
Forslaget til nytt statsbudsjett vil fortsette å svekke Norges digitale konkurransekraft og evne til å innovere.
For et snaut år siden stilte jeg et retorisk spørsmål på HansPetter.info og i podkasten Hans-Petter og Co. Jeg lurte rett og slett på om det å ha en digitaliseringsminister hadde en reell eller kun en symbolsk verdi.
Bakgrunnen var at vår nye regjering, anført av teknologi-optimisten Støre og reverserings-ministeren Vedum, hadde bestemt seg for å spre ansvaret for digitalisering tynt ut til alle ministrene. Med tanke på at teknologiutviklingen og digitaliseringen er altomfattende og gjennomgripende i alt og alle, mente jeg det vil komme til å koste oss dyrt å ikke ha en overordnet ansvarlig for visjon, strategi og gjennomføring.
Du finner Teknologitrender på din favoritt podkast-spiller, som blant annet Acast, Apple Podcaster, Overcast, TuneIn Radio, Spotify, Google Podcasts, Podimo og PodMe.
Reverserer oss inn i fremtiden
Da forslaget til nytt statsbudsjett ble lagt frem 6. oktober, fikk mange bekreftet det vi fryktet; at regjeringen er mest av alt opptatt av å reversere så mye som mulig. Og når den ikke bruker tid til reversering og proteksjonisme, blir resterende tid brukt til å innovere nye skatter og avgifter. Resultatet av den politikken har vi sett konsekvensene av allerede, og med det nye budsjettforslaget, vil konsekvensene fremover ytterligere forsterkes.
For kort tid siden kunne vi lese at Norge faller fra på vår digitale konkurransekraft. Det kommer frem i en ny oversikt fra det sveitsiske forskningsinstituttet IMD. I løpet av det siste året har vi falt fra 9. til 12. plass, noe som er den svakeste plasseringen for Norge på mer enn ti år. Samtidig rykker våre danske naboer helt til topps, mens svenskene inntar tredjeplassen..
Norge faller også på vår evne til å innovere. Det kommer frem av Global Innovation Index, som er et verktøy utviklet av World Intellectual Property Organization, hvor Norge fortsetter den fallende trenden. Det siste året har vi falt fra 18. til 20. plass, noe som er dårligst i Norden. Veldig mye dårligere faktisk. Sverige ender opp med nok en fin,fin tredjeplass, mens danskene må ta til takke med 9. plass, etterfulgt av Finland på 10. plass.
Abonner på YouTube-kanalen min nå
//Artikkelen fortsetter etter annonsen//
Det digitale næringslivet er under angrep
Et viktig element for å bli bedre på innovasjon og utvikling er kunnskap. Og teknologi-kunnskap er en økende mangelvare i kostnads-høye og kunnskapsintensive Norge. Derfor er årets statsbudsjett en gedigen skuffelse, og vil ytterligere svekke vår evne til å innovere, noe som også vil bidra til å svekke vår konkurransekraft i årene som kommer.
IKT-Norges administrerende direktør Øyvind Husby, kaller det for et “målrettet angrep på det digitale næringslivet” og sikter til at det ikke er noen som helst satsing på økt kompetanse på viktige områder som IKT, cybersikkerhet og bærekraft.
Trond Markussen, president i Nito, kaller statsbudsjettet for en varslet kompetansekrise for norsk arbeidsliv, og viser til regjeringens foreslåtte kutt i både studieplasser og bransjeprogrammer.
At Jan Christian Vestre, Norges næringsminister, mener at digitalisering er en viktig faktor for suksess, både når det kommer til det grønne skiftet og vekst i næringslivet, er helt åpenbart for de fleste av oss. Men at medisinen for at Norge skal lykkes med å komme seg gjennom den største omstillingen av økonomien noensinne, er å redusere antall studieplasser, kutte i viktige bransjeprogrammer og gjøre det enda vanskeligere for norske startups å få økonomisk støtte, virker ikke særlig gjennomtenkt. Eller gjennomførbart.
Ifølge næringsministeren har vi kun et lite tiår på oss å få det til, men skal vi tro IKT-Norge, er det lite sannsynlig. Ikke bare er IKT-Norge bekymret for at det ikke er noen satsning på økt teknologi-kompetanse, men at den kompetansen som finnes, skal også skattlegges betydelig hardere gjennom økt arbeidsgiveravgift. Det betyr at det blir både dyrere og vanskeligere å starte nye virksomheter og omstille eksisterende. I tillegg blir det enda vanskeligere og dyrere å tiltrekke seg høykompetent arbeidskraft som både offentlig og privat sektor har akutt behov for.
Som om det ikke holder å gjøre det vanskeligere å investere og eie norske virksomheter og norsk næringsliv, har regjeringen lyst til å fjerne redusert el-avgift for norske datasentre. Det vil ikke gjøre det enklere å tilby datasenter-kapasitet på norske datasentre til et globalt marked som virker umettelig på datakraft. Tvert i mot.
//Artikkelen fortsetter etter annonsen//
Tom festtale
Hurdalsplattformen viser seg å være akkurat den tomme festtalen mange fryktet. Det er forslaget til nytt statsbudsjett et klart og tydelig bevis på. Norge trenger over 40.000 nye IKT-eksperter i 2030, men i stedet for å øke antall studieplasser – fra knappe 3.000 i året – tenker altså Støre og Vedum at det er bedre å redusere antallet, for å sikre at vi lykkes med FNs bærekraftsmål, at vi lykkes med den nødvendige omstillingen av både offentlig- og privat næringsliv, og at vi evner å opprettholde vår digitale suverenitet og motstandsdyktighet i en hverdag som i stadig større grad blir utsatt for sofistikerte cyberangrep.
Næringsministeren uttalte under Arendalsuka i sommer at tilgang på kapital, kraft og folk er avgjørende faktorer for å lykkes med digitaliseringen, som igjen er avgjørende for at Norge skal lykkes. Da er det rett og slett deprimerende at den samme regjeringen foreslår å redusere tilgangen på nettopp de samme faktorene.
Som om ikke det er nok, er det jo forsmedelig at den samme regjeringen vil kanalisere over 1000 milliarder kroner til Statens Pensjonsfond Utland. Penger som vil investeres i andre lands selskaper slik at disse kan innovere i ny teknologi og i nye løsninger. Løsninger som de norske selskapene vil ende opp med å investere i, som igjen vil bidra til at disse utenlandske selskapene styrker sin globale konkurransekraft, men da på bekostning av vår egen.
I mellomtiden får vi trøste oss med at skatter og avgifter er den nye oljen her hjemme.
I alle fall så lenge Støres visjon blir stående.
Visjonen om at proteksjonisme, reversering og økte avgifter er fremtiden.
Og at fremtiden tilhører det offentlige.
Lykke til.
Alle sammen.
Aktuelle lenker
- Digitaliseringsminister – symbolsk eller reell verdi?
- «Her står en optimist»
- Støre trenger en reverseringsminister
- IKT-Norge: – Et målrettet angrep på det digitale næringslivet
- Norge faller på innovasjonsindeks
- Norge sakker akterut på digital konkurransekraft
- – En varslet kompetansekrise for norsk arbeidsliv
- Næringsministeren: – Digitalisering er helt avgjørende for å lykkes
- Kraftig økning i cyberangrep