskere og raskere. Om ikke de 9 andre sesongene av Teknologitrender har vært preget av store endringer og trender, som følge av teknologiutviklingen, så kommer i alle fall sesong 10 til å bli det. Det er jeg nesten helt sikker på.

 

Bilde: MidJourney / Kunstig intelligens