fbpx

Verdiløse Facebook-Likes

Uten markedsmidler er de fleste Facebook-sider bortimot verdiløse og innsatsen bortkastet tid.

Det var en gang «normalt» at en Facebook-side klarte å oppnå en organisk rekkevidde (reach) på omlag 16 prosent. Av 1,000 fans eller Likes et selskap hadde på sin Facebook-side var det altså kun 160 personer som så postene eller oppdateringene som et selskap la ut. Allerede da begynte en ny type stilling å melde seg – Community Managere som fikk i ansvar å drive brukerengasjementet, dialogen, varepraten mellom selskapet og sitt publikum. Nina Golizade skriver mye om det å «dele scenen med ambassadørene» på sin egen blogg.

Fra 16 til 1 prosent rekkevidde

Facebook-SASDet var den gang. I dag er rekkevidden betydelig lavere for de fleste Facebook-sider og i følge EdgeRank Checker sin siste oversikt for mars 2014 – som ble publisert første april – ligger rekkevidden nå på omtrent 6,5 prosent. Så av de samme 1,000 fans en selskap måtte ha er det nå kun 65 personer som vil se hva det er du legger ut. Er du SAS og har over 600,000 fans skulle det tilsi omtrent 39,000. Og det uten at du betaler for å øke rekkevidden.

Det er derimot ikke fasiten til SAS, for rekkevidden deres ligger på 1,25 prosent når jeg sjekket sist. 1,25 prosent av 605,458 fans av 20. april 2014 skulle bli 7,542 det, og det er ikke mange. Skal du nå dine «Likes«, ditt publikum, dine ambassadører kan du ha så gode Community Managere du bare vil, du kan invitere de og dele scenen med de så mye du vil, men uten markedsføringsmidler kan det virke nyttesløst å nå så veldig mange.

[Tweet «En Facebook-side uten markedsmidler er en død Facebook-side!»]

I mai 2013 skrev Thomas Skavhellen i Sixty at «Facebook har blitt en langer som selger det sosiale dopet»  hvor han antyder at «for hver eneste oppdatering og utrulling som kommer, så får man mindre kontakt med brukerne sine uten at det koster penger». Det kan se ut som han har tatt helt rett, i alle fall i tilfellet SAS. Jeg har tatt en kikk på 80 Facebook-sider tilhørende 16 forskjellige bransjer. Det skulle bli 5 Facebook-sider for hver bransje og fasiten er slående. Fra 16 prosent rekkevidde for et år siden ligger gjennomsnittet i dag på 4 prosent, og det er flere som spekulerer i at rekkevidden skal videre ned mot 1 prosent. Facebook vil med andre ord ta seg betalt for alt du gjør. Alternativet er på mange måter å legge ned Facebook-siden din, for det er jo meningsløst å produsere innhold, publisere innhold, dele scenen med ambassadørene om det ikke er noen som vil bli invitert?

[Tweet «Bedrifter har lenge betalt for #Likes, nå må de belage seg på å betale for #Reach»]

Matvarer og nyheter med størst rekkevidde

Av de 16 forskjellige bransjene jeg har sett på er det innen matvarer og nyheter det er mest brukerengasjement å spore. Disse to bransjene har omlag 10 prosent rekkevidde samlet sett og «sitter» på omlag 17 prosent av alle Facebook-Likes av de 80 virksomhetene jeg har sett på. Derimot har de over 40 prosent av den totale rekkevidden. Dårligst ut kommer IT-selskaper, nettbutikker som selger klær og aller sist PR-byråer som hadde under 1 prosent rekkevidde når jeg «kjørte» analysen.

Facebook-likes-reach-april-2014

Tar vi en liten kikk på de 10 største Facebook-sidene fra alle de 16 bransjene jeg har sett på, ender vi opp med rett under 3 millioner Likes som samlet sett har en rekkevidde på 3,48 prosent. Best er VG med 11,28 prosent, dårligst ut kommer Netcom med sine 0,69 prosent. Og da snakker vi dårligst ut av de 10 største av totalt 80 sider jeg har kikket på.

Topp10-Likes-Facebook-april-2014

Ser jeg på de 10 beste Facebook-sidene basert på rekkevidden – i prosent – kommer OneCall ut best med over 60 prosent, mens Aftenposten havner på 10. plass med sine 9 prosent. Mest overraskende er det kanskje at Aker Solutions er å finne på listen med sin 5. plass og en rekkevidde på nesten 15 prosent:

Facebook-rekkevidde-topp10-april-2014

Nå skal det legges til at jeg har sett på rekkevidden i løpet av påskeferie-uken, så det er ikke til å stikke under en stol at rekkevidden vil kunne være større under «normale» omstendigheter. At det er en trend derimot – at rekkevidden har blitt mindre og at den sakte, men sikkert beveger seg «nedover» er det ingen tvil om. Bedrifter må gjerne slå seg selv på brystet og feire diverse «milepæler» basert på antall likes, men når alt kommer til alt så er det rekkevidden det er verdt å se på; Hvor mange er det vi faktisk evner å engasjere, hvor mange er det som faktisk ser hva det er vi legger ut, hvor mange er det vi egentlig «deler scenen» med!

Facebook-likes-ptat-oversikt-april-2014

Klikk på bildet for å få oversikt over de 80 selskapene jeg har sett på.

I skrivende stund har har min egen Facebook-side, HansPetter.info, 3,915 Likes, men det er kun 116 som «snakker om det». Så når jeg publiserer denne posten, og distribuerer den ut på egen Facebook-side, så er det kun 116 personer som vil se den. Det kan bli flere hvis det er mange nok som Liker, Deler og kommenterer, men skal jeg virkelig nå ut til mange med denne posten, så må jeg belage meg på å bruke noen markedsføringsmidler skal jeg ha noen som helst håp om å nå ut til «mitt publikum».

Nå har kanskje mange klart å «karre» seg til ressurser til å drive en Facebook-side, skal innsatsen lønne seg så må selskapene også belage seg på å bruke markedsmidler for å få noe igjen for innsatsen. Nok markedsmidler til å promotere bortimot alle innlegg man legger ut. Alternativet er at man bruker tid og innsats på å oppdatere en Facebook-side som nesten ingen ser noenting til, og det må vel sies å være dårlig ROI!

[Tweet «Uten markedsmidler bør de fleste bedrifter avvikle sin Facebook-side. Det gir best #ROI»]

Hva er status på din bedrifts Facebook-side? Har du klart å holde deg på omlag 16 prosent, har du beveget deg ned mot 4, eller har du allerede havnet på 1 prosent? Uten markedsmidler er dessverre de fleste Facebook-Likes verdiløse kan det se ut som.

photo credit: overseastom via photopin cc