fbpx

Snapchat puster Facebook i nakken

Det medfører ikke riktighet at SnapChat kun er for de unge, mens Facebook er for de eldre, men det «selger» nok litt bedre.

– Bildedelingstjenesten Snapchat er nest størst av de sosiale mediene som brukes daglig i Norge. De unge er på «snap», mens de eldre er på Facebook. I aldersgruppen 18-29 år brukes Snapchat av to av tre, skriver Stavanger Aftenblad. Ferske tall fra TNS Gallups Media tracker for andre halvår viser at gjennomsnittsbrukeren av Snapchat er 18 år, mens for Facebook nærmer gjennomsnittsalderen seg 40 år.

aftenposten-snapchat-september

Delt saken fra Aftenposten, da Stavanger Aftenblads sak er skjult bak en betalingsmur.

Slik begynner artikkelen hvor jeg har uttalt meg, og som også har blitt publisert i en rekke aviser. Litt lenger ned står det at 80 prosent av den samme aldersgruppen mellom 18 til 29 år bruker Facebook – altså flere enn for SnapChat. Det er ikke en like stor nyhet selvsagt – derfor blir også fokuset i stor grad knyttet til at «De unge er på «snap», mens de eldre er på Facebook».

Det var ikke mine ord, men det passer nok bedre inn i forhold til å dekke nyhetskriteriene på en bedre måte – det blir mer klikkvennlig hvis du vil.

Som i andre tilfeller har jeg lyst til å dele hele intervjuet mitt med Stavanger Aftenblad, for spørsmålene de stilte meg var gode – og ikke minst relevante, spesielt når det kommer til å forstå hvilke endringer som vi opplever om dagen hva gjelder de unges bruk av sosiale medier som SnapChat og Facebook.

– Snapchat har vokst enormt de siste årene, hva er grunnen til det og hva er suksessoppskriften?

I følge siste prognoser fra TNS Gallup sin Media Tracker for andre halvår 2014 er det nå over en million nordmenn som bruker SnapChat daglig, og over 60 prosent av den norske befolkingen mellom 18 og 29 år som har tatt det sosiale nettverket i bruk. Det gjør SnapChat til det nest mest brukte sosiale nettverket i Norge, kun slått av Facebook hvor bortimot 3 millioner nordmenn er tilstede hver eneste dag, og over 80 prosent i den samme målgruppen.
Suksessoppskriften er det vanskelig å sette en finger på. SnapChat er bare en i rekken av tilsvarende applikasjoner eller tjenester, men der hvor 99 av 100 feiler, har SnapChat klart å nå en kritisk masse, som så har fått brukermassen til å vokse – nedenifra og opp, basert på «word-of-mouth» og ikke på tradisjonell markedsføring – slik også tilfellet var med Instagram tilbake i 2010 og 2011.
Oppskriften kan i så måte være at de har vært flinke til å merke seg de skiftende kommunikasjonsbehovene for spesielt de yngre. Der hvor fokuset tidligere var å nå ut med sine Facebook-posteringer til så mange som mulig, har det vært en økende trend den siste tiden at spesielt de yngre har blitt mer private, og søker ikke den samme eksponeringen som tidligere. Dette skjedde samtidig som «mamma og pappa» også i stor grad dukket opp på Facebook, og SnapChat blir på mange måter en verdifull app for å opprettholde behovet for å være privat, behovet for å kunne kommunisere og dele sine øyeblikk digitalt med de man selv velger å dele det med, og ikke potensielt med hele verden.

– Hvor mye har omsetningen deres økt de siste årene? Hvor mange flere brukere har de i Norge nå enn for kanskje bare to år siden? Finnes det tall på dette?

