fbpx

Rema 1000 utgaven av Sosiale Medier "Det enkle er ofte det beste"

Pinterest for bedrifter

Rema 1000 utgaven av Sosiale Medier «Det enkle er ofte det beste»

Det snakkes og diskuteres flittig – offline som online om Pinterest om dagen. På veldig kort tid har dette nye sosiale nettverket – det første (muligens) i sitt slag som ikke dreier seg om å «connecte» med bedrifter eller personer, men interesser – blitt det «neste store» innen sosiale medier. I USA hadde Pinterest i USA nærmere 12 millioner unike besøkende hvilket er halvparten av hva Google+ hadde på samme tidspunkt, og nesten tilsvarende av LinkedIn. Det er fortsatt langt opp til Facebook med sine 170 millioner besøkende, mens Twitter til eksempel kun er 4x så stort.

Siden jeg selv begynte å ta i bruk Pinterest – i begynnelsen av februar 2012 – har Pinterest blitt den tredje største trafikkdriveren til HansPetter.info, kun slått av Facebook og Twitter.

Hva er det som er så rått med Pinterest?

På samme måte som Instagram til iPhone-brukere har blitt verdens største sosiale nettverk på mobil har Pinterest på mange måter slått seg opp på samme måte; et bilde sier mer enn tusen ord, og der hvor Instagram blir omtalt som Twitter pimpet med bilder, er egentlig Pinterest noe av det samme. Visuelt sett består Pinterest veggen utelukkende av bilder. Personer følger digitale korktavler med sammenfallende interesser i større grad enn de følger personer, slik personer følger temaer og personer som tilfører verdi på Twitter. På Facebook er det egentlig motsatt, her blir man venn med andre man kjenner, eller man velger å bli fan av en bedrift – som oftest fordi man kjenner noen som jobber der, man bruker seg kanskje av bedriften, eller man ønsker å få tilgang til eksklusive tilbud, etc.

1:2

I dag er det 235 personer som følger meg, mens jeg har nærmere 500 personer på det meste som følger noen av korktavlene mine. Gadgets, klær, reisemål, interiør – det er interessene som skaper engasjementet og personer velger å følge de fremfor personene (eller bedriftene). Når jeg sist skrev om Pinterest, fjerde februar 2012, hadde jeg akkurat begynt å snuse på Pinterest og hele korktavle-fenomenet og hadde 20 følgere, 7 korktavler, 48 bilder jeg hadde «pinnet» og 13 likes. En måned etterpå har det skjedd veldig mye:

Antallet som følger meg direkte har økt med nesten 10x, det samme gjelder antallet pins. Antallet korktavler har mer enn doblet seg på en måned, mens antallet likes er økt med 7x. Min mest populære korktavle er «De feteste gadgets» som på mange måter ikke er overraskende gitt hva HansPetter.info på mange måter også handler om.

Tredje største henvisningsstedet – på en måned!

I perioden 4. februar og frem til 4. mars hvilket er tiden jeg har brukt Pinterest, har nettverket blitt det tredje største hva gjelder trafikkhenvisning til HansPetter.info. Det er imponerende i seg selv, men representerer fortsatt et forsvinnende lite antall besøk totalt sett. Er det en god start – utvilsomt ja, og kan det bety at Pinterest har noe for seg fremover … utvilsomt ja på dette punktet også.

La oss se nærmere på tallene. I den nevnte perioden opplevde HansPetter.info 18,844 sidevisninger fordelt på 11,263 besøk. Antallet henvisninger totalt sett representerte 3,446 hvilket er rett over en tredjedel av antallet besøk totalt sett. Facebook er fortsatt den ubestridte «kongen» av sosiale medier for min del. Med 1,343 medlemmer av https://Facebook.com/HansPetter.info som til sammen dro inn 1,204 besøk, så er konverteringsgraden på imponerende 90%, mot feks Pinterest på andre plass med sine 42%.

Jeg hadde totalt hele 129 nettsteder som henviste til HansPetter.info i løpet av denne måneden, og Pinterest klarte som sagt å generere 6 prosent av disse. Totaltsett – med tanke på at antallet besøkende til HansPetter.info var på 11,263 besøkende, så er det klart at 204 besøkende via Pinterest er marginalt, men uansett en god start.

