fbpx
TikTok

TikTok er ikke et kinesisk selskap

Det blir ikke sant, selv om du gjentar det mange ganger. Selv ikke når du blir invitert av TikTok på middag for å overbevise deg.

Fremtiden til TikTok står på spill

23. mars skal Shou Zi Chew vitne foran Kongressen og svare på spørsmål fra de amerikanske lovgiverne om personvern og datasikkerhet knyttet til sosiale medier-appen TikTok. Det er fremtiden til det unge selskapet som nå står på spill.

Siden lanseringen i 2016 har TikTok vokst kraftig spesielt de siste årene, og teller nå over 1,5 milliard aktive brukere hver måned. Og i takt med veksten har spesielt to ting fått mye oppmerksomhet;

Du finner Teknologitrender på din favoritt podkast-spiller, som blant annet AcastApple PodcasterOvercastTuneIn RadioSpotifyGoogle Podcasts, Podimo og PodMe.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Ikke bare influencere som forsøker å påvirke

Og påvirkningskampanjer kommer i forskjellige former og formater. Det være seg i sosiale medier, i form av PR og kommunikasjon, lobby-virksomhet og for eksempel i form av en hyggelig middag på Barcode i Oslo, sammen med bransjekollegaer, samt representanter for TikToks europeiske og nordiske ledelse.

Sistnevnte var jeg invitert til 9. mars, sammen med blant annet Apeland, som er PR- og kommunikasjonsbyrået til TikTok her i Norge, interesseorganisasjonen IKT-Norge, som TikTok nå er medlem av og en representant for Green Mountain, som dagen før hadde inngått et samarbeid med nettopp TikTok for å etablere et nytt datasenteranlegg på Heggvin Næringspark på Hamar. 

Fra TikTok var Parisa Khosravi, TikToks nordiske kommunikasjonssjef, Christine Grahn, tidligere Facebook-ansatt og leder for myndighetskontakt for Nord-Europa i TikTok, samt den forhenværende britiske og politiske rådgiveren, Theo Berthram, som har jobbet som rådgiver for blant annet Tony Blair, Gordon Brown og Jeremy Corbyn og som nå er europeisk visepresident for myndighetskontakt og offentlig politikk. De øvrige middagsgjestene skal få lov til være anonyme. 

Ikke lov å si noe. Ikke noe middag

Det første jeg vil si er at jeg var forberedt på at det ikke ble noe mat på meg. Jeg hadde tidligere hørt historier om andre som hadde møtt på TikTok-arrangementer hvor man hadde måttet signere på såkalte NDA-er, Non Disclosure Agreements, om at ingenting som ble sagt under middagen, var lov å snakke om i etterkant. Hvis det hadde vært tilfelle hadde jeg aldri blitt med inn. 

Slik var det ikke. 

I stedet hadde vi en veldig hyggelig middag, hvor spesielt Theo, svarte velvillig på samtlige spørsmål og bekymringer. Og dem var det mange av. I alle fall stilte jeg mange spørsmål, uten at jeg skal gå inn på dem nå. Det som derimot er viktig å nevne, er at det ikke var tilfeldig at denne middagen fant sted akkurat nå. Like lite tilfeldig at middagen fant sted dagen etter at nyheten om datasenteranlegget på Hamar ble sluppet. En nyhet som både NSM (Nasjonal Sikkerhetsmyndighet) og Justisdepartementet ikke var klar over, og som dem begge vil se nærmere på. Like lite tilfeldig var det at jeg var en av de inviterte. Jeg har i mange år ytret min skepsis til både Kina og TikTok. Ei heller er det tilfeldig at alt dette skjer bare dager før sjefen selv, Shou Zi Chew, skal vitne foran den amerikanske Kongressen. 

Alt henger sammen og alt er en del av en større PR- og lobbykampanje. En kampanje som har til hensikt å “male” et nytt og mye bedre bilde av den kinesiske videodelings-appen, som, hvis Xi Jinping ber om det, er pålagt å gi fra seg personinformasjon om deg og meg. 

Derfor bør det heller ikke komme som en overraskelse på noen at det kinesiske selskapet bak TikTok, ByteDance, har akselerert lobby-fokuset sitt. Ifølge OpenSecrets satt TikTok ny rekord i 2022 med over 5,3 millioner dollar brukt på føderal lobbyvirksomhet, et beløp som kun er overgått av Amazon, Google og Facebook. 

