Slik skal jeg fortsette å engasjere og inspirere på scenen i 2025
Spotify har begynt å tilby artister direkte avtaler med strømme-giganten. Det betyr større inntekter for både Spotify og artistene. Men hvor mange artister vil ha «baller» til å forlate plateselskapene? «Baller» nok til å disrupte musikkbransjen på nytt.
10 år gammel disrupsjon
Før Spotify — og for så vidt også før vi hadde diverse piratsider som lot oss laste ned musikk uten å betale for det – så hadde vi “platesjapper”. Platesjapper som mest av alt solgte CD-plater. Da kjøpte vi hele CDer. Hele album. 7. oktober 2008 – snart 10 år siden – ble Spotify lansert. For all del – det var 7 år senere enn lanseringen av iTunes som forøvrig lot oss kjøpe både singler og hele album online.
Jada, Apple disrupta musikkbransjen de også. Men de solgte musikken. Spotify solgte musikk-abonnement.
Det disrupta musikkbransjen på mange måter. Fra å være en bransje som levde godt av å selge fysiske plater og CDer, er det inntekter fra streaming som bidrar til vekst i musikkbransjen.
Vekst etter 15 år med fall
I 2017 vokste musikkbransjen med 8%. Nedlasting av musikk (kjøp av online plater og singler) falt med over 20%. Fysiske kjøp falt med 5%, mens streaming av musikk økte med over 40%, ifølge IFPI (International Federation of the Phonographic Industry).
Etter 15 år med fallende inntekter i den globale musikkindustrien, har bransjen vokst siden 2015. Og det er takket være streaming-tjenestene, anført av Spotify. Svenskene streamer musikk til over 180 millioner brukere verden over og har i dag en markedsverdi på over 32 milliarder dollar.
Aksjeverdien er opp over 34% siden de gikk på børs 3. april i år.
Men veksten har ikke kommet uten “fartsdumper” i veien. Artister har vært sure på Spotify fordi de ikke tjener like mye på streaming av singler som salg av plater. Og plateselskapene – ja – det heter fortsatt plateselskaper – er grinete på Spotify fordi de også tjener mindre.
Etter at Spotify har tatt sin del av “kaka” – på 46% – sitter plateselskapet igjen med 54%. Av disse 54% får som regel artistene et sted mellom 20% og 50% av plateselskapets andel.
Kutter ut (det fordyrende) mellomleddet
Nå ser det ut til å endres skriver Bloomberg og Billbord. Den beste måten Spotify kan tjene mer penger er å kutte ut plateselskapene. Og den beste måten artistene også kan tjene mer penger, er å få mer av inntektene når musikken deres strømmes. Og det kan fort være ved å kutte ut plateselskapene, og kun signere avtaler med strømme-leverandørene direkte. Som for eksempel Spotify.
Og det er nettopp det som ser ut til å være i ferd med å skje. Billboard rapporterte rett før sommeren at Spotify hadde lisensiert musikk fra flere artister direkte. På den måten “hopper de bukk” over plateselskapene.
Spørsmålet er selvsagt om Spotify har “baller” til å droppe plateselskapene. Og om artistene har tilsvarende “baller” til å signere med Spotify direkte. Ballene har i alle fall begynt å rulle og for Spotify er det viktig at ballene ruller i riktig retning, slik at de kan starte å tjene penger.
Bare i 2018 forventes strømme-tjenesten å tape 600 millioner dollar.
Spotify ikke lenger størst?
Samtidig har Apple Music vokst kraftig og i enkelte land – som i ikke ubetydelige USA – er nå Apple Music større enn Spotify. Og på toppen av det blir selskapet møtt med økende konkurranse fra både Google og Amazon.
Marc Cimino, som er en av toppsjefene i Universal Music, sier til Bloomberg at dette ikke er første gangen, ei heller den siste gangen, hvor de vil være involvert i diskusjoner eller forhandlinger om hvordan artister skal bli mer rettferdig kompensert.
Det er nok heller ikke siste gangen musikkbransjen vil føle direkte på kroppen hvordan teknologi både utfordrer og disrupter bransjen deres.
Bilde: PicJumbo