SnapChat ble lansert juli 2011,  da under navnet Picaboo, men endret senere navn til SnapChat og ble først lansert til iPhone i september 2011 og til Android først mot slutten av 2012 – mindre enn to år siden. Mot slutten av 2012 ble så mange som 20 millioner bilder på verdensbasis delt hver dag, men det først de siste 18 måneder spesielt at SnapChat har «tatt av» her til lands, og antallet har doblet seg i løpet av det siste året.
I andre kvartal 2013 uttalte sjefen for SnapChat at 80 prosent av brukerne kom fra USA og at majoriteten var mellom 18 og 23 år, men det er grunn til å tro at andelen nå er redusert og at aldersdemografien har utvidet seg – i alle fall noe.
SnapChat sin omsetning er det ikke noe vits å snakke om, for det er ikke mye omsetning å snakke om – og det er vanskelig å si hva det er de har tenkt å tjene penger på også, foruten å bli solgt for en dyr penge, da ikke basert på SnapChat som sådan, men på inntektspotensialet som ligger i de millioner av brukere som man har enorme mengder med brukerdata fra.
Anders Brenna i KnowIT skrev i en kommentar i Kampanje.com at SnapChat er fremtidens telefonselskap, og jeg tror ikke han tar mye feil her. Det var mange som mente det var galskap av Facebook å kjøpe Instagram for 1 milliard doller for noen år tilbake, og like stor galskap når SnapChat takket nei til 3 milliarder fra samme selskap for kort tid siden. Men den galskapen kan ikke måles med de 10 milliarder dollar som Kinesiske Alibaba var villig til å bla opp for SnapChat i sommer. Det er ikke appen som de betaler for, men brukerne. Fra Facebook sin side var 3 milliarder doller prisen de var villige til å betale for å bli kvitt en brysom konkurrent.
Responsen til Facebook etter at SnapChat takket nei har vært større fokus på deres egen chat-løsning, samt lansering av Slingshot som må sies å ha floppet egentlig før «folk flest» rakk å høre om den.

– Vender de unge ryggen til andre sosiale nettverk til fordel for Snapchat?

De unge vender ikke nødvendigvis ryggen til de andre sosiale nettverkene, de bare bruker flere nettverk – til flere forskjellige formål. Dermed blir også tiden de tradisjonelt har brukt på Facebook og Instagram mindre.
Det er fortsatt over 80 prosent av Norges befolkning mellom 18 og 29 år som bruker Facebook daglig – mer eller mindre uendret siden 2013. Samtidig vokser også Instagram-brukerne i samme aldersgruppe, men på ingen måter i samme hastighet som SnapChat.
De unge har også blitt langt flinkere til å bruke Facebook på en mer privat måte. De deltar i større grad i lukkede grupper hvor de diskuterer alt fra fritid og skole, og de chatter med hverandre også der – spesielt når det gjelder samtaler som skal vare i mer enn 10 sekunder.

– Hvorfor har Snapchat valgt å ikke selge seg til Facebook?

Det korte og enkle svaret er penger – de trodde, og det med rette, at de kunne få enda mer penger. Kampen om Internett handler i stor grad om Facebook og Google, og så det er vel ikke til å stikke under en stol at de kanskje håper Google vil være villig til å bla opp enda mer, og kanskje enda mer enn de 10 milliarder dollar som de også takket nei til fra Alibaba.

– Hvordan vil utviklingen deres/satsningsområdene være framover?

På lik linje med at Instagram og Twitter er i ferd med å rulle ut reklameløsninger for bedrifter, vil også SnapChat være avhengig av å tjene penger, og da er det reklame i SnapChat som vil gjelde. SnapChat har allerede rullet ut SnapChat stories som enkelte store merkevarer som McDonalds og Audi har begynt å teste ut, men som ikke har blitt tatt i bruk i Norge ennå, hva meg bekjent er. Dette vil kunne slå ut begge veier, slik det har gjort gjennom historien.
Når de kommersielle aktørerne «ruller» inn over en applikasjon eller tjeneste, vil de yngre ofte bli fristet til å rømme for å finne «fred og ro» i et annet nettverk, og det vil være nok av andre «startups» som vil vente på å ta de i mot – tilsvarende som SnapChat, men kanskje med en ny liten «edge» som gir de akkurat det konkurransefortrinnet de trenger for at ballen skal begynne å rulle. På den andre siden vil det å kunne vise til en forretningsmodell som gir inntekt være avgjørende for å kunne opprettholde den enorme prisingen av selskapet.
Det skal bli spennende å følge egentlig alle tre selskapers vei mot mer reklame, og i hvilken grad det vil skremme vekk brukere til nye nettverk. Magien ligger i hvordan reklamen blir vist, i hvilken kontekst og ikke minst i hvilken frekvens.
Blir reklamen for prangende lite relevant, vil den kun oppleves forstyrrende og da vil luften sakte, men sikkert gå ut av Snap-ballongen også.