Snapchat

Nesten ingen virksomheter vil øke markedsføringen på Snapchat

Det hersker bred enighet i medie-Norge om at 2023 blir et tøft år. Plattformgigantene slipper heller ikke unna, anført av Facebook, Snapchat og Twitter som de største taperne, mens TikTok og YouTube tilhører vinnerne. 

Først faller aksjekursen, deretter faller omsetningen

Aksjekurser sier egentlig ikke så mye om situasjonen i dag, men mye om forventningene til morgendagen. Og med børsraset i 2022 blant de største teknologi- og plattformselskapene i USA friskt i minne, kommer det kanskje ikke som en overraskelse at mange av de samme selskapene ser ut til å bli de største taperne i 2023, når markedssjefer fra hele verden skal plassere sine (pressede) markedsbudsjetter.

Der noen er tapere, er det andre som vil være vinnere, og sånn sett klare seg langt bedre etter hvert som markedsbudsjettene blir utfordret verden over som følge av resesjon, inflasjon, dyrere annonser og dårligere marginer. Ifølge The Marketers Toolkit for 2023 fra WARC, hvor nærmere 2.000 markedssjefer fra hele verden har svart på spørsmål om hvor de vil plassere sine midler i 2023, er det store forskjeller mellom taperne og vinnerne.

TikTok vs Snapchat

Mens nesten 8 av 10 svarer at de vil øke markedsføringen på TikTok er det kun 2 av 10 som svarer det samme om Snapchat. Førstnevnte forventer at inntektene vil øke med nærmere 50 prosent i 2023, noe som står i grell kontrast til hvilke forventninger børsen har til Snapchat, hvis aksjeverdi falt med over 80 prosent i 2022.

Det er kanskje derfor jeg stadig vekk mottar SMS fra Snapchat om at jeg har fått nye snaps. De er desperate etter mer bruk og økt engasjement, slik at de kan få opp investeringene hos virksomhetene.

Glem(t) etikk og moral

Trusler om forbud i USA som følge rikets sikkerhet, muligheter for bøter i EU som følge av manglende etterfølgelse av data- og personvernregler, samt diverse rapporter som varsler om psykiske lidelser som følge av avhengighetsskapende algoritmer på nivå med tunge narkotiske stoffer, ser ikke ut til å påvirke markedssjefers etiske og moralske kompass.

Har det ønsket effekt, gir vi faen! 

I alle fall ser det slik ut, for det er kun 4 prosent av markedssjefene i undersøkelsen som sier de vil redusere investeringene sine på den kinesiske plattformen i år. Samtidig er det hele 37 prosent som vil kutte markedsbudsjettene sine til Snapchat.

TikTok

* Blå = øke, Orange = ingen endring, Grønn = redusere

Ingen ChatGPT-effekt ennå

Microsoft, som nylig kunngjorde at de skal si opp 10.000 ansatte og investere 10 milliarder dollar i ChatGPT, som blant annet vil bli integrert i Bing for å gi søkeresultat mer menneskelignende respons, har ikke overbevist markedsførere ennå. Og Elon Musk, som kjøpte Twitter i oktober 2022, ser ikke ut til å ha klart å overbevise altfor mange markedsførere at plattformen er verdt å øke innsatsen på.

Det er mye som er usikkert. Det hersker det liten tvil om. Og året er fortsatt ungt. Derimot er det mye som tyder på at enkelte plattformleverandører står foran et tøffere år enn andre, Meta inkludert, hvor både Instagram og Facebook ser ut til å måtte belage seg på nok et utfordrende år.

 

Bilde: Grant S via Unsplash