
…selv om du skulle mangle det alle bedrifter krever: ERFARING!
Åpner du en avis (analog som digital) og leser stilling-ledig annonsene i dag så er det stort sett TO ord som alltid dukker opp hva gjelder krav: ERFARING og KUNNSKAP!
Du skal kunne det som bedriften er på jakt etter, og du skal ha relevant erfaring med bruk av den kunnskapen. Er du student er du på mange måter «føkkt» hvis du ikke klarer å få frem mer enn bare utdannelsen din når du søker på en jobb.
I samtaler med virksomheter og bedrifter som søker etter arbeidskraft så er det ETT ord som alltid dukker opp: KNAPPHET – og da knapphet på folk som er kunnskapsrike og har den nødvendige erfaringen.
Studenter er for mange uinteressante fordi de mangler nettopp relevant erfaring oppimot den kunnskapen de besitter, men her tror jeg det er mange bedrifter som går glipp av mye potensiell god arbeidskraft. Jeg har møtt og snakket med mange studenter, og veldig mange av de sitter på mye relevant kunnskap de har opparbeidet seg gjennom studietiden – som mange bedrifter søker etter.
«Out of sight, er som kjent out of mind»
Utfordringen derimot blir å få den frem og synlig, slik at vedkommende som sitter på den blir mer attraktiv. Her synes jeg sosiale medier og nettverking kan utgjøre en stor forskjell når det kommer å få eksponert den utdannelsen man har, kombinert med erfaringen og kunnskapen man har feks tilegnet seg gjennom studietiden.
Nyutdannende studenter får ofte en smell i trynet når de friske av pågangsmot og arbeidsvilje prøver å komme seg inn i jobbmarkedet etter studier, skriver Thomas Moen på sin egen blogg om samme tema.
Slik går ofte rekrutteringsprosessen for seg – i første runde

– Har du en LinkedIn-profil dukker den nesten alltid opp som link nummer 3, 4 eller 5 i resultatlisten, sier Kathe Arnesen, som er partner og strategirådgiver i Nordic Media Team
Om det er utlyst en ledig stilling og det dukker opp 100 søknader – enten direkte til selskapet det gjelder eller via et rekrutteringsbyrå – så blir ofte bunken med 100 søknader delt i to….og da i mange tilfeller uten å ha lest alle 100. (worst case scenario). 50 som blir lest, de øvrige 50 – «…dessverre, hakke tid til å lese alle…»
De 50 som «vant» blir så delt i to – de som kom godt ut av «googlingen», og de som ikke gjorde det. I følge Nordic Media Team og Kathe Arnesen dropper hele 6 av 10 bedrifter kandidater etter å ha sjekket de opp på Internett.
Så, har du riktig kunnskap og erfaring, men ikke kom til første runde av intervjuene så har det enten med å gjøre at du havnet i feil bunke innledningsvis, eller at du har en online-profil som ikke passer hva selskapet ønsker seg.
Men, la oss si at du IKKE har erfaringen, men kunnskapen, fordi du ikke har begynt å jobbe – du er jo tross alt bare en student. Hva gjør du da? Du kan fortsatt være heldig å komme i den riktige bunken – videre til fase to, hvor profil-sjekkingen på Internett starter.
Hva om du har brukt studietiden til å blogge om de erfaringene du har opparbeidet deg i løpet av studietiden din. Om den kunnskapen du forvalter, om hva du mener og tenker om temaer innenfor din studieretning. Om verv du har påtatt deg, etc. Hva om du har brukt tiden flittig til å bygge opp et nettverk via LinkedIn feks, og vært i diskusjoner både med og om selskapet du nå søker jobb hos? I følge undersøkelsen fra Nordic Media Team sier nesten 8 av 10 bedrifter at de får bedre kandidater gjennom anbefalinger fra sine private nettverk sammenlignet med stillingsannonser fra feks Finn.no eller i aviser.
Kan det være en ide å tenke nettverksbygging allerede fra studietiden?
- Les også: Jobbsøker – bruk sosiale medier i jakten på drømmejobben!
- Les også: Skapte karriere og familie på sosiale medier
- Les også: Bygg din egen merkevare nå!
Riktige holdninger slår riktig CV
I løpet av mine 16 år i IKT-bransjen hvor mange av årene som salgssjef og leder, har jeg ansatt flere mennesker. For meg har gode holdninger og karakter alltid gått forran en god CV. Det første jeg alltid har gjort – før et eventuelt intervju – har vært å google vedkommende. For meg er det nesten likegyldig hvilken kunnskap og erfaring vedkommende måtte besitte hvis personen ikke kan passe inn i bedriften. Kunnskapsprofilen kan være veldig riktig, mens den personlige profilen kan være fullstendig feil. Hva er enklest å «rette opp i» – kunnskap eller karakter?
Sosiale medier som et konkurransefortrinn
Tilbake til utgangspunktet. Du har riktig kunnskap, men mangler erfaringen som drømmejobben din krever. Hva du har gjort på Internett eller ikke kan være utslagsgivende for deg. Du kan velge å bruke eller misbruke mulighetene Internett og sosiale medier har åpnet for. Du kan velge å være synlig eller usynlig. Du kan velge å bygge eller rive nettverk. Du kan velge å like, eller mislike det, men sånn er det. Noen er aktive og tar ansvar for egen karriere og suksess, andre velger å vente å se hva som skjer…..
Erfaring eller repetering
Som en leder vet jeg veldig godt hva det er jeg selv er på jakt etter når jeg skal ansette noen – folk som er kunnskapsrike og som har en lang erfaring. Derimot kan erfaring være så mangt, selv om de fleste vil tro at det først og fremst har å gjøre med hvor mange år du har vært i arbeidslivet. Jeg har opplevd mange som hevder å ha mange års jobberfaring, men så viser det seg at de egentlig bare har hatt ett års erfaring etterfulgt av mange med repetisjon.
Til syvende og sist er det ditt eget valg hvorvidt du vil utnytte de mulighetene, misbruke mulighetene eller bare ikke bruke de….. De som griper og utnyter mulighetene til å gjøre seg mer synlig – på en positiv måte – vil ikke bare hjelpe seg selv ut i jobb, men også hjelpe bedrifter som sliter med knapphet på kunnskapsrike og erfarne arbeidstagere.
Lykke til….