Å ta eierskap over fremtiden – Derfor har jeg valgt å stå i jobben under skilsmissen
Mens mange tror de forstår hva kunstig intelligens er og kan, viser det seg at misforståelsene er mange—spesielt når det kommer til forskjellen mellom ChatGPT og Google-søk.
Folk flest tror de vet hva AI er
Kunstig intelligens, heretter forkortet til AI (Artificial intelligence), er på alles lepper om dagen. Ifølge en fersk undersøkelse fra Ipsos, mener over 6 av 10 nordmenn at de har en god forståelse av hva AI er for noe. Det mistenker at det er mange som tror at de har det. AI er, i sin enkleste form, maskiners evne til å utføre oppgaver som normalt krever menneskelig intelligens. Dette inkluderer alt fra læring og resonnering, til problemløsning og språkforståelse.
AI har vært en del av hverdagen vår i lang tid allerede
AI ble allemannseie etter at OpenAI lanserte ChatGPT på tampen av fjoråret. Samtidig har AI vært en del av hverdagen i mange år allerede. Vi har bare ikke tenkt så mye på det. Når du scroller gjennom Facebook, er det en AI-algoritme som bestemmer hvilke innlegg og annonser du ser. Denne algoritmen tar hensyn til dine tidligere interaksjoner, hva du tidligere har likt, kommentert og delt (og fryktelig mye mer), for å gi deg en personlig opplevelse. Det samme gjelder for strømmetjenester som Netflix og musikktjenester som Spotify. Anbefalingene du får er ikke tilfeldige; de er resultatet av komplekse AI-algoritmer som analyserer dine tidligere valg og prøver å forutsi hva du vil se eller høre på neste gang.
Selv smarttelefonen din bruker AI for å forbedre bildene du tar. Avanserte algoritmer justerer lys, farge og til og med fokuserer bildet for deg. Og la oss ikke glemme GPS-teknologien som hjelper deg med å navigere fra punkt A til punkt B; det er også AI som optimaliserer ruten basert på trafikkdata i sanntid.
AI er ingen teknologi i seg selv
AI er ikke en ensartet teknologi, men en paraplybetegnelse som dekker flere forskjellige metoder og teknikker. Maskinlæring er en av de mest kjente, der datamaskiner lærer fra tidligere data for å ta beslutninger eller lage forutsigelser.
Nevrale nettverk, som er inspirert av strukturen i den menneskelige hjernen, benyttes ofte innen gjenkjenning av visuelle objekter (ansiktet ditt for å låse opp mobilen for eksempel) og til naturlig språkbehandling. Regelbasert AI bruker et sett av forhåndsdefinerte regler for å ta beslutninger, mens generativ AI kan skape nytt innhold, som tekst eller bilder, basert på det den har lært.
//Artikkelen fortsetter etter annonsen//
ChatGPT vs Google: To sider av samme mynt?
Når vi snakker om AI i hverdagen, er det umulig å ikke komme innom ChatGPT og Google sin søkemotor. Og når det tilsynelatende er mange som tror at ChatGPT er en ny generasjon Google-søk, bekrefter det min mistanke om at det er mange av oss som tror de har en god forståelse for hva AI er, men som misforstår forskjellene mellom de forskjellige AI-teknikkene. Selv blant de mange tusener av nordmenn som har kjøpt “Maskiner som tenker” av Inga Strumke.
Både ChatGPT og Google bruker AI, men de bruker det fundamentalt forskjellig. ChatGPT (Generative Pre-Trained Transformer) bruker generative forhåndstrente transformatorer for å generere tekst basert på data den har blitt trent på. Denne arkitekturen er en del av en større familie av modeller innen maskinlæring kjent som nevrale nettverk. Transformer-arkitekturen har vist seg å være spesielt effektiv for behandling av sekvensiell data, noe som gjør den ideell for språkmodellering og tekstgenerering. Samtidig er det viktig å være klar over at selv om teksten den skriver kan virke overbevisende, er den ikke nødvendigvis sann eller nøyaktig. På den annen side bruker Google en kombinasjon av AI og maskinlæring for å analysere og forstå innholdet på nettsider og identifisere mønstre i brukeratferd. Dette gjør det lettere når vi googler å finne den informasjonen vi leter etter.
Search Generative Experience-AI gjør det enda viktigere å være kildekritisk
Etter at Microsoft investerte milliarder av dollar i OpenAI og introduserte GPT-teknologien i Bing, har Google også fulgt opp med sin Bard-løsning. I dette tilfellet er det snakk om AI for søk som møter AI for tekstgenerering, som har fått navnet Search Generative Experience, eller SGE. I stedet for at søkemotoren bare returnerer en liste med lenker, kan en SGE-tilnærming generere mer detaljert, sammenhengende og kontekstuelt relevant informasjon basert på brukerens søkeforespørsel.
For eksempel, hvis du søker etter «Hva er klimaendringer?», kan en tradisjonell søkemotor gi deg en liste over artikler, blogginnlegg, og vitenskapelige papirer som du må lese for å få svar. En SGE, derimot, kan generere et sammendrag eller en kort artikkel som direkte svarer på spørsmålet ditt, ved å kombinere informasjon fra flere kilder.
Når søkemotorer som Google introduserer GPT-teknologi for å utvide brukeropplevelsen, kan det være fristende å tro at det som blir skrevet tilbake til brukeren er sant, spesielt når det vises til legitime URL-er. Men det som kommuniseres kan være usant, fordi teksten er satt sammen av innholdet fra flere URL-er, som hver for seg er sant, men satt inn i en språkmodell blir usant. Dette kan føre til feilinformasjon og misforståelser. Dette gjør det ekstra viktig å være kildekritisk når man bruker slike avanserte søkeverktøy.
Vær ekstra kildekritisk i en AI-drevet verden
Det er viktig å merke seg at ChatGPT på ingen måte er en erstatning for en søkemotor. Det er et supplement som kan brukes til forskjellige formål, men det kan ikke verifisere informasjonen det genererer. Når det er sagt, er det heller ingen garanti for at søkeresultatet Google kommer opp med, kun inneholder lenker til nettsider og artikler som er sannferdige og nøyaktige. Vi lever i en tid der samfunnet allerede er preget av polarisering, hatprat, konspirasjonsteorier og deepfakes. Dette er alle direkte eller indirekte konsekvenser av teknologisk utvikling, hvor AI har spilt en avgjørende rolle.
Abonner på YouTube-kanalen min nå
Selv om teknologiaktører, som Google og Facebook, forsøker å skape et inntrykk av at de er mest av alt opptatt av vårt personvern og sikkerhet, er de først og fremst opptatt av å tjene penger. Selv om de gir oss verktøy som kan forbedre livene våre, er deres primære mål ikke å tjene samfunnet, men deres egen bunnlinje og aksjonærer.
For å navigere tryggere i denne komplekse digitale labyrinten, er det viktig å være kildekritisk. Ikke ta informasjonen du finner online for god fisk. Gjør din egen research og bruk flere kilder for å verifisere informasjon. Det er også viktig å forstå hvordan teknologien du bruker fungerer. Ta deg tid til å lære om de forskjellige formene for AI og hvordan de påvirker informasjonen du mottar. Husk at selv om AI blir smartere og mer inngripende i hverdagen, må vi ikke under noen omstendigheter overlate sannheten til teknologien, og i alle fall ikke til ChatGPT.
Bilde: MidJourney