Facebook Watch

Watch – en ny videoplattform fra Facebook

Facebook lanserte egen video-app til blant annet Apple TV for en stund siden. Nå kommer de med tilsvarende løsning for alle enheter, gjennom appen Watch.

Det bør ikke komme som en overraskelse lenger at Facebook satser stort på video. Algoritmene har prioritert video det siste året, selv om ferske (og norske) analyser kan tyde på at noe av denne effekten er i ferd med å avta.  Tidlig i 2017 lanserte Facebook en egen app (blant annet) til Apple sin fjerde generasjon av Apple TV. Og som ved Facebook Watch, fokuserer også Facebook-appen til Apple TV utelukkende på video.

Utfordringen med å se video på Facebook-appen til smarttelefonene eller via Facebook.com på en laptop, er at det kan være vanskelig å følge med på hva som legges ut. Og hva du bør få med deg. Uavhengig av hvor gode algoritmene er eller blir. Facebook skriver selv på sin egen nettside at motivet bak en egen app – Watch – er å tilby et dedikert «sted» eller plattform publikum kan gå til for å se på videoer. Det var også motivet bak å lansere en egen video-knapp på Facebook-appen i 2016 for amerikanske brukere. Med Watch skal det bli enda enklere å holde seg oppdatert med videoer og programmer du vil se.

Og det siste er nok også et sterkt motiv for Facebook; programmer. For det er ingen tvil om at Facebook ikke bare tror på videoer. De tror og satser også stort på eget originalt innhold. Innhold som vil bli å konkurrere med tradisjonelle TV-kanaler, men også med de nye strømme-tilbudene fra TV2 Sumo, Netflix, HBO og ikke minst YouTube, for å nevne noen. Også her er motivet helt tydelig. Reklamepotensialet for den opprinnelige Facebook-appen er i ferd med å nå taket. Derfor vil Facebook gå etter andre plattformer for å vokse videre. De yngre ser mindre tradisjonell TV. Strømmetjenestene vokser raskt, og via internett vil Facebook kunne bruke algoritmene sine til å tilpasse både innhold og reklame.

Watch til alle plattformer

Watch vil ikke kun bli en app for smarttelefoner og nettbrett. Appen vil bli tilgjengelig på mobiler, nettbrett, datamaskiner og smart-Tver, og vil bli en felles plattform for å se programmer på Facebook. Og med programmer er det snakk om episoder. Episoder som kan være direktesendt (Facebook Live) eller i opptak. For at du skal kunne følge med på nye episoder av dine favorittprogrammer, har Facebook lagt til en egen Watchlist, tilsvarende det Apple Podkaster (og andre podkast-apper) har.

I tillegg vil Watch personalisere din brukeropplevelse, og hjelpe deg via algoritmer til å oppdage nye programmer. Dette vil Facebook organisere rundt ditt kontaktnett (venner og grupper). I likhet med Facebook sin app for Apple TV, vil du finne seksjoner som “Most Talked About», som vil fokusere på hva som engasjerer ditt miljø på Facebook. “What’s Making People Laugh», vil fokusere på programmer hvor mange brukere har brukt «Haha”-reaksjonsknappen, og “What Friends Are Watching” vil gi deg en oversikt over hva dine venner og kontakter ser på.

Først til noen få i USA, dernest til alle

I første omgang er det kun noen få utvalgte brukere i USA som får muligheten til å ta i bruk Facebook Watch, men etterhvert vil tjenesten rulles ut globalt. Business Insider skriver at det er kun noen programmer som vil bli tilgjengelig til å begynne med, men når alle amerikanske brukere får tilgang til Watch, 28. august, vil omtrent 40 forskjellige programmer bli gjort tilgjengelig.

Les hele pressemeldingen på Facebook sine egne nettsider.

Vil Facebook Watch bli en suksess?

Jeg har blitt en flittig bruker av Facebook-appen til Apple TV. Mest av alt når det ikke er så mye annet å se på, og jeg har lyst til å «slå ihjel noen minutter«. Med Facebook Watch blir brukeropplevelsen enda enklere og bedre. Med satsning på originalt innhold levert fra Facebook, kombinert med (forhåpentligvis relevant reklame – for det vil garantert komme), er jeg overbevist om at jeg kommer til å se mer og mer video og programmer via Facebook i tiden fremover. Det skal bli spennende å se hvordan Watch vil se ut når de slipper den her i Norge. Men enda mer spennende skal det bli å se hvordan de tradisjonelle TV-kanalene vil respondere (og tilpasse seg).