Synd for Dagbladet, men «Fornuftig av Fabian å Flatlegge seg på Facebook».
Fredag 29. august skriver Dagbladet at Fabian Stang ikke hadde fulgt lover og regler da han fikk beiset hytta si i Gausdal kommune i sommer. Han hadde ikke fått med seg at håndverkeren han hadde hyret til å beisa hytta ikke var registrert som næringsdrivende. Da Fabian Stang betalte håndtverkeren for oppdraget skulle han i så tilfelle ha sendt inn lønns- og trekkoppgave til det lokale kemnerkontoret og skatt skulle vært trukket fra det utbetalte beløpet.
En skikkelig brøler, og en sak som pressen fort kunne fått kost seg med i dagevis, men den gang ei. Samme fredag legger Fabian Stang ut følgende melding på Facebook:
99 delinger, nesten 11,000 Likes og 800 kommentarer senere skriver OsloBy.no 31. august at Fabian Stang brukte alle PR-triksene i boken.
På grensen til god kildeskikk
I artikkelen uttaler Anders Cappelen til OsloBy at Fabians Facebook-stunt var på grensen av god kildeskikk, og han får støtte fra Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund. Hun tror heller ikke at det var tilfeldig at Fabian Stang valgte å legge seg flat på Facebook. Det kan jeg være helt enig med henne i, men jeg er derimot ikke enig i at Stang må følge journalistenes spilleregler, eller at han gir inntrykk av å selv ha oppdaget tabben.
Tvert i mot innleder Fabian Stang på sin Facebook-melding eksplisitt at han ble gjort oppmerksom på dette. Han kunne – hvis han selv ville – tagget @Dagbladet.no som avsender av denne «oppdagelsen» – det hadde i alle fall bidratt til at Dagbladet hadde fått flere klikk og besøk om ikke annet.
Kunsten å legge seg flat i egne og uredigerte kanaler
Hvis det å legge seg flat, innrømme skyld og ta eierskap til ordskiftet er å ikke følge journalisters spilleregler, bør kanskje spillereglene endres. Selvsagt gjør sosiale medier jobben vanskeligere for journalister til å «ta hele saken i egne hender», men derifra til å tilegne Fabian nærmest skyld i å ødelegge journalistikken synes jeg er en avsporing. Det er mulig at journalister vil kalle dette for et PR-triks, jeg vil kalle det fornuftig. Fabian Stang hadde stor grunn til å anta at Dagbladet ville blåse opp saken maksimalt. Det er en stor nyhet at Oslos ordfører blir «tatt med buksa nede», at Oslos ordfører «støtter svart arbeid» og det er vel stor sannsynlighet for at pressen ville jobbet intenst for å både skape kreative overskrifter og ikke minst trekke saken ut i det lengste i jakten på lesere, Likes, sidevisninger og annonseinntekter.
«Slik snøt Stang på Skatten»
Jeg synes det var helt riktig og ikke minst fornuftig av Fabian Stang å poste sin beklagelse på Facebook. Ikke bare kom han i forkjøpet til Dagbladet, men han fikk tatt fullstendig eierskap til ordskiftet. «Brøleren» er rettet opp i og Fabian er allerede tilgitt, lenge før journalistene rakk å tenke på alle oppfølgere, NRK rakk å produsere #NRKDebatt og resten av befolkningen rakk å kreve hans avgang – via Facebook, Twitter og i andre sosiale medier.
Skulle han ha gjort alt etter «boka» kunne han som nevnt inkludert Dagbladet i Facebook-meldingen sin, og han kunne valgt å informere om «blemmen» på Twitter også, hvor Fabian Stang har over 30,000 følgere.
Det er ingen tvil om at sosiale medier er en utfordring for pressen, gitt hvordan sosiale medier kan nå ut til en hel befolkning eller verden i løpet av noen sekunder. Samtidig er journalister også avhengig av sosiale medier – for å finne nyheter, men ikke minst distribuere de – for det er i mange tilfeller nettopp i sosiale medier at nyheter starter.
«Slik Snøt Stang Stavrum for Sensasjonen»
Sånn har det blitt og det må (dessverre) journalister akseptere. Da hjelper det lite å sutre over journalistenes spilleregler og samtidige beskylde Fabian Stang for å bidra til å ødelegge journalistikken. Fabian Stang gjorde det eneste riktige synes jeg – han tok i bruk sosiale medier får å ta eierskap over egen krisekommunikasjon. Og hadde han ikke gjort det, hadde nok bildet under sett ganske så annerledes ut i dag.
Det ble ingen «Slik ble Stang SkatteSnyter» på Dagbladets førsteside – ikke for denne gang i alle fall. Dagbladet klarte derimot å friste oss med to andre «Slik…»-artikler du kan velge mellom på lørdagens utgave: «Slik blir du en bedre forelder», og «Slik skapes norske terrorister».
Begge saker blir nok behørlig delt og diskutert i sosiale medier, og det er nok Dagbladet glad for.
Les også: The noble art of fucking up og Slik (jeg skriver også slike artikler….) kan du håndtere krisekommunikasjon i sosiale medier.
Hva synes du om Fabians Facebook stunt, fornuftig eller ikke?