fbpx
mobilabonnement

Telenor måtte til slutt gi etter for (markeds)presset – lanserer nytt mobilabonnement med ubegrenset data

Aldri si aldri, er et klokt utsagn. For tre år siden spådde jeg at vi snart ville få datapakker uten tak. Det var ikke Telenors dekningsdirektør, Bjørn Amundsen enig i. Siden den gang har den ene aktøren etter den andre kommet med nye mobilabonnement som tilbyr mer eller mindre ubegrenset databruk. Til slutt måtte Telenor også komme med et tilsvarende tilbud. Felles for alle, enn så lenge, er at de ubegrensede abonnementene har sine begrensninger.

Datapakker uten tak

«Får vi snart ubegrensete datapakker i mobilnettene som i fastnettene? Ja, mener Hans-Petter Nygård-Hansen. Nei, mener Bjørn Amundsen», Computerworld skrev i 2017. Bjørn Amundsen er dekningsdirektør i Telenor, og mente dette ikke ville komme. Jeg var like overbevist om at dette ville bli en realitet, på samme måte som da bredbåndsleverandørene begynte å tilby ubegrenset bruk av data på ADSL, etter hvert som stadig flere koblet husstandene på internett. Samtidig har jeg forståelse for at Telenor valgte å vente til «the bitter end». De største aktørene er sjeldent «first mover». Både Ice og Telia har for lengst lansert sine «ubegrensede» datapakke-abonnement og derfor var det kun et spørsmål om når Telenor ville følge etter med sin utgave.

Begrenset ubegrenset

For abonnementene er ikke helt ubegrenset. Nykommeren og utfordreren Nortel var tidlig ute i 2019 med sitt «ubegrenset-abonnement» – Grenseløs.  10 GB data per dag, per bruker. Brukte du mer, ble hastigheten redusert. I «min bok» er det her ganske så ubegrenset. Du skal strømme rimelig mange 4K-filmer hver dag for å klare å bruke mer enn 10 GB på 24 timer. Pris per måned oppgis på Nortel sin hjemmeside å være 499 kroner per måned.

Telia X – som er Telia sitt «ubegrenset-abonnement» – kan du bruke så mye data du vil, men etter 40 GB reduserer Telia hastigheten din til fattige 3 Mbps. Telia sitt abonnement koster 579 kroner per måned.

Ice har tatt en annen tilnærming til sitt «ubegrenset-abonnement». Så lenge du har et abonnement med minimum 8 GB per måned, kan du betale 99 kroner ekstra for 1000 GB. «The catch» er at hastigheten er begrenset til maksimal 10 Mbps i deres Data Frihet-tjeneste. Går du for Ice sitt 8 GB-abonnement og legger til Data Frihet, har du i praksis 1008 GB med maksimal 10 Mbps, for 398 kroner per måned.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Telenor Next

Telenor har fått Kantar til å gjennomføre en spørreundersøkelse, som viser til at nesten halvparten av oss mener at ubegrenset data blir viktig når 5G blir tilgjengelig. Ikke uenig der. Derfor mener Telenor at deres «ubegrenset-abonnement» er fremtidsrettet. Med visse begrensninger.

mobilabonnement

De siste tre årene har mobildataforbruket økt med 28 prosent i snitt. Med Next kan du bruke så mye data du vil, og du kan velge blant tre ulike hastigheter i abonnementet ditt. Uansett hvilken hastighet du velger, har du alltid nok data til alle serie-episodene, videosamtalene eller spillene du ønsker å fylle dagen med,  sier Ric Brown, mobildirektør i Telenor Norge.

 

Telenor Next lar deg surfe så mye du vil. Ingen begrensninger. Men hastigheten vil påvirkes av to faktorer – abonnement og forbruk. De har valgt å tilby tre forskjellige «ubegrenset-abonnement» – hvor hastigheten i nettet bestemmes av abonnementet;

I alle tre abonnements-tilfeller, vil hastigheten reduseres til 3 Mbps etter at du har brukt 100 GB med data i løpet av en måned.

Telenor sine «ubegrenset-abonnement» koster fra 549 kroner per måned. Det er det abonnementet som mest av alt minner om Ice, hvor hastigheten er begrenset til maksimal 10 Mbps. Hos Telenor får du derimot «kun» 100 GB med maksimal 10 Mbps hastighet, mens du får 10 ganger så mye data med den samme hastigheten hos Ice. Og det til 70 prosent av prisen til Telenor. For det raskeste abonnementet må du ut med 799 kroner per måned.

Brukte nesten 200 GB i april

Personlig hadde jeg nok sett meg fornøyd med Rask-abonnementet til 599 kroner og maksimalt 100 Mbps. Normalt ligger mitt dataforbruk på rundt 100 GB per måned. Unntaket så langt i 2020 var i april. Da «bikket» jeg nesten 200 GB. Etter at hytteforbudet ble opphevet rett etter påsken, dro jeg sammen med resten av familien og et vennepar på en hytte på Sørlandet. Hytten hadde ikke bredbånd installert, så da ble mobilen min flittig brukt som bredbåndsruter for alt jeg og flere andre foretok oss på nett. På fem dager klarte jeg å forbruke nesten 70 GB med data. Alt fra YouTube, Netflix, TV 2 Sumo, Live-streaming på Facebook, Webinarer, med mer, bidro på sin måte.

Helt ubegrenset med 5G

Den dagen 5G er «mainstream» – og det tror jeg vil ta noen år – vil det presse seg frem abonnement uten noen begrensninger. Husstander med manglende fiber-tilbud vil gå for 5G, hvor alt fra Spotify, NRK, telefonsamtaler, YouTube, e-post, webinarer, etc, vil bli strømmet mobilt. Og hvor stadig mer av produkter og tjenester vi omgir oss med, vil kobles til internett. Jeg har forhørt meg flere ganger med bredbåndsleverandøren min, Get, som fortsatt ikke tilbyr meg fiber, hvor mye data som forbrukes per måned, men ikke fått noe svar.

Alt over 5G

Etter hvert som stadig flere «av oss» vil kutte kabelen og gå over til å strømme TV-kanaler via internett (basert på Apple TV og Google Chromecast) så vil også 5G som bredbåndsteknologi i norske husstander også bli mer og mer normalt. Da vil vi betale for å være på nett. Punktum. Ingen begrensninger i verken datapakker eller hastighet.

Mitt stalltips er at dette er noe Telenor ikke tror vil være tilfelle. I alle fall ikke før «alle de andre» har kommet opp med et slikt tilbud. Det har historien vist her og så veldig mange andre ganger før det. Telenor er veldig gode på å ikke være «first mover».