Kunstig stemme i podkasten «Teknologitrender» – Og ingen har merket noe ennå
Seks måneder etter AI-oppropet, har AI-utviklerne mest av alt demonstrert at de kun bryr seg om sin egen makt og innflytelse over oss.
Ba om AI-pause, men akselererte AI-utviklingen
For et halvt år siden kom en koalisjon av ledende eksperter innen kunstig intelligens, teknologipionerer og industrielle tankeledere, inkludert Elon Musk, sammen for å signere et åpent brev. Målet var å oppfordre til en midlertidig stans i utviklingen av avansert AI. De ønsket å gi samfunnet tid til å vurdere de etiske og samfunnsmessige konsekvensene av denne revolusjonerende teknologien. Bekymringene varierte fra potensielle jobbtap og spredning av feilinformasjon til katastrofale scenarier der AI kunne true menneskehetens eksistens. Men i stedet for å bremse opp, har utviklingen av AI i løpet av de siste seks månedene skutt i været med en utrolig hastighet.
Du finner Teknologitrender på din favoritt podkast-spiller, som blant annet Acast, Apple Podcaster, Overcast, TuneIn Radio, Spotify, Google Podcasts, Podimo og PodMe.
//Artikkelen fortsetter etter annonsen//
Ingen har ligget på latsiden
Elon Musk, en av de mest fremtredende personene som signerte brevet, lanserte i sommer sitt nye AI-initiativ, x.AI. Dette selskapet er i direkte konkurranse med teknologigiganter som OpenAI, Google og Microsoft. Microsoft har på sin side ikke ligget på latsiden. De har brukt de siste månedene på å integrere OpenAI’s generative intelligens i nesten alle sine forretningsprodukter gjennom en digital assistent kalt Microsoft Copilot. Denne assistenten er designet for å forbedre produktiviteten og kreativiteten til Microsoft 365-brukere.
Google har også vært aktiv. De ble overrasket da OpenAI lanserte ChatGPT i fjor, og har siden jobbet hardt for å holde tritt. De har nylig lansert Bard, deres egen versjon av en AI-chatbot. I tillegg har de introdusert Bard Extensions, en banebrytende AI-teknologi som kan lese og analysere alle dine e-poster for å fungere som din digitale tvilling og assistent. De har også lansert Duet AI, som er en konkurrent til Microsoft Office 365 og Copilot.
Gemini er 5x mer kraftfull enn GPT4
Det er verdt å merke seg at flere av de som signerte det opprinnelige oppropet, kom fra Google. Noen av dem har i løpet av denne perioden jobbet med et nytt, spennende AI-prosjekt kalt Gemini. Dette er en ny AI-modell som hevdes å være fem ganger kraftigere enn OpenAI’s GPT-4. Google har allerede gitt noen utviklere tidlig tilgang til Gemini, noe som antyder at en bredere lansering er på trappene.
OpenAI har også vært travle med å forbedre ChatGPT. Den nyeste versjonen kan nå analysere bilder, noe som gir brukerne muligheten til å bruke bilder som en prompt for å få meningsfulle svar fra boten. Enda mer imponerende er at ChatGPT nå har fått evnen til å forstå og respondere på stemmekommandoer, noe som gir en mer interaktiv og engasjerende brukeropplevelse.
Musikk-tjenesten Spotify har heller ikke ligget på latsiden. De annonserte nylig at de vil lansere en AI-drevet stemmeoversettelse for de mest populære podkastene. Dette innovative trekket har potensial til å revolusjonere måten vi konsumerer podkaster på, ved å fjerne språkbarrierer og gjøre innhold tilgjengelig for et globalt publikum. I motsetning til OpenAI, som lar deg velge mellom fem forskjellige stemmer, vil Spotify sine podkaster bruke syntetiske utgaver av podkasternes egne stemmer til å snakke forskjellige språk.