Abonner på YouTube-kanalen min nå

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

TikTok er ikke fra Kina

Og det er nettopp båndene til Kina som er den største utfordringen til TikTok og den største bekymringen for USA og resten av den vestlige verden, inkludert Norge, hvor det skal avgjøres 30. mars om appen skal bli forbudt for regjeringsansatte. I løpet av de knappe tre timene middagen varte var det spesielt én ting som ble gjentatt nærmest til det kjedsommelige. 

At TikTok ikke er et kinesisk selskap. Det ble sågar dratt likheter mellom TikTok og Spotify, siden Spotify er deleid av det kinesiske selskapet Tencent. I tillegg fikk vi vite, gjentatte ganger at Shou Zi Chew, som er toppsjefen i TikTok, er fra Singapore og bor i Singapore. Spørsmålet er derimot hvor stor reell makt Shou har, for ifølge flere tidligere ansatte og ledere i både TikTok og kinesiske ByteDance, som eier TikTok, er det snakk om svært begrenset beslutningsmyndighet. Shou Zi Chew høres på mange måter ut som en slags kampanje i seg selv, som ser ut til å ha blitt ansatt – noe han ble i 2021 – utelukkende for å fremstå overfor oss i Vesten, som den autonome lederen av en startup. 

Synd på lille, unge TikTok

For det ble også gjentatt gang på gang. At TikTok er en liten startup. Og som startups flest, gjør også TikTok feil av og til. Men i motsetning til andre startups som blir tilgitt, blir i stedet TikTok mistenkeliggjort og beskyldt for å true sikkerheten i Vesten. 

Og bare så du vet det; TikTok bidrar ikke til å skade de unges mentale helse. Det er ikke noe problem at barn og unge bruker time etter time på TikTok. To timer med TikTok er det samme som å se på en to timer lang spillefilm, må vite. Og etter at de unge begynte med TikTok har faktisk barn i økende grad begynt å lese bøker. 

Det er sant at det finnes innsikt som bekrefter stort engasjement relatert til hashtagen #BookTok, hvor lesehester verden over kommer med tips om hvilke bøker man bør lese. Samtidig finnes det også veldig mye innsikt som bekrefter at barn og unge leser mye mindre enn før. At barn og unge beveger seg mye mindre enn før. At barn og unges mentale helse blir skadelidende av mye av innholdet som TikTok er “flinke” til å eksponere de unge for. 

Parisa, Christine og Theo skal ha for innsatsen. Det var til tider fascinerende å høre på hvor samkjørte de TikTok-ansatte var når det kom til å gjenta og innprente de viktigste budskapene, som vi skulle sitte igjen med. Et inntrykk som jeg antar de håpet på ville være noe bedre enn før vi fortærte den nydelige treretteren. 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

TikTok er et offer

Giganter som for lengst har måttet vitne multiple ganger i Kongressen, som har betalt milliarder av dollar for brudd på stort sett det meste de kan bryte loven på, og som i løpet av de siste årene har blitt truet med å bli splittet opp, blant annet fordi de er en skade for alt fra den mentale helsen til alle oss brukere, i tillegg til markedskonkurransen som sådan. 

Offer-kommunikasjonen var til å ta og føle på der vi satt. For øvrig akkurat i det samme rommet hos den samme restauranten jeg satt i for noen år tilbake, da Facebook kjørte lobby-kampanjer for å fikse på eget omdømme etter Cambridge analytica-skandalen og de påfølgende skandalene, anført av Brexit og Donald Trump. 

Jeg ble derimot ikke beroliget. Tvert imot. 

Slike kampanjer og middager fungerer i mange tilfeller. Spesielt når det er penger å tjene på det. Og sosiale medier, plattformer er store penger. Med et PR-byrå på plass, muligens et datasenteranlegg på Hamar også, og TikTok-ansatte på vei inn i Oslo, men ikke i det gamle lokalene til Facebook, så vil også lobbyvirksomheten få større effekt og gjennomslagskraft. 

Så får vi se hvordan høringen i Kongressen går 23. mars og hva regjeringen kommer frem til 30. mars. I tillegg til hvordan det vil gå for TikTok-datasenteret på Hamar. Med dyr norsk strøm skal altså det kinesiske selskapet samle data om oss. Persondata vi må stole på at det kinesiske selskapet ikke kommer til å overgi til det kinesiske regimet, om de blir bedt om det, fordi de ikke er et kinesisk selskap, men en liten startup som kun vil underholde og få de unge til å lese flere bøker.

 

Aktuelle lenker: