
I løpet av kort tid har topplederne i en rekke av Norges største IT-selskaper blitt byttet ut. Er det et taktskifte vi ser starten på, eller kun naturlig utskifting?
Hva har Microsoft, Datametrix, HP, Apple, VirtualWorks, Atea, Trend Micro, Evry og Cisco til felles? Alle har i løpet av kort tid fått ny leder. Og alle de nye lederne er menn.
I 2013 ble den tidligere sjefen for Dell i Norge, Michael Jacobs, ny leder for Microsoft Norge. Han tok da over for Hege Skryseth som «forsvant» ut av IT-bransjen, og over til våpenprodusenten Kongsberg Gruppen. I 2014 valgte daværende administrerende direktør i Datametrix, Svein Lerkerød, å takke for seg, etter 19 år i lederstolen. Først i februar i år «fant» Datametrix ny leder, da Eivind Hauglie-Hanssen ble ansatt som administrerende direktør. Kort tid etterpå takket også Geir Kalleberg i Datametrix for seg. To måneder etterpå var han på plass på det norske kontoret til VirtualWorks som ny administrerende direktør.
Sommeren 2014 fikk også Trend Micro ny Norges-sjef, etter at Thomas Næss sluttet i Cisco, for å gå tilbake til Trend Micro på nytt – som ny administrerende direktør. Daværende direktør, Nils Roald, gikk deretter over til konkurrenten Fortinet – også her som administrerende direktør for det norske kontoret.
Etter at Anita Krohn Traaseth gikk til Innovasjon Norge i september 2014, ble det også «tronskifte» i den amerikanske IT-stoltheten HP, og inn kom Hans Henrik Mercoll. Han startet først som salgsdirektør i 2014, men ble utnevnt som administrerende direktør i februar i år. En annen HP ansatt som forsvant ut av giganten nå nylig, var Amund Hamre. Han ble i april ansatt som ny administrerende direktør for Apple sitt norske kontor. Apple har (selvsagt) ingen ytterligere kommentar til sjefsskiftet. Uten forvarsel takket også Terje Mjøs i Evry for seg i april, og ble raskt erstattet av Björn Ivroth. Kort tid etter forsvant også Atea sin norske toppsjef, Dag Fodstad, ut av døren som administrerende direktør, og 5. mai kunngjorde den norske Cisco-sjefen Jørgen Myrland på Facebook at også han gir seg – etter over 12 år som administrerende direktør. Ny leder er i skrivende stund ikke på plass.
Drama, eller naturlig utskifting?
Noen av lederskiftene har vært naturlige. Noen ganger trengs det rett og slett «nytt blod». Det kan også bidra i positiv forstand til innsats og innovasjon at nye krefter slipper til. I IT-bransjen har utfordringene for mange stått i kø. Fallende marginer, økende global konkurranse og overgangen fra maskinvare til skytjenester har nok vært krevende for mange. Transformasjonene mange av disse selskapene står ovenfor krever et annerledes lederskap. Er det kanskje derfor såpass mange lederskifter i det siste har kommet veldig brått på? «Umiddelbar virkning» kan peke i retning av et lederskifte preget av konflikt og uoverenstemmelse – enten fra styret, den internasjonale ledelsen eller fra den daværende sittende lederen. Når noen forlater med umiddelbar virkning blir behovet også enda større for åpenhet og kommunikasjon – for å hindre spekulasjoner og usikkerhet blant de øvrige ansatte, partnere, leverandører og kunder.
IT-bransjen har også slitt «i alle år» med en lav andel kvinner. Nå ser det derimot ut til å være noe mer «lys i tunnelen». I slutten av april kunne Hegnar meddele om at kvinneandelen var på økende trend. På vegne av Oda-Nettverk hadde TNS Gallup gjennomført en undersøkelse om andelen kvinner i norsk IT-bransje.
– Nå er nesten 1 av 4 i bransjen kvinner. Resultatene viser også en økning i andelen kvinner som har stillinger innenfor IT-utvikling og programmering. Ikke minst øker andelen kvinner som innehar lederstillinger.
I eksemplene over er det derimot ikke en eneste kvinne å se, men så er fortsatt spørsmålet om hvem som blir ny administrerende direktør i Atea og Cisco fortsatt ubesvart. Ingen av disse selskapene har enn så lenge hatt en kvinnelig leder.
Hva tror du, vil Atea og Cisco ansette en kvinne som ny administrerende direktør?
[polldaddy poll=8848136]