Spotify har også planer om å integrere denne teknologien i andre deler av sin tjeneste. Forestill deg å kunne lytte til musikkintervjuer, anmeldelser eller til og med lydbøker på ditt eget språk, alt takket være denne AI-drevne oversettelsestjenesten.
Fra metaverset til kunstig intelligens
Meta har ikke brukt de siste seks måneder til å fokusere på metaverset, men på AI, og lanserte en rekke nye AI-tjenester under årets Connect-konferanse. I en serie av nye AI-lanseringer ble jeg spesielt nysgjerrig på de nye RayBan-brillene til Meta. I de nye RayBan-brillene, som blir tilgjengelige fra midten av oktober, har Meta integrert Meta AI, som er selskapets avanserte samtaleassistent, som er optimalisert for en håndfri, mobil opplevelse.
Vår egen digitale assistent i øret
På kun seks måneder har det skjedd utrolig mye innen AI-området. For fem måneder siden skrev jeg at kunstig intelligens vil erstatte fantasivennen til Albert Åberg. At AI-tjenester som ChatGPT snart vil bli så smarte og så gode at de vil bli interaktive og integrert i alle tjenestene våre, slik at vi i praksis vil leve med en digital assistent ved vår side. Litt som i filmen “Her” fra 2013, hvor Joaquin Phoenix spiller hovedrollen i en film hvor en mann blir forelsket i sin AI-assistent.
«And we are calling it the AIphone»
OpenAI annonserte nylig at de har inngått et samarbeid med Jony Ive om å produsere en ny AI-enhet. Jony Ive er ingen hvem som helst, men designeren bak banebrytende teknologier som iPod, iPhone, iPad, MacBook og Apple Watch. Ryktene vil ha det til at denne enheten vil ha en “dyp innvirkning på teknologibransjen”. Med det sagt, betyr det også at den potensielt vil kunne ha en dyp innvirkning på mitt og ditt liv også.
Interaktiv og innovativ kunstig intelligens om få år
Science fiction for 10 år siden, men ikke nå lenger. På de siste ti årene har den kunstige intelligensen utviklet seg fra å kunne klassifisere data til å skape nytt innhold for oss via generativ AI. Det vil ikke gå ti år fra den generative AI-en til den interaktive og proaktive AI-en, hvor ikke bare den kunstige intelligensen vil kunne fungere som en digital tvilling og assistent, men hvor den kunstige intelligensen vil bli så smart at den vil begynne å innovere og finne opp ting selv.
All makt til noe få AI-aktører
Oppropet, som mange etterspurte, men ingen etterfulgte, er en advarsel i seg selv om hva som kan vente bak neste sving. Utviklingen går så raskt at det er lett å miste synet på de etiske og samfunnsmessige implikasjonene. I så måte er det fint at regjeringen har bestemt seg for å investere én milliard kroner i løpet av de neste fem årene på å forske på blant annet de samfunnsmessige konsekvenser av AI. Det er bare synd at det kommer for sent, for lite og at det ikke er noen planer for hvordan Norge AS skal utnytte mulighetene.
Til tross for advarsler og oppfordringer til forsiktighet, har utviklingen innen AI fortsatt i et rasende tempo. Dette reiser spørsmål om hvorvidt teknologiselskapene virkelig tar hensyn til de potensielle risikoene, eller om de primært er fokusert på å utvide sin egen makt og innflytelse.
Aktuelle lenker:
- Pause Giant AI Experiments: An Open Letter
- Kunstig intelligens vil erstatte fantasivennen til Albert Åberg
- Announcing Microsoft Copilot, your everyday AI companion
- Nå fungerer Google Bard sammen med andre Google-apper og -tjenester
- Spotify’s AI Voice Translation Pilot Means Your Favorite Podcasters Might Be Heard in Your Native Language
- Introducing the New Ray-Ban | Meta Smart Glasses
- ChatGPT can now see, hear, and speak
- Details emerge on Jony Ive and OpenAI’s plan to build the ‘iPhone of artificial intelligence’
- «Her»