Halvparten av mine besøk kommer via søk, 30 prosent via henvisningssteder og resterende 20 prosent kommer direkte.

Integrere, integrere, integrere – og analysere

Er du opptatt av å utnytte Pinterest til å generere trafikk tilbake til nettstedet ditt, bloggen din, eller online-butikken din er det viktig å tenke integrert. På HansPetter.info har jeg feks lagt til egen «Follow me on Pinterest» plugin, for å gjøre det enkelt for den enkelte besøkende å følge meg på Pinterest. I tillegg har jeg også lagt til egen plugin for at de besøkende enkelt skal kunne «pinne» artikler og bilder de har lyst til å legge ut på sine korktavler.

Kommer jeg over nettsider med innhold jeg har lyst til å «pinne» på egne korktavler har jeg lagt til en Pinterest-knapp i  bokmerkelinjen min i browseren.

På samme måte som flere har tatt i bruk Klout for å analysere og måle egen og selskapets influering på Internett, har det dukket opp flere tjenester som måler din grad av inflytelse på Pinterest – eller den effekten ditt engasjement på Pinterest har på dine følgere. Min klare favoritt her er PinPuff som ikke bare gir deg en Pinfluence-score, men som også gir deg en rask og god oversikt over hvordan dine respektive korktavler «gjør det».

På samme måte som ved bruk av Klout får jeg også vite hvorvidt mitt engasjement «pays off» eller ikke:

Det er nesten enklere å komme opp med virksomheter og bransjer som IKKE har noe å hente på Pinterest enn de som har det. Flere selskaper har også etablert seg i større eller mindre grad på Pinterest – selv om det ikke er lagt opp til egne bedriftsløsninger ennå.

Pinterest i seg selv er forsåvidt fortsatt basert på «by invitation only» prinsippet, men via en bedriftsbasert epost-adresse er det flere som har kommet litt i gang. Sjekk feks ut Pinterest-sidene til disse selskapene her:

Noe for deg og din bedrift?

Som med alt annet på nett – eller i det daglige livet forsåvidt – så kommer ingenting av seg selv, så skal du ta i bruk Pinterest for det kommersielle, så gjelder det å sette av tid, og ha en plan (letter sagt enn gjort). Det er et par enkle ting man kan gjøre i starten, foruten å integrere tjenesten så langt det lar seg gjøre på eget nettsted, deriblant:

  1. Prøv å gjør det så enkelt som mulig, slik at Pinterest-designet ser lekkert og innbydende. Du kan feks flytte på de forskjellige korktavlene også slik de henger mer sammen og «makes more sense» utifra et kategori/interesse felt for eksempel.
  2. Du kan teste ut spesifikke kampanjer som kun er tilgjengelig via Pinterest. Egne tilbud som peker tilbake på egne hjemmesider dedikert for Pinterest sin henvisningstrafikk. Det kan hjelpe deg å få fart i spredningen og skape litt ekstra buzz
  3. Om du ikke har visuelle produkter og varer å tilby, så må du gjøre historien om dine varer og tjenester visuelle – hvis ikke er det kanskje ikke noe poeng å se på Pinterest
  4. Bruk aktivt andre sosiale nettverk til å mate trafikk inn til Pinterest. Facebook har nok på mange måter gjort Pinterest en stor tjeneste her, på samme måte som Facebook sparket i gang Spotify i USA. Facebook eller Twitter – se hvordan du kan bruke din tilstedeværelse på andre sosiale nettverk.
  5. Følg andre som er aktive og store på Pinterest, det vil også kunne bidra til å øke din egen synlighet

Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Path, Pinterest, Yammer, Tumbler, LinkedIn, Slideshare, YouTube, Vimeo….and the list goes on – hva har du tid til, hva tror du vil betale seg, hvor er kundene dine? Det gjelder å vite hvor man står før man går, og det gjelder å gjøre det man gjør bra for å bemerke seg. For mange vil Pinterest være et effektivt nettverk for å nå ut – ikke minst til alle som selger produkter som er visuelle: klær, interiør, reiser, opplevelser, med mer. Når dukker alle disse opp på Pinterest….når ser jeg deg på Pinterest?

Trenger du en invite så er det bare å ta kontakt på hpnhansen (a) gmail dått kom – også er du mer enn velkommen til å dele dine inntrykk her….